Více
    13.5 C
    Czech
    Středa 1. května 2024

    Nejlevnější pivo? Od Sofie po Tbilisi, průvodce po cenově nejdostupnějších pivních destinacích v Evropě

    Nový průzkum ukazuje, že cena půllitru piva se může lišit až závratně podle toho, kde v Evropě se rozhodnete pít. Které destinace jsou ty nej pro pivaře?

    S blížícím se létem rostou nejen teploty, ale také životní náklady mnoha milovníků zahrádek v Evropě. Možnost dát si pod širým nebem drink nebo dva je pro mnoho lidí oblíbenou činností. Kam vyrazit, pokud chcete popíjet pivo za rozumné ceny?

    Německá internetová stránka Omio, která se zabývá srovnáváním a rezervacemi cestování, provedla průzkum a zjistila, ve kterých evropských hlavních městech se podávají nejlevnější půllitry piva. Výsledky přinesl server Euronews Travel.

    Která hlavní města v Evropě nabízejí nejdostupnější pivo

    V Minsku si můžete dát pivo za cenu jen o málo vyšší než 1 euro, nejvýhodněji na celém kontinentu. Běloruské hlavní město je dobře známé díky památkám, jako je muzeum Strana Mini a Vítězné náměstí. Pravda, cestování do tohoto města v současné době poněkud obtížné.

    Vydejte se na jih do Moldavska a najdete druhou nejdostupnější sklenici. Kišiněv nabízí pivo v průměru za 1,29 eur, takže vás rozhodně nezruinuje. Během pobytu v Kišiněvě se nabízí spousta možností, jak si zpestřit procházku po barech. Včetně návštěvy Arcul De Triumf, Kišiněvské katedrály a Centrálního parku Štěpána Velikého.

    Kišiněv je také proslulý širokou nabídkou hospod a barů, což znamená, že při rozhodování, kam zajít na pivo, budete mít z čeho vybírat.

    Asi nepřekvapí, že cenově nejdostupnější piva často najdete v hlavních městech, která jsou pro mnoho turistů mimo hlavní turistické trasy. Ázerbájdžánské Baku, gruzínské Tbilisi a arménské hlavní město Jerevan jsou top místy pro levné pivo za 1,35 eur, 1,69 eur a 1,83 eur.

    Na šestém místě seznamu je oblíbená destinace pro rozlučky se svobodou Sofie. Průměrná cena piva v bulharském hlavním městě je pouhých 1,93 eur. Zároveň navštivte kulturní místa jako je katedrála svatého Alexandra Něvského, či nesčetné termální a minerální prameny ve městě.

    Pivo vás bude stát 1,93 eur také v rozvíjejícím se Skopje. Severní Makedonie není jen domovem druhého nejvyššího počtu hor na světě, ale je stále častěji cílem turistů, kteří chtějí prozkoumat podceňovaný balkánský region.

    Priština v Kosovu a hlavní město Bosny a Hercegoviny Sarajevo se umístily na osmém a devátém místě žebříčku s cenou půllitru 1,99 eur, resp. 2,04 eur.

    Kde v Evropě mají nejdražší pivo

    Na prvním místě je Reykjavík. Vzhledem k tomu, že Island je ostrovní stát, nepřekvapí, že pivo je zde dražší než na mnoha jiných místech. Za 10,03 eur za kus se ale posezení v hospodě pořádně prodraží.

    Do první desítky se dostala i ostatní hlavní města severských zemí: Oslo, Helsinky, Kodaň a Stockholm na druhém, třetím, šestém a devátém místě.

    Od brexitu si mnoho Britů stěžuje na vysoké ceny všeho možného, v neposlední řadě i alkoholu. Jen málokdo se tedy podiví, že průměrná cena pinty piva v Londýně je 7,57 eura. To je dokonce více než v Monaku, známém hřišti superbohatých, kde sklenička vyjde na 7,47 eura.

    Na seznamu je také Paříž, švýcarské hlavní město Bern a místo často spojované s pivem, irský Dublin. Nikde na seznamu nejdražších měst není průměrná cena piva nižší než 6,50 eur.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    2 KOMENTÁŘE

    1. First off I want to say superb blog! I had a quick question in which I’d like
      to ask if you do not mind. I was curious to
      find out how you center yourself and clear your head prior
      to writing. I have had trouble clearing my mind in getting my thoughts out there.
      I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted just trying to figure out how to
      begin. Any recommendations or hints? Appreciate it!

    2. Hello very nice website!! Guy .. Excellent .. Amazing ..
      I will bookmark your web site and take the feeds
      also? I’m glad to seek out numerous helpful information right
      here in the post, we need work out extra techniques in this regard, thanks for sharing.

      . . . . .

    Napište svůj komentář

    Napište komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno