Více
    3.3 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Tuniské pláže mizí. Co to pro zemi znamená

    Stoupající hladina moří způsobuje, že tuniské pláže postupně mizí. To ztěžuje život turistickému a rybářskému průmyslu země. Informoval o tom server Euronews.

    Maghreb – tvořený Marokem, Tuniskem, Alžírskem a Libyí – je zasažen erozí pobřeží více než kterýkoli region mimo jižní Asii, zjistila Světová banka ve studii z roku 2021. Mezi těmito zeměmi má Tunisko nejvyšší míru eroze za poslední tři desetiletí, v průměru téměř 70 cm ročně, informuje server Euronews.

    Nejméně 85 procent z více než 12 milionů obyvatel Tuniska žije u pobřeží. To je podle Světové banky více než dvojnásobek celosvětového průměru kolem 40 procent. V důsledku toho je země neúměrně zasažena pobřežní erozí. Proč se to tedy děje a jaký to má dopad na místní komunity?

    Stoupající hladiny moří poškozují tuniské rybářské komunity

    Stoupající hladina moří, způsobená především táním ledu vyvolaným globálním oteplováním a rostoucí teplotou vody, je jedním z hlavních viníků eroze pobřeží. Jak jsou tuniské pláže erodovány, rybáři v pobřežním městě Ghannouch říkají, že jejich lodě a sítě jsou stále více poškozovány kameny, když vyplouvají na moře.

    „Písek na pláži je výrazně zredukovaný a místo toho se tam objevují kameny,“ říká Mohamed Ali (39), rybář z města, které se nachází asi 400 km jižně od Tunisu. „Měl jsem loď několikrát poškozenou. Je čím dál těžší jít k moři a rybařit,“ dodává otec čtyř dětí.

    Ali říká, že si rybolovem vydělá asi 283 eur měsíčně, ale jeho příjem je o 20 procent nižší než v předchozích letech. Je jedním z asi 600 rybářů v Ghannouchu. Sassi Alaya, vedoucí rybářského cechu v jižním přístavu města, říká, že polovina místních rybářů byla zasažena erozí pobřeží.

    Téměř polovina z 670 km tuniských pláží byla od roku 2020 akutně ohrožena pobřežní erozí. Toto číslo se podle tuniské státní agentury pro ochranu a plánování pobřeží (APAL) od roku 1995 více než ztrojnásobilo.

    Na ostrově Djerba, si 110 km jižně od Ghannouchu, dvaapadesátiletý rybář Al-Akhdar Ahmed říká, že jeho příjem se za poslední desetiletí snížil na polovinu kvůli zmenšujícím se plážím. Nyní si rybolovem vydělává pouhých 236 eur měsíčně. „Skály nyní obklopují asi 18 kilometrů pobřeží ostrova a ničí živobytí stovek tamních rybářů,“ uvádí.

    Stoupající moře není jedinou příčinou

    Co dalšího způsobuje mizení tuniských pláží? Nadměrná zástavba pláží a ničení přirozené obrany, jako jsou duny, negativní vliv znásobují. Pobřežní eroze „je stále horší a horší kvůli lidským zásahům,“ říká Oula Amrouni, výzkumník z Národního institutu námořních věd a technologií (INSTM). „Lidé a budovy stále více zaplňují pobřeží a nahrazují přirozenou ochranu proti erozi, jako jsou písečné duny a mokřady,“ dodává.

    Zrychlující se změna klimatu také přinesla prudce rostoucí teploty a zhoršující se sucho v Tunisku. Spolu se stoupající hladinou moří to podle odborníků poškozuje nejen odvětví rybolovu v zemi, ale také zemědělství a cestovní ruch.

    Jak sucho přispívá k erozi pobřeží v Tunisku?

    INSTM tvrdí, že vláda reagovala na rostoucí obavy o bezpečnost vody výstavbou dalších přehrad, aby šetřila sladkou vodu. Přehrady však často zachycují písek a sedimenty, které by jinak proudily do moře, a tím podporují erozi pobřeží, říkají vědci. 80 procent pobřežního písku v Tunisku pochází z vnitrozemí, tvrdí Gil Mahé, ředitel výzkumu vodohospodářských věd na francouzské univerzitě v Montpellier, který v současnosti pracuje na INSTM v Tunisku. „Přehrady… [jsou] hlavním faktorem zvyšujícím zranitelnost písečných pobřeží vůči erozi,“ říká.

    Tři roky sucha způsobily, že mnoho z 37 přehrad v zemi bylo vyčerpaných nebo prázdných a přimělo vládu ke zvýšení cen vody z kohoutku pro domácnosti a firmy. Země investuje do výstavby dalších přehrad, aby se pokusila uchovat co nejvíce sladké vody.

    Která další průmyslová odvětví jsou ovlivněna erozí

    Podél nejvíce erodovaných oblastí pobřeží Ghannouchu bylo zasaženo také asi 80 procent podniků, včetně restaurací a kaváren. „Stoupající hladina moří a mizející písek vážně poškodily podniky na pláži,“ říká Alaya. Přičemž cestovní ruch zažívá v posledním desetiletí velký pokles.

    Je to také „velká rána pro zemědělství“, říká Mahé. Jak se pobřežní eroze podél tuniského pobřeží zhoršuje, slaná voda se přesouvá do vnitrozemí a ničí orné plochy.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.