Více
    18 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    „Kjóto není zábavní park“: Turisté se mají vyhýbat slavné čtvrti gejš ve starobylém městě

    Starobylé hlavní město Japonska Kjóto je již dlouho oblíbeným cílem turistů. Nyní však bojuje proti nadměrnému turismu. V rámci tohoto boje zabrání návštěvníkům procházet řadou ulic v malebné čtvrti gejš. Informoval o tom server Euronews.

    Město oznámilo, že kvůli stížnostem na nevhodné chování návštěvníků uzavře některé uličky v soukromém vlastnictví ve slavné čtvrti gejš. Místní úředník Isokazu Ota říká, že turisté úzké, malebné uličky oblasti Gion zaplňují.

    „V dubnu se chystáme vyvěsit cedule, které turistům řeknou, aby se do našich soukromých ulic nepouštěli,“ řekl Ota tiskové agentuře Associated Press.

    Na ceduli v japonštině a angličtině bude napsáno: „Toto je soukromá silnice, takže tudy nesmíte projíždět.“

    Veřejné ulice zůstanou přístupné

    Upozornění na zákaz vjezdu je však zaměřeno především na chodce, nikoliv na auta, protože japonské znění odkazuje obecně na „průjezd“. „Bude vám uložena pokuta ve výši 10 000 jenů,“ dodává značka. Podle posledního kurzu je to cca 62 eur, uvádí server Euronews.

    Zákaz se vztahuje pouze na několik bloků čtvrti Gion. Veřejné ulice v této čtvrti zůstanou pro turisty otevřené, takže se tato oblast i zbytek Kjóta budou i nadále hemžit návštěvníky z Japonska i celého světa.

    Proč kjótské úřady blokují ulice v Gionu

    Rozhořčení v Gionu poukazuje na rostoucí nespokojenost s tím, co mnozí lidé považují za „přílišný turismus“, přestože japonská ekonomika je na příjmech z turistů závislá více než kdy jindy, aby udržela svůj růst.

    Čtvrť plná křivolakých uliček je známá malebnými čajovnami, kde se v tradičních kimonech a s ozdobami ve vlasech předvádějí v tanci a hudbě gejši a jejich učednice maiko.

    Turisté doufají, že uloví snímek gejši

    Ve městě známém nádhernými chrámy a zahradami je Gion jedním z jeho nejmalebnějších a nejhistoričtějších míst. Turisté vyzbrojení fotoaparáty se rádi toulají po okolí a doufají, že zachytí ženy na cestě na taneční hodiny nebo na večeři.

    Stížnosti na příliš horlivé turisty se začaly objevovat už před lety. Nespokojenost následně ochladla, když pandemie koronaviru přinesla útlum turistického ruchu. Nyní se návštěvníci znovu vracejí.

    Zámořský turistický ruch v Japonsku se vrací na úroveň před pandemií

    V loňském roce přijelo do Japonska více než 22 milionů návštěvníků, kteří se těšili na sushi, elektronické přístroje a přírodní krásy, jako je hora Fudži a pláže Okinawy.

    V roce 2019 přijelo celkem více než 31 milionů lidí. Podle odborníků by se letošní počet mohl tomuto číslu přiblížit, nebo ho dokonce překonat.

    Pro mnohé obyvatele Gionu je to však už příliš. Před několika měsíci místní rada shrnula nepříliš nadšené pocity prohlášením: „Kjóto není zábavní park.“

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.