Více
    17.4 C
    Czech
    Úterý 30. dubna 2024

    Benátky severu: Jak strávit víkend v belgických Bruggách

    Benátky severu, město labutí, vrcholné středověké město. Už z množství přezdívek Brugg vyplývá, jak moc toto město s vodními kanály a historickým centrem oslovuje představivost.

    Jak si co nejlépe užít výlet do belgických Brugg?

    Choďte, jezděte na kole či na lodi

    Pohodová procházka malebnými Bruggami je sama o sobě zážitkem. Dvě obzvláště zajímavé čtvrti jsou Gouden-Handrei a Sint-Anna Quarter, obě méně turistické, ale stejně historické.

    Dalšími oblíbenými způsoby poznávání Brugg jsou projížďky lodí po křižujících se kanálech nebo jízda na kole, což je způsob, jakým se pohybuje většina místních obyvatel. Velkou atrakcí je výstup na 366 schodů vysokou zvonici s výhledem na hlavní tržní náměstí. Navíc uděláte něco pro své zdraví. Panoramatický výhled z vrcholu je skvělý pro získání představy o celkovém rozložení města, nemluvě o působivém zvonovém mechanismu carillonneur, který se nachází nahoře. Na stejném náměstí leží i radnice v Bruggách z roku 1376 s nádherným polychromovaným klenutým stropem uvnitř.

    Bruggy byly vždy městem smetánky, a tak není divu, že přitahovaly mnoho významných umělců minulých let. Groeningemuseum shromáždilo světoznámou sbírku děl vlámských primitivů, včetně Jana van Eycka a Hanse Memlinga. V kostele Panny Marie se navíc nachází jedna z mála Michelangelových soch nalezených mimo Itálii, Madona z Brugg. K dalším náboženským zajímavostem patří bazilika Svaté krve, kde je uchovávána lahvička s krví, o níž někteří lidé věří, že je skutečnou Ježíšovou krví. Navštivte i zvláštní Jeruzalémskou kapli z 15. století, inspirovanou chrámem Božího hrobu.

    Jezero lásky či kouzelná žába

    Středověká nádhera vás okouzlí a Bruggy se svými hejny labutí a dlážděnými uličkami jsou více než přitažlivé pro romantiky. Legenda praví, že procházka po mostě přes Minnewater (Jezero lásky) zajistí dvojici věčnou lásku. Zakončit ji můžete piknikem v sousedním Minnewaterparku. Také je tradicí, že se turisté mohou podělit o poněkud chladnější polibek se sochou žáby na náměstí Burg v naději, že se zvíře promění v prince nebo princeznu z pohádky.

    Co se týče afrodiziak, nejlepšími přáteli jsou Old Chocolate House, Olivier’s Chocolate Shop & Bar a průkopnický projekt Dominique Persooneho Chocolate Line. Nejromantičtějším barem je Cafe Rose Red s otáčivou nabídkou řemeslných piv, intimní výzdobou a rudými růžemi visícími ze stropu. Dalšími pivními podniky, které vyčnívají z řady, jsou útulný ‚t Brugs Beertje, 500 let stará kavárna Vlissinghe a studentský hotspot ‚t Poatersgat.

    Jak se dostat do Brugg

    Nejjednodušší způsob, jak se do Brugg dostat po příletu na bruselské letiště, je přímé železniční spojení. Vlaky vyjíždí každou hodinu. Pokud jste však zmeškali poslední spoj, můžete jet vlakem do stanice Brussels-Zuid a poté přestoupit. Obě cesty by měly trvat přibližně hodinu a půl.

    Jakmile se ocitnete na nádraží v Bruggách, můžete se do centra vydat autobusem. Jezdí jich tu spousta. Nebo si užijte svižnou dvacetiminutovou procházku. Nepočítejte s tím, že budete po dlážděných Bruggách s úzkými uličkami jezdit autem, lepší je zaparkovat mimo město.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.