Více
    16.9 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Vlnící se písečné duny zamrzlé v arizonské skále

    The Wave neboli Vlna je přední fotografickou destinací na jihozápadě USA. Pískovcové skály neuvěřitelných tvarů a jasných barev působí jako z jiné planety.

    Před 190 miliony let se začala formovat jedna z největších geologických formací na světě. Nachází se v oblasti Coyote Buttes North na hranici s Utahem a Arizonou. V jejím okolí najdete mnoho dalších velkolepých skalních útvarů, například he Second Wave, The Alcove, Top Rock Arch, Melody Arch and the Grotto, Sand Cove a Fatali’s Boneyard.

    V rokli Coyote Buttes, asi 1 592 m nad mořem, stojí Arizona’s the Wave. Vlna má pozoruhodný zvlněný vzhled s masivními pískovcovými strukturami připomínajícími kupole karmínové a skořicové barvy. Je to svým způsobem geologický snímek v čase, nehybný snímek vlivu přírodních sil na životní prostředí.

    Vlna se skládá z pískovcových dun, které vertikálně a horizontálně zvápenatěly a postupem času se změnily ve zpevněné, zhutněné skály. Zvláštní a jedinečná proměnlivá vrstva vznikla pomalou větrnou a dešťovou erozí.

    Vlna zůstávala v podstatě neobjevená a neznámá veřejnosti do 90. let, kdy byla inzerována v německých cestovních brožurách a uvedena ve filmu Faszination Natur z roku 1996. Pak se začala proslavovat. Oblast navštěvovali nejprve malé skupiny Evropanů, její popularita však stále rostla. Zajímavé je, že podle průvodců si sice Američané již začali této unikátní krajiny a skalních formací všímat, nadále ale místo navštěvují převážně turisté z Evropy.

    Cesta k The Wave vyžaduje túru dlouhou 6 km (tam a zpět). Nevede tam žádná stezka, tudíž byste měli být schopni používat mapu a kompas nebo GPS, které vám pomohou s navigací. Trochu pomáhají malé mohyly naznačující cestu. Mapku dostanete společně s vaším povolením. Pokud si nejste jisti svými navigačními schopnostmi, vydejte se na výlet s průvodcem. Rozhodně nikdy nechoďte sami. Pokud jedete v teplejších měsících, vezměte si s sebou dostatek vody, alespoň čtyři litry na osobu.

    Mnozí popisují procházku dunami jako velmi zvláštní zážitek, neskutečný a navozující závratě. V několika případech se objevila přirovnání k chůzi ve snu vyvolaném drogami. Skála přitahuje hlavně fotografy, profesionálové i amatéři se snaží pořídit dokonalý polední snímek, kdy Vlnu nezahaluje jediný stín. Další oblíbenou denní dobou pro fotografování je časné ráno případně doba těsně před soumrakem, kdy vysoké skalní kopule vrhají na zem ostré stíny.

    Jedná se sice o „zkamenělé“ písečné duny, nicméně stále jsou velice náchylné k poškození. Kaňon smí podle pravidel navštívit pouze 64 návštěvníků denně a jsou vyžadována speciální povolení. Ta se vydávají prostřednictvím online a osobních loterií. 48 povolení se uděluje tři měsíce předem a 16 povolení bývá uděleno jeden den předem. Poptávka vysoce převyšuje nabídku. Během nejoblíbenějších měsíců (duben, květen, září, říjen) může o 16 „last minute“ povolení žádat až 300 lidí. Vaše šance jsou lepší, pokud jedete sami, případně mimo sezónu v prosinci – únoru.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.