Více
    4.7 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    6 nejlepších míst v Africe, kde pozorovat divoké leopardy

    V Afrických zemích je spousta krásných národních parků, kam vyrazit na safari. Spatřit leoparda se ale nepoštěstí vždy a všude. Na těchto místech budete mít nejlepší šance.

    Pozorování těchto úžasných tvorů si užijete daleko více, když jim dáte prostor a budete se chovat ohleduplně. Kočky jsou to plaché, tak se snažte být potichu. Zvýšíte tak své šance na pozorování.

    Národní rezervace Masai Mara, Keňa

    V 80. letech podle odhadů bylo v každý rok v Africe zabíjeno až 50 000 leopardů, aby byla uspokojena poptávka po kožiších. Od té doby se situace naštěstí zlepšila. Nicméně stále není snadné leoparda spatřit.

    Průvodci v severní částí Masai Mara v Keni však znají zde žijící jedince. Když mají samice mláďata, je větší šance, že je uvidíte, protože jsou aktivnější ve dne kvůli krmení.

    Krása Mary spočívá v tom, že je velmi otevřená v místech, která poskytují dobrý přístup k pozorování velkých koček. A vzhledem k počtu návštěvníků jsou kočky relativně navyklé na vozidla. I tak se snažte být během safari co nejvíce ohleduplní, zvláště pokud mají s sebou mláďata.

    Národní park Serengeti, Tanzanie

    Ekosystém Mara-Serengeti je bezkonkurenčně nejlepší lokalitou pro velké kočky v Africe. Údolí Seronera v centru národního parku Serengeti je oblíbeným místem pro pozorování leopardů.

    Pokud budete mít štěstí, můžete dokonce zahlédnout leoparda kolem skalnatých výběžků známých jako kopjes, které se tyčí ze savany jako starobylé hrady v moři trávy.

    Oblast Lobo v severním Serengeti s mnoha skalními výchozy a rozsáhlými lesy je dalším dobrým místem pro hledání leopardů. Mwiba na jihu dává také poměrně vysoké šance. V podstatě všude tam, kde jsou trnité keře a přerušované vodní toky lemované stromy, je vždy šance zahlédnout jednu z těchto krásných koček.

    Národní park Samburu a národní rezervace Buffalo Springs, Keňa

    Národní park Samburu a národní rezervace Buffalo Springs je velmi odlišná krajina od Masai Mara. Je mnohem sušší, se skalnatými výchozy, trsy trnitých keřů a palmami lemovanými břehy řeky Uaso Nyiro, kde leopardi rádi hasí žízeň.

    Leopardi jsou zde zvyklí na vozidla a prostředí umožňuje pořídit ohromující snímky.

    Národní park South Luangwa, Zambie

    Národní park South Luangwa je posetý háji obřích ebenových stromů a akácií. Toto je jedno z nejlepších míst v jižní Africe, kde můžete vidět leopardy.

    Specialitou jsou noční pozorování zvěře a šance na spatření leopardů v noci je velmi vysoká, téměř zaručená. Většina leopardů v populárnějších turistických destinacích parku je zvyklá na vozidla.

    Mombo Camp, Moremi Game Reserve, Okavango Delta, Botswana

    Moremi Game Reserve je další vynikající oblastí pro pozorování leopardů, ale s odpovídající cenou. Mombo je jedním z nejlepších kempů Wilderness Safaris. Sledování velkých koček je v rezervaci Moremi Game Reserve prvotřídní a standard vedení v Mombo konkuruje zážitku ze safari.

    Londolozi Private Game Reserve hraničící s Krugerovým národním parkem, Jižní Afrika

    Londolozi bylo jedním z prvních útočišť, které v 80. letech 20. století nabízelo špičkový zážitek ze sledování leopardů. V Londolozi je několik kempů na velmi vysoké úrovni. Pokud máte rádi leopardy, toto je místo, které byste měli navštívit alespoň jednou za život.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.