Více
    4.7 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Port Royal, Jamajka: Dříve útočiště pirátů, dnes ospalá rybářská vesnice

    Rybářský přístav Port Royal neměl vždy takovou ospalou pověst jako dnes. Kdysi to bývalo slavné útočiště pirátů. Každá čtvrtá budova byla buď barem nebo nevěstincem.

    Port Royal sloužil jako inspirace pro filmy Piráti z Karibiku, nyní je jedním z historicky nejvýznamnějších míst na Jamajce a měl by být na itineráři každého návštěvníka.

    Dějiny Port Royal

    Přístav byl založen Španěly v roce 1518. V roce 1655 ho obsadili Angličané a vyvinul se v jedno z nejdůležitějších měst v koloniích. Port Royal, silně opevněný na ochranu před očekávaným španělským a později francouzským útokem, sloužil jako důležitá vojenská a obchodní stanice. Piráti z celého světa sem přesídlili, aby se obohatili na španělské kořisti.

    Zemětřesení v roce 1692 ukončilo zlatý věk města. Vrhlo velkou část pevniny do moře a připravilo o život 2000 lidí. Britské královské námořnictvo nakonec Port Royal obnovilo a vyslalo sem admirála lorda Nelsona.

    Další zemětřesení a hurikány způsobily velké škody, neboť město bude vždy zranitelné kvůli tomu, že je postaveno na písečné kose. Dnes je Port Royal klidným rybářským městečkem a místem, které svou historií přitahuje návštěvníky Jamajky.

    Jak si prohlédnout Port Royal

    Nejlepší místo, kde začít, je pevnost Charles. Postavili ji Britové v roce 1655 a je to jedna z mála staveb, které přežily zemětřesení v roce 1692. Fort Charles nyní nabízí prohlídky s průvodcem a muzeum, které vypráví příběh města.

    Grand Port Royal Hotel je nádherná budova v koloniálním stylu. Ze strany od silnice je nenápadný, ale v zadní části nábřeží se otevírá a poskytuje skvělý výhled na záliv. Místo jste mohli spatřit ve filmu Jamese Bonda v hlavní roli se Seanem Connerym. Stojí za to se zastavit na drink nebo něco k jídlu.

    Na hlavním náměstí navštivte kostel svatého Petra. Byl postaven v roce 1725, má původní dlážděné podlahy a zdobenou varhanní kruchtu. Žasněte nad historií Port Royal vyprávěnou prostřednictvím církve – legenda říká, že bývalý pirát a guvernér Henry Morgan dal církvi jako dárek stříbro z přijímání.

    Projeďte se lodí do Lime Cay. Malý pískový bar, viditelný z pevnosti, leží přímo u pobřeží a je oblíbeným víkendovým místem pro obyvatele Kingstonu. Lodní taxi odjíždí z přístavu na straně hotelu The Grand Port Royal. Vezměte si vše, co potřebujete a nezapomeňte plavky. Voda je tu mělká a ke koupání jako stvořená.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.