Více
    26.3 C
    Czech
    Pondělí 29. dubna 2024

    Bulharsko a Rumunsko vstupují do Schengenu. Hrozí okamžité zdražování?

    Dne 31. března zahájily balkánské země Rumunsko a Bulharsko proces přistoupení k schengenskému prostoru, neboť byly zrušeny kontroly na vzdušných a námořních hranicích. Jaké to bude mít dopady?

    Diskuse o zrušení kontrol na pozemních hranicích, které by znamenalo řádné připojení obou zemí k schengenskému prostoru, stále probíhají. Přestože jsou oba národy od roku 2007 členy Evropské unie, musí se na rozdíl od mnoha jiných evropských občanů při vstupu do jiných zemí EU stále prokazovat cestovními pasy.

    V roce 2024 budou hraniční kontroly obou zemí zjednodušeny a je pravděpodobné, že se změní i mnoho dalších aspektů.

    Hodně se spekuluje o tom, zda Bulharsko a Rumunsko budou následovat kroky Chorvatska. To nedávno vstoupilo do schengenského prostoru a bylo po svém vstupu do něj široce kritizováno za plošné zdražování. Neočekává se, že by Bulharsko a Rumunsko v nejbližší době přešly na euro, jako to udělalo Chorvatsko. Ke změnám však dojde nepřekvapivě téměř okamžitě.

    Vzrostou ceny po vstupu Bulharska a Rumunska do schengenského prostoru?

    Zvýšená konkurence by mohla vyvážit případnou tendenci k příliš prudkému růstu cen v nejnavštěvovanějších místech. Cestovatelé mohou snadno porovnávat ceny napříč hranicemi. Hotely a další podniky budou chtít zůstat konkurenceschopné, pokud jde o ceny. Okamžité zvýšení by mohlo potenciální turisty odradit.

    Je však také možné, že se některé náklady mezi zeměmi Schengenu postupně více sjednotí. Celkově však kombinace efektů více návštěvníků, ale také ostřejší konkurence naznačuje, že dopady na ceny nebudou jednoznačné. Oblíbená místa mohou zaznamenat mírný nárůst, zatímco venkovské oblasti a spotřebitelské ceny budou čelit tlaku na pokles.

    Robert Blaszczyk, vedoucí oddělení strategických klientů v globální fintech společnosti Conotoxia, řekl pro Euronews Travel, že ačkoli potenciální změny nejsou jednoznačné, existuje naděje jak pro země, tak pro návštěvníky.

    „Vstup do schengenského prostoru má na ceny v těchto zemích poměrně neutrální dopad, zejména na začátku. Mírně pozitivní dopad zkrácení času a nákladů na silniční dopravu se zpočátku neprojeví,“ říká, „v dlouhodobějším horizontu bývá kompenzován silnější poptávkou podněcovanou nárůstem počtu návštěvníků. Dopad na cestovní ruch je však jednoznačný.“

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.