Více
    20.4 C
    Czech
    Pondělí 29. dubna 2024

    Světové prvenství: Řecká vláda odškodňuje turisty postižené požáry

    Řecká vláda oznámila bezprecedentní krok po požárech, při nichž bylo v červenci loňského roku donuceno evakuovat se 25 000 turistů z oblíbeného prázdninového ostrova.

    V červenci 2023 byly tisíce turistů nuceny opustit Rhodos, protože oblíbenou destinaci zachvátily požáry. Řecko nyní oznámilo, že tisícům postižených turistů poskytne příspěvky na zájezdy.

    V rámci programu budou moci ti, kteří bydleli v hotelech evakuovaných kvůli požárům, využít poukázky v hodnotě až 500 eur na úhradu ubytování na týdenní pobyt.

    Až 25 000 postižených rekreantů má nyní nárok na odškodnění, které rovněž pomůže obnovit cestovní ruch na Rhodosu. Elektronické poukázky budou platit ve vedlejší sezóně na ostrově. To znamená od nynějška do 31. května a poté opět od 1. října do 15. listopadu.

    Tento systém je první na světě a vznikl po měsících byrokracie a jednání o jeho schválení.

    V rozhovoru pro deník The Guardian generální tajemník řeckého ministerstva cestovního ruchu Myron Flouris vysvětlil: „Byl to velmi složitý proces. V neposlední řadě také proto, že jsme první zemí na světě, která to udělala.“

    Jak mohou postižení využít řecký program „bezplatné“ dovolené

    Zástupci cestovního ruchu na Rhodosu tvrdí, že zájem o tento program je velký a že se do něj již přihlásilo více než 5 000 budoucích rekreantů.

    Očekávají, že na podzim, kdy se o programu dozví více lidí, bude počet žádostí ještě vyšší.

    Přiznaná kompenzace bude odpovídat částce, kterou evakuovaní cestovatelé původně zaplatili cestovním kancelářím. Bude se pohybovat od 300 do 500 eur, k dispozici však má být pouze v hotelech, nikoli v Airbnb a jiných soukromých ubytovacích zařízeních.

    Iniciativa byla oznámena loni v srpnu, kdy ji řecký premiér Kyriakos Mitsotakis zveřejnil v britském televizním pořadu Good Morning Britain. Tento slib byl učiněn jen několik dní poté, co byli uvízlí lidé nuceni zkrátit své cesty.

    Je Rhodos stále ohrožen požáry?

    Mitsotakis stál za hromadnou evakuací jako preventivním opatřením v červenci loňského roku. A tento týden se na ostrov vrátil. V projevu na konferenci s příhodným názvem „Cestovní ruch v EU: Odolnost v době klimatické krize“ vysvětlil, že požáry budou v důsledku změny klimatu pravděpodobně pokračovat.

    „Celé Středomoří je horkým místem klimatických změn. To statisticky znamená, že budeme mít více požárů a pravděpodobně i více povodní.“

    Dodal, že nejdůležitější je bezpečnost. Pokračoval: „Nebylo to snadné… evakuovat 25 000 návštěvníků. Zvládli jsme to však bezpečně a jsme velmi hrdí na to, že jsme této krizi dokázali čelit v podstatě bez truchlení nad ztrátou lidských životů.“

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    3 KOMENTÁŘE

    Comments are closed.