Více
    13.6 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Chystáte se na safari? Sedm věcí, které byste měli vědět

    Safari je pro mnohé cestovatele vysněný výlet, který si splní jen jednou za život. Proto je dobré se připravit a udělat vše správně, abyste si ho co nejvíce užili.

    Nejen velká pětka, divoká zvěř v Africe je mnohem rozmanitější

    Vidět velkou pětku je vzrušující, ale vězte, že na safari je toho k vidění mnohem více. Pozorování žiraf, barevných ptáků, ale i brouka hovnivála může být fascinující, zvláště s dobrým průvodcem. Pravděpodobně zjistíte, že si v Africe zamilujete některé nepravděpodobné zvíře, ať už se jedná o mláďata prasat bradavičnatých, lišky ušaté nebo jeden z mnoha druhů antilop.

    Sbalte si špunty do uší

    Nečekejte klidný spánek. Savana v noci ožije a vy budete uchváceni sborem lvů, hyen, antilop a žab. V první chvíli to může být znepokojující, ale po pár nocích si zvyknete a bude vám to znít jako ta nejlepší ukolébavka. Špunty do uší si však raději přibalte, nechcete ráno vyrážet stopovat zvěř nevyspalí.

    Když mluvíme o spánku…

    Potřebujete klimatizaci a pevné stěny? Nebo byste raději rustikální chatu z přírodních materiálů? Případně vám stačí safari stan, pro autentický zážitek ze spaní v divočině? K dispozici je široká škála možností, takže si vyberte tu, která vám nejvíce vyhovuje.

    Zabalte si pečlivě

    Afrika je někdy popisována jako studený kontinent s horkým sluncem. Časná ranní či noční pozorování zvěře mohou být překvapivě chladná, zejména v zimě nebo ve výškách. Vezměte si teplé vrstvy, čepici a šálu.

    Khaki oblečení není oblíbené bezdůvodně

    Abyste na zvířata v jejich přirozeném prostředí nepůsobili jako maják, potřebujete barvy, které splývají s okolím. Nenoste bílou ani nic světlého. Nejlépe fungují neutrální a zemité barvy. Vyhněte se také černé a modré, protože mohou přitahovat mouchy tse-tse.

    Vezměte si ponožky

    Abyste se vyhnuli malárii, snažte se vyvarovat kousnutí. Používejte repelent na bázi DEET a zakryjte se. Sandály a šortky si nechte na den. Komáři loví za soumraku v úrovni kotníků, takže večer noste dlouhé kalhoty a ponožky.

    Buďte připraveni, že přiberete

    Většinu času pravděpodobně strávíte sezením ve vozidle. Po zbytek budete jíst něco dobrého – většina safari zážitků nabízí spoustu skvělého jídla. A vyrazit do buše na ranní běh se také nedoporučuje. Proto buďte připraveni na hodně jídla a málo pohybu. Jedním ze způsobů, jak si alespoň trochu „zacvičit“, je pěší safari.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    1 komentář

    Comments are closed.