Více
    16.9 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Obří vlna rozbila okna výletní lodi na antarktické expedici. Jeden mrtvý, čtyři zranění

    Výletní loď Viking Polaris plula v bouřlivých podmínkách jižně od mysu Horn. Byla zasažena tzv. bludnou vlnou, která rozbila okna několika kajut. Jeden cestující při nehodě zemřel. Zprávu přinesl server Euronews.

    Norská výletní společnost Viking uvedla, že loď byla zasažena „bludnou vlnou“, která rozbila několik tabulí skla v kajutách.

    „Mysleli jsme, že jsme narazili na ledovec. Tady venku žádné ledovce nejsou, ale tak to vypadalo,“ řekl jeden z cestujících zpravodajskému serveru WRAL v Severní Karolíně.

    „S velkým zármutkem potvrzujeme, že během incidentu zemřel jeden cestující,“ uvedla výletní společnost v prohlášení. „Informovali jsme rodinu hosta a vyjádřili hlubokou soustrast.“

    Čtyři další cestující na lodi utrpěli zranění, která nejsou považována za život ohrožující. Ošetřil je palubní lékařský tým.

    Společnost podle serveru Euronews uvádí, že loď během události utrpěla menší poškození. Tvrdí, že „vyšetřuje fakta kolem tohoto incidentu“.

    Kam mířila loď Viking Polaris

    Výletní plavba směřovala do Ushuaiy, 3200 kilometrů jižně od Buenos Aires. To je nejčastější výchozí bod pro výpravy do Antarktidy.

    Provoz lodi Viking Polaris byl spuštěn v roce 2022 jako nejnovější plavba norské společnosti Viking. Plavidlo pojme 378 cestujících a 256 členů posádky.

    Expedice byla zastavena a společnost zajišťuje zpáteční cestu pro hosty a posádku. „Zůstáváme zaměřeni na bezpečnost a pohodu našich hostů a posádky. Pracujeme přímo s nimi na zajištění zpáteční cesty. Dvoutýdenní cesta ohromujících výhledů byla zkrácena,“ dodává Viking v prohlášení.

    Co je to „bludná vlna“

    Výletní společnost uvedla, že incident způsobila „bludná vlna“, která zasáhla loď. Vědci tento termín často používají k označení extrémních bouřkových vln, které jako by se zvedaly odnikud.

    Národní oceánská služba americké vlády popisuje tyto vlny jako „velké, neočekávané a nebezpečné“. Mohou vypadat jako tyčící se vodní stěna, někdy dvakrát větší než okolní vlny. Jedna z nejvyšších, jaké kdy byly zaznamenány, byla vysoká přes 18 metrů. To je přibližně výška čtyřpatrové budovy.

    Příběhy o těchto vlnách lze nalézt v průběhu staletí v námořním folklóru. Jsou také označovány jako „podivínské“ nebo „vražedné“ vlny. Ale teprve v posledních desetiletích je vědci přijali jako skutečný fenomén. Říkají, že se často neočekávaně vynořují z jiných směrů, než je převládající vítr a vlny. Mohou se objevit i v relativně klidných vodách.

    Jak častá jsou úmrtí způsobená bludnou vlnou

    Není to poprvé, co bludná vlna způsobila smrt nebo zranění cestujících na výletní lodi.

    V roce 2010 byli dva turisté zabiti, když jedna taková narazila na výletní loď u severovýchodního pobřeží Španělska. Vodní stěna rozbila skleněná čelní skla kyperské lodi Louis Majesty. Dva cestující utrpěli smrtelná zranění skleněnými střepy, dalších 14 bylo převezeno do nemocnice.

    Bludné vlny jsou však vzácné a moderní výletní lodě jsou stavěny tak, aby vydržely jakékoli větší škody způsobené takovým jevem.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.