Více
    17.4 C
    Czech
    Pondělí 29. dubna 2024

    Návrat nočních vlaků: Belgie plánuje během svého předsednictví EU posílit lůžkovou dopravu

    „Je třeba řešit nekalou konkurenci mezi vlaky a letadly,“ říká belgický ministr pro mobilitu a místopředseda belgické vlády Georges Gilkinet. „Noční vlaky jsou budoucností,“ dodává.

    Georges Gilkinet doufá, že o tom přesvědčí i své kolegy z EU, protože Belgie letos předsedá Radě Evropské unie. Během příštího neformálního zasedání ministrů dopravy EU, které se uskuteční začátkem dubna v Bruselu, Gilkinet zařadí noční vlaky na program jednání.

    Belgie společně s Rakouskem stojí v posledních letech v čele rozvoje nočních vlaků. Obě země nyní chtějí, aby se i ostatní členské státy EU zaměřily na propojení velkých evropských měst lůžkovými vlaky. Jaké jsou důvody?

    Evropané chtějí cestovat udržitelněji

    Evropané se stále častěji odvracejí od létání kvůli jeho dopadu na životní prostředí. Zákaz letů na krátké vzdálenosti ve Francii získal širokou podporu a Španělsko by jej mohlo brzy následovat.

    Průzkum z roku 2021, který si nechala zpracovat kampaňová skupina Europe on Rail, ukázal, že více než polovina respondentů v Německu, Polsku, Francii, Španělsku a Nizozemsku  má zájem nahradit lety železnicí.

    Aby se to však stalo skutečností, musí být vlakové spojení lepší, s širším dosahem a pro cestující levnější. V současnosti existuje pouze několik pravidelných nočních spojů a na stejné trase je vlak v průměru čtyřikrát dražší než letadlo, zjistila loňská studie Greenpeace.

    Gilkinet chce dosáhnout změny vytvořením příznivých podmínek pro provozovatele nočních vlaků. Navrhuje zlepšit mezinárodní železniční infrastrukturu, lépe integrovat technické rozdíly mezi zeměmi, zjednodušit systémy prodeje jízdenek a snížit provozní náklady. „Je třeba řešit nekalou konkurenci mezi vlaky a letadly,“ říká.

    Gilkinet shrnuje některá opatření, která mohou vyrovnat podmínky mezi vlaky a lety. „V Belgii neplatí noční vlaky žádné náklady na energii pro lokomotivy a jsou osvobozeny od poplatků za přístup na trať. Pokud by každá evropská země zavedla podobná opatření, více provozovatelů by bylo motivováno k provozování nočních vlaků.“

    Rakousko vede v noční vlakové dopravě

    Na nadcházejícím dubnovém zasedání ministrů dopravy EU vystoupí Rakousko. Státní železnice ÖBB stojí v čele oživení nočních vlaků v Evropě. „Budeme s nimi diskutovat o tom, co mohou vlády udělat pro zlepšení a rozšíření sítě v Evropě,“ vysvětluje Gilkinet.

    ÖBB pokračovala v investicích do lůžkových vlaků i v době, kdy se většina ostatních zemí rozhodla od nich upustit. Nedávno uvedla na trh moderní vozy s individuálními spacími kapslemi.

    Mimo ty, které provozuje ÖBB, většina mezinárodních nočních vlakových spojů zanikla, zatímco ve velkých zemích, jako je Francie, Itálie a Švédsko, stále jezdí několik vnitrostátních spojů. Ve východní Evropě je síť stále poměrně rozsáhlá.

    Noví soukromí provozovatelé, jako například European Sleeper, zkoumají trh a zavádějí nové služby, včetně prodloužení spojení z Bruselu do Prahy.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.