Více
    4.7 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Magická Sahara: Co byste měli vědět před návštěvou pouště

    Sahara je jedním z nejúžasnějších míst na celém světě. Zde můžete zažít oranžové duny, modré nebe, jízdu na velbloudovi, kempování pod hvězdami a mnoho dalších dobrodružství.

    Přečtěte si pár základních informací, které by vám před cestou na Saharu neměly uniknout.

    Jak daleko je Sahara?

    Mnoho lidí si myslí, že Sahara se nachází blízko Marrákeše, ale není tomu tak. Marrákeš je ve skutečnosti asi 600 kilometrů od dun Erg Chebbi a 360 kilometrů od Zagory. Fez je mnohem dál – asi 670 kilometrů od Zagory a 470 kilometrů od Merzougy.

    Jízda do pouště může trvat až dva dny, pokud se zastavíte ve vesnicích na trase, ale jejich prozkoumávání z ní dělá příjemnější zážitek. Některé z těchto velkolepých zastávek zahrnují soutěsky Dades, Údolí růží, Ait Ben Haddou a Todra Gorge Draa.

    Vezměte vodu navíc

    To není mýtus – pokud navštívíte poušť, musíte si vzít hodně vody! I když normálně pijete relativně málo, zde se rozhodně musíte snažit zvýšit hydrataci. Procházíte-li se Saharou nebo se jen projíždíte na velbloudovi, pravděpodobně se díky slunci budete hodně potit. Ztrácíte tak mnoho vody a je třeba ji doplňovat.

    Pozor na některé rostliny

    Většina kaktusů je jedovatá, takže buďte opatrní a nepřibližujte se příliš blízko. Jejich hroty vám mohou způsobit infekci kůže. To by bylo to poslední, co byste si během cesty do pouště přáli, zvlášť když už se budete potýkat s horkem. Přestože tyto rostliny vypadají velmi atraktivně a mají chutné ovoce, je lepší je pozorovat z dálky.

    Přiměřeně se oblečte

    Pamatujte, že se nechystáte navštívit město, jako je Marrákeš nebo Fez… jedete do Sahary, pouště plné písku a větru. Přes den je horko a v noci nečekaně chladno. Abyste se vyhnuli dehydrataci a nadměrnému pocení, vezměte si lehké oblečení. Ideálně světlé, aby neabsorbovalo příliš mnoho tepla. Nezapomeňte na čepici a šálu a snažte se co nejvíce zakrýt hlavu a obličej, abyste se vyhnuli úpalu.

    Nejlepší čas na návštěvu

    Nejlepší dobou pro návštěvu saharské pouště jsou měsíce květen a říjen, kdy jsou teploty mírnější. Během zimy (prosinec a leden) jsou často zaznamenány mrazivé teploty v noci. Mezi lednem a květnem jsou zase znepokojivě časté písečné bouře. Nejhorší období pro návštěvu Sahary je samozřejmě léto (červen až září), kdy teploty dosahují nebezpečných výšek a vedra jsou téměř fyzicky nesnesitelná.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.