Více
    16.9 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Tradiční ruská jídla, která musíte ochutnat

    Ochutnávání místních specialit patří k cestování. Pokud plánujete vyrazit do Ruska, přečtěte si, která z nejlepších jídel ruské kuchyně musíte určitě vyzkoušet. Váš zážitek to posune na jinou úroveň.

    Hovězí Stroganoff

    Hovězí Stroganoff je pokrm, který má své jméno od jedné z nejbohatších šlechtických rodin v Rusku. Vznikl v 19. století, ale příběh jeho vzniku zůstává neznámý. Jisté je, že pokrm si získal oblibu po celém světě a nyní přichází v mnoha variacích. Skládá se především z malých kousků hovězího masa v zakysané smetanové omáčce, do které se často přidává různá zelenina.

    Pikantní palačinky

    Palačinky se nyní mohou zdát jako mezinárodní jídlo, ale v Rusku mají své specifické variace. Obzvláště oblíbené je jíst slané palačinky s náplní jako je maso, zelí nebo tvaroh. Tyto palačinky se snaží, plní a poté se znovu smaží, aby se z nich vytvořila roláda. I když to není nejdietnější jídlo, je opravdu chutné. Možností jsou i jednodušší palačinky se zakysanou smetanou a kaviárem jako pomazánkou.

    Boršč

    Přestože je boršč ukrajinského původu, našel svůj druhý domov v Rusku. Hlavní složkou polévky je červená řepa, která pokrmu dodává rozpoznatelnou červenou barvu. Recept má samozřejmě řadu variant. Lidé mohou jíst boršč teplý nebo studený, v závislosti na ročním období. Tradiční boršč se podává s polévkovou lžící zakysané smetany a malými pikantními buchtami známými jako pampushki.

    Shchi

    Shchi je tradiční ruská polévka, která pochází z 9. století, kdy Rusové poprvé získali zelí. Základem shchi je skutečně zelí v masovém vývaru. Tato jednoduchá směs byla později vylepšena další zeleninou a kořením. Tradičně se podává se lžící zakysané smetany a žitným chlebem.

    Pirozhki

    Pirozhki jsou malé housky plněné různými náplněmi. Nápad na tyto kompaktní pochoutky přišel jako alternativa ke koláči obvyklé velikosti. Náplně mohou být sladké i slané. Mezi ty nejoblíbenější patří brambory, zelí, houby nebo maso. Pro sladší chuť jsou pirožky s jablkem, třešněmi nebo tvarohem. Vnější strana pečiva je glazovaná vejcem, které dodává lahodnou zlatavou barvu. Pirozhki jsou dobré jako svačina či skvělá příloha k polévce.

    Salát Olivier

    Salát Olivier je jídlo, které většina rodin připravuje na Silvestra. Stejně jako mnoho jiných ruských salátů je plný majonézy, takže je poněkud tučnou záležitostí. Dalšími ingrediencemi salátu jsou brambory, mrkev, okurky, hrášek, vejce a někdy kuře či šunka, vše posypané koprem. Může to být předkrm i hlavní jídlo, podle množství.

    Pelmeni a Vareniki

    Nejlépe přeložené jako ruské knedlíky, pelmeně jsou velmi odlišné od jejich asijského protějšku. Některé zdroje však naznačují, že jsou variací wontonských knedlíčků, které putovaly z Číny na Sibiř a poté se rozšířily po celém Rusku. Těsto na pelmeně je velmi jednoduché: mouka, voda a trocha vajíčka. Náplň se tradičně vyrábí z různých druhů masa, i když moderní verze zahrnují vegetariánské nádivky. Když se podává se sladkou náplní jako jsou bobule nebo tvaroh, jídlo se nazývá vareniki a má mírně odlišný tvar a velikost.

    Brambory s houbami

    Je otázkou, zda se o tom dá mluvit jako o pokrmu, vzhledem k jednoduchosti receptury. Někteří to označují jako mužské jídlo, protože si ho manželé zvládnou uvařit sami, když jejich ženy nejsou doma. Nejlepší čas toto jídlo zkusit v restauraci je koncem léta a začátkem podzimu, kdy je sezóna hub. Oblíbené jsou především brambory s liškami, které pokrmu dodávají podzimně oranžovou barvu.

    Kuře Kyjev

    Dalším jídlem s poměrně neznámým původem, který se stal absolutním favoritem nejen v Rusku, ale i mimo něj, je kuře Kyjev. Jedná se o plněná kuřecí prsíčka obalená ve vejcích a strouhance a poté buď smažená, nebo pečená. Dobré kuře Kyjev se podává se spoustou másla s bylinkami, což mu dodává pikantní chuť.

    Solyanka

    Někteří říkají, že tato polévka těší lidi v Rusku již od 16. století, i když je těžké to dokázat. Přesto se v 19. století v ruských domácnostech jistě podávala a její obliba dále rostla. Solyanka obsahuje směs ingrediencí – a čím více, tím lépe. Tradičně v ní najdete různé kusy masa a okurky, které jí dodávají slanou chuť. Většina solyanek je silně kořeněná a podává se s řadou bylinek.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    2 KOMENTÁŘE

    1. Proč vy hovádka boží nepíšete jak nám „zobák narostl?“ Co je to za hovadinu „pirozsky solyanka,“ atd.atd.? To nemůže to pologramotné stvoření napsat pirožky, šči, soljanka? Když už musíte opisovat z cizích zdrojů, protože váš mozeček se na něco samostatného nezmůže, mohli byste znát alespoň český pravopis.

    2. Slušný přehled, ale co tu názvy potravin? Evidentně z ruštiny do angličtiny a pak z angličtiny do čestiny. Možná bude znít exoticky šči, ale ostatní jsou běžné: pirožky, soljanka.

    Comments are closed.