Více
    4.7 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Proměna Malediv: Od nulové infrastruktury po synonymum luxusu

    Maledivy jsou proslulé jako luxusní destinace. Toto tropické souostroví je lemováno přepychovými vodními bungalovy a luxusními resorty, díky nimž se stalo synonymem pro luxusní cestování a exkluzivitu.

    Nebylo tomu tak ale vždy.

    Jak se Maledivy staly z ospalého souostroví turistickou hvězdou

    Maledivy nebyly vždy vyhlášeným turistickým centrem plným opulentních resortů. Jako odlehlé a z velké části neobydlené souostroví byly dlouho považovány za nevhodné pro cestovní ruch kvůli chybějící infrastruktuře a komerčním letištím.

    To se změnilo, když byl v roce 1972 otevřen první maledivský resort Kurumba. Kurumba odstartovala turistický průmysl, který od té doby zaznamenal rychlý růst. Na ostrovech se nyní nachází řada luxusních soukromých rekreačních středisek.

    V 70. a 80. letech 20. století zaznamenávaly Maledivy stálý nárůst počtu turistů, protože na celém souostroví vznikala další letoviska.

    Tyto objekty, často postavené na neobydlených ostrovech lemovaných palmami a vlastněné zahraničními investory, nabízely cestovatelům odlehlé a luxusní útočiště s bungalovy nad vodou, nedotčenými plážemi a prvotřídním vybavením.

    V 90. letech 20. století se cestovní ruch stal páteří maledivské ekonomiky, tvořil významnou část HDP země a poskytoval pracovní příležitosti tisícům místních obyvatel.

    V roce 2000 a v dalších letech vláda pokračovala v investicích do turistické infrastruktury. Včetně rozšiřování letišť, výstavby nových letovisek a propagace Malediv jako hlavní destinace pro luxusní pobyty bohatých turistů.

    Negativní dopady na sebe nenechaly dlouho čekat

    Tlak na rychlý rozvoj cestovního ruchu na Maledivách vytvořil pro idylické souostroví několik nevyhnutelných environmentálních a sociálních problémů.

    Milion návštěvníků ročně, kteří přistávají na jeho nedotčených březích, vedl ke zhoršení životního prostředí. Také ke zvýšenému úniku financí z cestovního ruchu (zahraniční investoři a nadnárodní korporace kontrolují zisky z cestovního ruchu) a sociálním změnám v místních komunitách.

    To vyvolalo výzvu ke změnám, které by reagovaly na masový turistický ruch v letoviscích a poškozování životního prostředí. Je třeba chránit přírodní krásy ostrovů a jejich obyvatele.

    Maledivská vláda a odvětví cestovního ruchu začaly řešit některé negativní dopady cestovního ruchu pomocí nových předpisů a směrnic pro udržitelné postupy a opatření na ochranu životního prostředí.

    Mezi tato opatření patří také podpora účasti místních obyvatel v cestovním ruchu, zaměření na udržitelnost v letoviscích a ucelenější kulturní zážitky. Ty mají za úkol propojovat cestovatele s místními projekty a aktivitami.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.