Více
    17.4 C
    Czech
    Pondělí 29. dubna 2024

    Barcelona od dubna zvýšila turistickou daň. Kolik budete muset platit?

    Od 1. dubna se turistická daň v Barceloně opět zvýšila. Od roku 2012 se v této turisticky oblíbené lokalitě k celoregionální turistické dani přidává další poplatek, jak informoval server Euronews. Kolik to bude nyní?

    Španělské město poprvé zavedlo dodatečnou turistickou daň v roce 2012, aby přilákalo „kvalitní“ turisty. V roce 2022 městské orgány oznámily, že poplatek bude v následujících dvou letech zvýšen.

    Příplatek města se liší v závislosti na typu ubytování návštěvníků a vybírá se pouze z oficiálního turistického ubytování. Barcelona je nejnavštěvovanějším španělským městem a nadále se potýká s nadměrným turistickým ruchem.

    Kolik činí barcelonská turistická daň

    Návštěvníci Barcelony musí platit jak regionální turistickou daň, tak celoměstský příplatek. Regionální daň se liší v závislosti na typu ubytování. U čtyřhvězdičkových hotelů činí 1,70 eur, u nájemního ubytování, jako je Airbnb, 2,25 eur a u pětihvězdičkových a luxusních hotelů 3,50 eur.

    Cestující na výletních lodích, kteří ve městě stráví méně než 12 hodin, platí v regionu 3 eura, zatímco ti, kteří stráví více než 12 hodin, platí 2 eura.

    Městská daň, která se vztahuje na maximálně sedm nocí pobytu, se neustále zvyšuje. V dubnu 2023 se zvýšila z 1,75 eura na 2,75 eura pro všechny typy pobytu. Od dubna 2024 se opět zvýšila, a to na 3,25 eur.

    Co to znamená pro ceny ubytování v Barceloně v roce 2024?

    Od 1. dubna 2024 musí návštěvníci Barcelony zaplatit městu k regionální turistické dani ještě 3,25 eura, což představuje zvýšení o 0,50 eura za noc. To znamená, že hosté v pětihvězdičkovém ubytování zaplatí celkem 6,75 eur za noc. Pro představu to dělá například částku 47,25 eur na osobu za týdenní pobyt.

    V nájemních ubytovacích zařízeních činí poplatky navíc k ceně za noc 5,50 eur, resp. 38,50 eur za týdenní pobyt.

    Účastníci jednodenních výletních plaveb zaplatí 6,25 eur.

    Proč Barcelona zavedla turistickou daň

    Podle starosty města je smyslem tohoto opatření upřednostnit „kvalitní“ turistiku před velkým počtem turistů. Město ročně navštíví v průměru 32 milionů návštěvníků, z nichž mnozí přijíždějí na výletních lodích.

    Zvýšení turistické daně, která se dělí mezi barcelonský Generalitat a městskou radu, rovněž posílí rozpočet města. Úřady doufají, že poplatek přinese v roce 2024 až 100 milionů eur. Rada uvedla, že výnosy budou použity na financování městské infrastruktury, včetně zlepšení silnic, autobusové dopravy a eskalátorů.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.