Více
    4.7 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Plavající prasátka, Bermudský trojúhelník či cesta do bájné Atlantidy. Poznejte tajuplné Bahamy

    Kromě nedotčených pláží a Karibského moře nabízejí Bahamské ostrovy mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát. Mezi 700 ostrovy se skrývají fascinující příběhy pirátů a obchodníků s rumem. Navštivte tato místa a poznejte Bahamy z jiné stránky.

    Prasečí pláž na Big Major Cay

    Nikdo pořádně neví, jak se na Big Major Cay dostala plavající prasata. Ale 25 prasat a selat, která zde žijí, jsou jednoznačně hvězdnou atrakcí Exuma Cays na Bahamách. Velká máma je největší a nejstarší prase v okolí, hvězdy Instagramu jsou však její selata. Z nedaleké zátoky Staniel Cay je to k nim jen kousek lodí, případně 160 kilometrů od Nassau, hlavního města Baham.

    Vydejte se jachtou na Great Isaac Cay

    Majáku Great Isaac vysokému 46 metrů není cizí žádná tajuplná legenda. Přestože byl postaven, aby chránil lodě před zmizením v Bermudském trojúhelníku, 4. srpna 1969 byli strážci nahlášeni jako nezvěstní a jejich těla se nikdy nenašla. Zjistěte více o tajemstvích této záhadné zátoky při soukromém výletu na jachtě.

    Šnorchlování nad Bimini Road

    Když byla tato „cesta“ poprvé objevena, předpokládalo se, že vede ze ztraceného města Atlantidy, které se podle řeckých legend beze stopy potopilo před 11 000 lety. Po dalším vědeckém zkoumání se zjistilo, že tyto černé skály nakonec nevytvořil člověk. I tak ale stojí za to toto místo navštívit a popustit uzdu fantazii. Obdivujte neuvěřitelný mořský život, kterým se to tu jen hemží, od humrů až po lvouny.

    Prozkoumejte největší podmořskou sochu na světě

    Atlas oceánů je 6 metrů vysoká potopená dívka, která drží na svých bedrech tíhu oceánu. Tato kolosální socha Jasona deCaires Taylora byla umístěna u pobřeží Nassau, aby upozornila na okyselování oceánů, globální oteplování, nadměrný rybolov a znečištění vody. Je vyrobena z udržitelných materiálů s neutrálním pH a slouží dvojímu účelu. Stává se umělým útesem pro mořský život a zároveň odvádí potápěče od přetížených přírodních útesů.

    Projděte se po mostě Glass Window Bridge

    Přírodní oblouk, který zde původně tvořil most, byl kdysi dávno odplaven prudkými bouřemi. Ne však dříve, než ho Winslow Homer zvěčnil na obraze Glass Window z roku 1885. Současná betonová konstrukce je neméně pozoruhodná. Hubený pás odděluje severní a jižní část bahamského ostrova Eleuthera, přičemž jednu stranu bičuje bouřlivý Atlantik, zatímco druhou líně hladí Eleutherský záliv. Nejlépe si celé dvoubarevné panorama vychutnáte z krasového kopce nad mostem.

    Ponořte se do Deanovy modré díry

    Modrá díra je propadlina pod mořskou hladinou, která je naplněná vodou. Obvykle jsou hluboké kolem 100 m, ale Dean’s Blue Hole je obzvlášť výjimečná, protože dosahuje hloubky 202 m. Voda je zde mimořádně čistá, viditelnost za dobrého počasí dosahuje přibližně 36 metrů. Není divu, že přitahuje potápěče z celého světa.

    Příběhy o pirátech a překupnících rumu

    Muzeum Wyannie Malone bylo otevřeno komunitou Hope Town na Elbow Cay v roce 1978 s cílem uchovat fascinující historii města a vzdělávat děti. V budově s dřevěnými došky jsou zrestaurované zařízené pokoje z minulých let a příběhy o pirátech, překupnících rumu a dalších. Prostřednictvím pečlivě uložených artefaktů, fotografií a rukopisů se dozvíte vše o ztroskotání, hurikánech a torpédovaných nákladních lodích, které utvářely bohatou historii města.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.