Více
    18 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Chcete zažít Indii jako místní? Vyzkoušejte tyto tradiční zážitky v Kérale

    Chcete prozkoumat Indii zodpovědně a podpořit místní komunitu? V Kérale můžete splnit obojí a zároveň poznat jedinečnou kulturu a krajinu.

    Kérala, přezdívaná pro své úchvatné přírodní krásy „země patřící Bohu“, je často navrhována jako ideální výchozí bod pro turisty toužící poznat Indii.

    Díky okouzlujícím stojatým vodám, téměř 600 kilometrům pobřeží a bohatým kulturním tradicím má tento stát co nabídnout všem typům návštěvníků. Od milovníků přírody až po ty, kteří hledají klidné, odpočinkové útočiště.

    Nyní však Kérala vybízí turisty, aby se ponořili hlouběji do objevování státu a života místních lidí. Přenocujte v místní komunitě nebo si vyzkoušejte tradiční činnosti, jako je lezení na kokosové palmy a lovení šípy.

    Jaké tradiční aktivity si můžete vyzkoušet?

    Mnoho zemí nabízí turistům možnost nahlédnout do místních tradic, umění a řemesel tím, že je autobusem dopraví do odlehlých míst a umožní jim pozorovat místní komunity při práci. Kérala v Indii však chce, aby si cestovatelé zašpinili ruce a poznali místní kulturu na vlastní kůži.

    Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je rybolov s lukem a šípem. Tato jedinečná technika nezkušenému rybáři pravděpodobně nepřinese velké úlovky. Je to však velká zábava. Loví se na kánoích, takže i když neulovíte žádnou rybu, budete se moci kochat výhledem.

    Pokud vám tato praktika připadá příliš intenzivní, můžete vyzkoušet nejběžnější formu místního rybolovu, lov v sítích v keralských stojatých vodách.

    Schovejte si energii na lezení po palmách

    Tento zážitek byl kdysi poměrně obtížný a riskantní. Prováděl se totiž tradičním způsobem, šplháním s lanem kolem nohoou. Pokud si troufáte, můžete si stále vyzkoušet šplhání po vysokých, kymácejících se kokosových palmách touto prastarou a vyčerpávající technikou. Nebo tak můžete učinit s nejmodernějšími pomůckami a s pomocí místního mistra.

    A co je na tom nejlepší? Odměnit se trochou toddy, typického keralského světoznámého nápoje, který se vyrábí kvašením šťávy z kokosových ořechů nebo palmových květů. Budete si moci vyrobit vlastní mírně alkoholické „palmové víno“ nebo „kokosovou vodku“. Vypít ji však musíte na místě, protože má trvanlivost pouhých 24 hodin.

    Tkaní koberců

    Pokud se chcete seznámit s tradičními činnostmi místních žen, můžete se zapojit do tkaní koberců či výroby řemeslných výrobků z bambusu a kokosového vlákna. Pokud chcete pracovat se zvířaty, můžete se zapojit do chovu králíků, jednoho z hlavních zdrojů obživy pro mnoho vesnic, stejně jako chovu koz a krav a včelařství.

    Milovníci sportu by si také neměli nechat ujít příležitost vyzkoušet kalaripayattu, tradiční formu bojového umění, která je pro Kéralu jedinečná.

    A co ubytování?

    Chcete-li se plně ponořit do místního životního stylu v Kerale, můžete strávit noc v rámci komunity a přespat v tzv. vesnických pobytech nebo home stays.

    Můžete si vybrat jednu vesnici a strávit v ní celou dovolenou, nebo se pohybovat po okolí a poznat život ve více komunitách.

    V současné době najdete vesnické pobyty v Kumarakomu, shluku malých ostrůvků v okrese Kottayam, Thekkady, který musí navštívit milovníci divoké přírody. Navštivte také Bekalu, malebnou vesnici s úžasnými plážemi a královskými pevnostmi či Wayanadu, obklopenou divokým a bujným lesem.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.