Více
    4.7 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Zlatý věk pirátů: Seznamte se s Čenovousem a dalšími slavnými piráty na Bahamách

    Zlatý věk pirátství trval přibližně od roku 1690 do roku 1725. Během této doby měly Bahamy největší koncentraci pirátů ze všech karibských zemí. Seznamte se s jejich domovem i historií.

    Bahamy leží vedle rušných námořních tras, které pirátům poskytovaly dostatek příležitostí, zatímco okolní vody byly příliš mělké pro válečné lodě používané námořnictvem. Piráti však používali lodě s malým ponorem, do těchto vod ideální.

    Fort Montagu

    Fort Montagu je nejstarší dodnes stojící pevností v hlavním městě země Nassau. Nachází se na východním konci přístavu a sloužila k obraně ostrova před piráty v letech 1690 až 1720. Tato pevnost zažila nejvíce bojů ze všech pevností na Bahamách. Byla několikrát dobyta a znovu osvobozena, Američany, Španěly i Brity.

    Fort Charlotte

    Jedná se o největší pevnost postavenou na ochranu Nassau před nájezdy pirátů. Má několik oblastí a vnitřních místností k prozkoumání. Dnes nabízí historické expozice. Jednou z nejlepších věcí na ní je výhled na Nassau. Můžete přehlédnout přístav a vidět všechny výletní lodě, jak přijíždějí a odjíždějí. Když stojíte na vrcholu, je snadné si představit dobu, kdy byl tento přístav plný pirátských lodí přivážejících ukradené poklady a uloupené zlato.

    Morgan’s Bluff

    Nejvyšší bod ostrova Andros se nazývá Morgan’s Bluff na počest sira Henryho Morgana, velšského lupiče proslulého svými útoky proti Španělům. Podnikl mnoho úspěšných útoků – jeden z nich, na Panama City v roce 1670, byl tak úspěšný, že mu dokonce vynesl rytířský titul.

    Morganova pirátská kariéra však skončila o několik měsíců později, když se stal zástupcem guvernéra Jamajky a bohatým majitelem cukrových plantáží.

    Tato oblast má výhled na bariérový útes Andros a na oceán. Pláž níže je také ideální pro piknik a koupání, zejména pro rodiny, protože voda je mělká a klidná.

    Interaktivní muzeum Piráti z Nassau

    V muzeu Pirates of Nassau uvidíte, jaké druhy zbraní piráti používali a další detaily z jejich života. Dozvíte se také o některých z nejdivočejších a nejoblíbenějších pirátských legend, jako je ta o Černovousovi. Zážitek se odehrává na replice Černovousovy pirátské lodi Pomsta a zahrnuje řadu atrakcí a aktivit, včetně scének, které vyprávějí příběh o pirátství na Bahamách.

    Pozoruhodní bahamští piráti

    Edward Teach, známější jako Černovous, je zdaleka nejznámějším pirátem, který žil na Bahamách. Jeho pirátská kariéra trvala asi pět let a odhaduje se, že za tu dobu zajal asi 40 lodí. Zemřel rukou poručíka královského námořnictva Roberta Maynarda v roce 1718. Byla mu useknuta hlava a vystavena na lodním stožáru.

    Anne Bonny a Mary Read byly dvě z žen, které se proslavily svými pirátskými dobrodružstvími během zlatého věku pirátství. Obě se připojili k posádce slavného Calico Jacka tak, že se převlékly za muže. Staly se známými pro svou povahu. Říkalo se, že byli stejně zuřivé jako muži, kteří bojovali vedle nich.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.