Více
    17.4 C
    Czech
    Pondělí 29. dubna 2024

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Od okouzlující krajiny až po dokonalé jídlo. Na italské dovolené nikdy nebudete mít nouzi o to, co dělat nebo jíst.

    Útěk před davy na ostrov Giglio

    „Ostrov Giglio, který se nachází u pobřeží Toskánska, je skutečným skrytým klenotem a nabízí dokonalý únik před davy lidí,“ říká průvodkyně Lorne pro Euronews Travel.

    Toto relativně neznámé místo se může pochlubit nedotčenými plážemi, křišťálově čistou vodou a půvabnými vesničkami. Ideální buď pro víkendový pobyt, nebo pro delší odpočinek, při kterém prozkoumáváte okolí pomalejším tempem.

    Restaurace po celém ostrově nabízejí jednoduchá jídla a toskánské kulinářské speciality obohacené o místní suroviny. Očekávejte spoustu čerstvých ryb, které se skvěle hodí ke konzumaci po pěší túře po některé z malebných stezek ostrova Giglio nebo po objevování odlehlých zátok.

    Ochutnejte sladké apulijské dobroty v Salentu

    Mnoho cestovatelů často opomíjí „patu“ země. Zařaďte Apulii na seznam míst k návštěvě a vydejte se na jih do Salenta.

    Apulie je autentický okouzlující region, kde se nachází zdánlivě nekonečné množství pláží. Mnohé jsou považovány za jedny z nejlepších na světě. Začněte den osvěžujícím koupáním v Cala dell’acqua viva a vyhřívejte se v úžasných tyrkysových vodách.

    Po koupání se připojte k místním obyvatelům v kavárně Martinucci v malebném městečku Castro, kde si můžete vychutnat pečivo pasticciotto [typické apulijské sladké pečivo] v kombinaci se smetanovým cappuccinem.

    Celá oblast je mnohem méně prošlapaná než většina Itálie. Je tak ideální pro objevování skrytých pláží a malebných vesniček. Salento je opravdovým rájem pro ty, kdo hledají autentické italské zážitky. „Poznejte pravý místní život, a to jak prostřednictvím jídla, tak i rustikální krajiny,“ říká Lorne.

    Ochutnejte arancini v jejich domovském Scopellu

    Scopello na Sicílii je klidná vesnice, kterou najdete na členitém pobřeží stále oblíbenějšího ostrova. „Navštivte historickou [bývalou rybářskou oblast] Tonnara a odpočiňte si u osvěžujícího Aperol spritzu při sledování západu slunce nad Středozemním mořem,“ navrhuje Lorne.

    Scopello, známé svými dramatickými útesy, křišťálově čistou vodou a okouzlující atmosférou, je podle skutečným skrytým klenotem Sicílie. Historie se tu setkává s přírodními krásami. A dobrým jídlem. Žádná návštěva ostrova není úplná bez ochutnávky jeho nejznámější kulinářské nabídky, arancini.

    Tyto skvostné rýžové kuličky údajně vznikly na Sicílii v 10. století. V té době byl ostrov pod arabskou nadvládou. Po staletí se těší obrovské oblibě. Kde jinde by se daly tyto slané pochoutky ochutnat než v místě jejich vzniku?

    Ochutnejte nejčerstvější těstoviny na světě v Lari

    Toskánsko je synonymem pro těstoviny. Malebné horské městečko Lari, které se nachází v srdci regionu, vám ukáže proč. Při návštěvě města plného starobylých uliček lemovaných středověkou architekturou navštivte továrnu legendární rodiny Martelli.

    Podnik založený bratry Guidem a Gastonem Martelliovými v roce 1926 je proslulý svou řemeslnou tradicí výroby těstovin. Ochutnejte zde čerstvé těstoviny a další místní pochoutky a ponořte se do chutí pravé toskánské kuchyně.

    Prozkoumejte Dolomity, když roztaje sníh

    Dolomity na severovýchodě Itálie jsou sice asi nejznámější díky svým lyžařským sjezdovkám, ale za návštěvu stojí i na jaře a v létě. Když teploty stoupají, dejte si Hugo spritz, variaci na klasický Aperol spritz. Vyrábí se z bezinkového likéru, máty a prosecca.

    Tento chutný nápoj vynalezl v roce 2005 barman Roland Gruber v dolomitském městečku Naturno. Od té doby si získal oblibu po celé Evropě.

    Vychutnejte si úchvatné výhledy a ponořte se do přírodních krás tohoto okouzlujícího pohoří. Navštivte vesničku Corvara, která je ideální v každém ročním období.

    Okouzlí vás svými nádhernými horskými výhledy a půvabnými uličkami. Je také rájem pro milovníky outdoorových aktivit, protože v zimě nabízí lyžování (včetně skvělého aprés!) a v létě pěší turistiku uprostřed nádherného alpského prostředí.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Napište svůj komentář

    Napište komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno