Více
    20.4 C
    Czech
    Pondělí 29. dubna 2024

    „Jděte do pr*ele domů“: Málaga bojuje proti turistům samolepkami

    Na pobřeží Costa de Sol a do Málagy, jedné z nejoblíbenějších destinací v Evropě, každoročně přijíždějí miliony turistů. Místní obyvatelé už říkají dost. Jsou rostoucím přílivem turistů frustrováni a nyní své pocity vyjadřují nekompromisně.

    Centrum španělského města zaplavila vlna samolepek. Objevují se na zdech a dveřích a sdělují návštěvníkům, co si o nich obyvatelé myslí.

    Když se projdete ulicemi Málagy, uvidíte tyto nálepky, od poměrně mírného „tohle býval můj domov“ (antes esta era mi casa) a „tohle bývalo centrum města“ (antes esto era el centro) až po „táhni do pr*ele domů“ (a tu puta casa), „smrdí turistou“ (apestando a turista).

    Město na pobřeží Costa del Sol je díky svému slunečnému klimatu a relativně nízkým životním nákladům již dlouho oblíbeným cílem návštěvníků. V poslední době se však stává ještě žádanější destinací pro turisty i digitální nomády.

    Proč jsou místní naštvaní

    Mnozí místní obyvatelé už toho mají zkrátka dost. Majitel baru Dani Drunko provozuje v Málaze hojně navštěvovaný bar Drunkorama. Začal s „iniciativou samolepek“, kdy nechal vytisknout a po městě rozvěsit oblíbené protituristické fráze, které mu poskytli štamgasti baru.

    V rozhovoru pro místní noviny Diario Sur Drunko vysvětlil, že kampaň zahájil poté, co ho „vyhodili“ z domu, kde žil deset let. Tvrdí, že majitel domu odmítl vyjednávat o výši nájemného, nebo mu dokonce nemovitost prodat. Důvod? Chtěli z ní udělat krátkodobý pronájem pro turisty.

    „Je kolem toho hodně humbuku, protože místní jsou z té situace unavení. Já jsem jen navrhl nápad s hláškami, nabídl jsem jiskru a teď se přidali další,“ řekl Drunko deníku Diario Sur.

    „S centrem Málagy to jde už dlouho z kopce. Když se mi například v baru něco rozbije, nemám po ruce železářství, abych si něco koupil. Turista totiž nepotřebuje kupovat šroubky,“ dodal.

    Místní politik Dani Pérez se k rostoucí nespokojenosti přidal na platformě X. „Procházíte ulicemi Málagy a je prakticky nemožné najít obytný dům, který by neměl uzamykatelnou skříňku [na klíče od pronájmů pro turisty],“ cituje serve Euronews. Pokračoval obviněním starosty města Paca de la Torreho, že „pro lidi z Málagy nehnul ani prstem“ a „vyhnal je z města, kde se narodili“.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    4 KOMENTÁŘE

    1. Naprosto chápu. Vydělávají lidé, kteří v místě nebydlí, jen vlastní nemovitosti. Bydlím v Č. Krumlově a tady je to taky masakr. V centru žijí starousedlíci, ale nejsou zde služby, potraviny, dokonce i popelnice 1 km daleko, parkoviště je v sezóně jen pro turisty, rezidenti musí na vzdálenější. Hluk nejen v noci. spát při otevřeném okně? Nemožnost. atd atd. Kdo nezažil, neuvěří. Takže máme také chuť je poslat tam kam španělé.

      • Tak to já vám naprosto věřím. A ty pocity co pán v Málaze mám taky. V Praze si připadám jako na návštěvě a rodina tady žije po celé generace.

    2. Kdyby se takto chovali k uprchlíkúm, tak to bude řešit celý svět, ale chovat se takto m někomu, kdo přivezl peníze může pouze idiot.

    Comments are closed.