Více
    11.3 C
    Czech
    Čtvrtek 2. května 2024

    Thajsko, Kambodža, Vietnam: Mohla by jihovýchodní Asie zavést vízový systém ve stylu Schengenu?

    Thajsko se snaží podpořit cestovní ruch v celé jihovýchodní Asii pomocí nového vízového systému. Pomohl by i místní ekonomice. Informoval o tom server Euronews.

    Tato asijská země spolu s pěti sousedními prosazuje zavedení systému ve stylu schengenských víz. Pokud by se navrhovaný systém prosadil, Kambodža, Malajsie, Myanmar, Vietnam a Laos by mohly být z Thajska mnohem snadněji dostupné.

    Místní média tento týden informovala, že thajský premiér předložil tento plán, aby zvýšil šance země na dosažení cíle 80 milionů turistů ročně do roku 2027.

    Jak by vízový systém vypadal

    Thajský premiér Srettha Thavisin údajně prosazuje program společných víz s cílem přilákat turisty z dalekých zemí, kteří více utrácejí.  Rozhovory s vedoucími představiteli sousedních zemí prý proběhly dobře. V loňském roce navštívilo těchto šest zemí celkem asi 70 milionů turistů, přičemž většinu z nich hostily Thajsko a Malajsie.

    Thajsko se potýká s vážnými hospodářskými problémy v souvislosti s ochabujícím výrobním odvětvím a klesajícím vývozem. Oblíbenost Thajska u cestovatelů je pro jeho přežití klíčová, neboť turistický průmysl tvoří přibližně 12 procent ekonomiky a také přibližně 20 procent pracovních míst.

    I další země, které mají být zahrnuty do „schengenského systému“, by z takového posílení pravděpodobně měly prospěch.

    Jak je to nyní

    V současné době mohou Evropané navštívit Thajsko na základě 30denní výjimky z vízové povinnosti. Její prodloužení je možné pouze za příplatek a jen na určitých místech.

    Podobně Kambodža a Laos nabízejí 30denní elektronická víza nebo víza při příjezdu, zatímco Vietnam nabízí 45denní bezvízový pobyt a Malajsie 90denní. Evropští turisté musí o 28denní turistické vízum do Myanmaru požádat online.

    Podle regionálních odborníků na cestování by měl jakýkoli nový systém poskytovat 90denní víza. To by znamenalo, že turisté mohou strávit více času v každé zemi, kterou se rozhodnou navštívit.

    Samotná realizace tohoto procesu však nemusí být tak jednoduchá. V jihovýchodní Asii může jít o pomalý proces, neboť v často komplikovaném politickém světě bude trvat, než se dvoustranné dohody vyjasní.

    Thajsko v prvním čtvrtletí roku 2024 zaznamenalo výrazný nárůst počtu zahraničních turistů. Přivítalo více než devět milionů osob. Největší počet návštěvníků Thajska tvořili čínští turisté, přibližně 1,7 milionu. Následovali cestovatelé z Malajsie, Ruska, Jižní Koreje a Indie.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Napište svůj komentář

    Napište komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno