Více
    5.8 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Vyhněte se resortům a poznejte život místních na Maledivách

    Kromě luxusních letovisek existuje na Maledivách spousta příležitostí, jak navázat kontakt s místními obyvateli. A pomoci udržet peníze z cestovního ruchu v maledivských komunitách. Více o nich publikoval server Euronews.

    Maledivy se nachází 500 kilometrů od jižního cípu Indie a Srí Lanky. Je to klidný řetězec 1 190 nízko položených korálových ostrovů roztroušených v rozlehlém Indickém oceánu. Najdete zde bílé, sluncem zalité pláže a teplé, azurově modré laguny poseté barevnými korály, které jsou domovem exotického mořského života.

    Zde je návod, jak poznat život na Maledivách i mimo pětihvězdičkové turistické resorty.

    Jak Maledivy prosazují udržitelný cestovní ruch

    Cestovatelé, kteří na Maledivách hledají cenově dostupné a kulturně bohaté zážitky, se mohou ubytovat na „místních ostrovech“ místo v drahých letoviscích.

    Proč byste měli zvážit návštěvu „místního ostrova“?

    V roce 2009 bylo na Maledivách povoleno provozovat penziony a turistická zařízení na ostrovech mimo letoviska, tzv. místních ostrovech. To zvýšilo pracovní příležitosti pro obyvatele a umožnilo jim finančně profitovat z cestovního ruchu.

    Na místních ostrovech se tak začaly objevovat penziony, kavárny a restaurace, do kterých mířila skupina zvědavých cestovatelů, kteří hledali autentičtější kousek tropického ráje.

    Ostrovy jako Maafushi, Guraidhoo a Hulhumale nabízejí také řadu penzionů, restaurací a sousedských kaváren. Zde si můžete vychutnat ostrovní kuchyni za přijatelné ceny.

    Peníze zůstanou v komunitách

    Pokud se ubytujete mimo nadnárodní letoviska a budete se stravovat v místních restauracích, peníze, které za dovolenou na Maledivách utratíte, pravděpodobně zůstanou v místní komunitě. Tento přístup k cestovnímu ruchu vedenému komunitou se stává populárním mezi ohleduplnějšími cestovateli, kteří zvažují svůj dopad na navštívené destinace.

    „Každoročně zaznamenáváme růst místního cestovního ruchu a zaznamenáváme růst komunitního cestovního ruchu,“ říká Sameeu Imad, viceprezident Národní asociace hotelů a penzionů Malediv.

    Imad dodává, že zapojení komunit a „pochopení a naslouchání jejich kultuře“ by mělo být středem zájmu místního cestovního ruchu. Návštěvníci by podle něj také měli „skákat po ostrovech“, aby se setkali s místními lidmi a „vyslechli si jejich příběhy“, cituje server Euronews.

    Získejte jedinečný pohled na maledivskou kulturu

    Návštěvníci, kteří chtějí využít tuto formu komunitně vedeného cestovního ruchu, mohou díky ubytování v místním a cenově dostupném penzionu získat jedinečný vhled do maledivské kultury a zvyků a přímo podpořit živobytí místních rodin.

    Komunitní cestovní ruch také představuje způsob, jak minimalizovat dopad na životní prostředí a zároveň podpořit místní úsilí o ochranu přírody.

    Mnoho komunitních iniciativ, od projektů na ochranu mořského prostředí až po udržitelné zemědělství a iniciativy v oblasti nakládání s odpady, se zaměřuje na zachování syrové krásy a křehké biologické rozmanitosti ostrova.

    Kromě ubytování v místních penzionech si návštěvníci mohou u obyvatel také objednat aktivity a zážitky, které nabízejí poznání maledivské kultury a tradic a zajišťují jim další příjem.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.