Více
    20.4 C
    Czech
    Pondělí 29. dubna 2024

    Německo legalizuje konopí. Hrozí, že se díky tomu stane cílem pro turisty podobným Nizozemsku?

    Německo zmírnilo zákony týkající se držení a pěstování konopí. Je ale „trávová turistika“ na pořadu dne?

    Německo bylo dlouho známé jako jedna z nejkonzervativnějších zemí v Evropě, ale toto vnímání by se mohlo změnit. Tento týden se stalo největší zemí EU, která legalizovala rekreační konopí. A to navzdory ostrému odporu politiků a různých lékařských sdružení.

    Osoby starší 18 let nyní mohou mít u sebe 25 gramů sušeného konopí a pěstovat doma až tři rostliny marihuany. Tato změna znamená, že Německo má nyní jedny z nejliberálnějších zákonů o konopí v Evropě, podobné těm na Maltě a v Lucembursku. Tyto země legalizovaly rekreační užívání v roce 2021 a 2023.

    Svým zdánlivě uvolněným přístupem k této droze je v Evropě proslulé Nizozemsko. V poslední době však zaujímá přísnější přístup k potírání konopné turistiky. Lidé, kteří doufají, že budou moci za drogou vycestovat, to nebudou mít tak snadné ani v Nizozemsku nebo sousedním Německu.

    Co změna zákona znamená pro užívání konopí v Německu?

    Navzdory změně zákona v Německu není získání konopí jednoduché. Původní plány na prodej konopí prostřednictvím licencovaných obchodů byly opuštěny kvůli odporu EU, uvádí server Euronews. Úředníci však doufají, že brzy dojde k pilotním programům, v jejichž rámci bude prodej této drogy v některých obchodech vyzkoušen.

    Německá vláda si od legalizace slibuje, že pomůže omezit rostoucí černý trh s touto látkou. Od 1. července, což je další fáze právní reformy, budou moci lidé získat konopí prostřednictvím tzv. konopných klubů. Každý regulovaný spolek bude moci mít až 500 členů, z nichž každý si bude moci zakoupit až 50 gramů konopí měsíčně. Zatím není jasné, zda se členství budou moci účastnit i cizinci nebo turisté.

    Obavy má i policie

    Některé zdravotnické skupiny vyjádřily obavy, že legalizace by mohla vést k nárůstu užívání mezi mladými lidmi, kteří by v některých případech mohli čelit vážným zdravotním rizikům. Vláda má však řešení. Slíbila rozsáhlou informační kampaň, která má zvýšit povědomí o možných negativních stránkách. Také zdůraznila, že konopí bude i nadále zakázáno pro osoby mladší 18 let a v okruhu 100 metrů od škol, školek a dětských hřišť.

    Zákon vyvolal také kritiku ze strany policie, která otevřeně uvedla, že se obává zvýšeného počtu konfliktů s občany pod vlivem této látky. Panují obavy, že dodržování zákona bude sice obtížné vymáhat, ale jeho znění naznačuje, že Německo se pravděpodobně v dohledné době nestane horkou destinací „trávové turistiky“.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.