Více
    4.7 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Spojte dovolenou u vody s pobytem v přírodě, vyrazte k evropským jezerům

    Pokud se chystáte na dovolenou k vodě, nemusí to nutně znamenat moře. V Evropě je spousta kouzelných míst, která stojí za to navštívit a mnohdy zde strávíte pohodovější a zajímavější dovolenou než ve středomořských letoviscích.

    Itálie – jezero Lago di Garda

    Pro nás nejznámějším jezerem je italské Lago di Garda. Jedná se prý o jedno z nejromantičtějších míst v Evropě, díky ledovcovému původu má voda azurovou barvu.  Z České republiky je velmi dobře dostupné (z Brna cca 800 km). Kolem pobřeží se ve větších městech táhnou dlouhé promenády s plážemi. Oblast patří mezi TOP cyklistické regiony v Evropě a kromě jiného je také jezero příznivé vodním sportům – windsurfing či canoying. Pokud budete cestovat s dětmi, jistě navštivte největší zábavní park v Itálii Gardaland či poblíž stojící aquapark.

    Chorvatsko – Plitvická jezera

    Chloubou této země je národní park Plitvická jezera zapsaný na seznamu světového přírodního bohatství UNESCO. Jedná se o soustavu zhruba 16 jezer, která jsou propojena vodopády (nejvyšší 76 m) a kaskádami, obklopena vápencovými skalami. Voda v jezerech má několik barev, od smaragdově zelené až po sytě modrou. Byly zde také natáčeny filmy o Vinnetouovi, fandové určitě takovou možnost návštěvy ocení. Vstup je zde zpoplatněn a v jezerech se není možné koupat.

    Maďarsko – termální jezero Hevíz

    V zemi bohaté na termální prameny nesmí chybět ani největší termální jezero v Evropě – Hevíz. Voda má blahodárné účinky na lidský organismus a lze se zde koupat celoročně. Teplota vody se v létě pohybuje kolem 35 °C, v zimě potom v průměru kolem 26 °C. Nemusíte se bát spousty lidí, jezero má rozlohu 47 000 m2, takže si své místečko najdete. Zároveň se také nachází nedaleko Balatonu.

    Švýcarsko – Ženevské jezero

    Jedná se o velice bohatou zemi a to nejen ekonomicky ale i přírodou. Ženevské jezero ve kterém se zrcadlí vrcholky alp je místní chloubou. Jeho hladinu víří parníky a projížďku je jistě třeba absolvovat. Zvláštností jezera je, že nikdy nezamrzá. Pokud nebudete trávit dovolenou pouze u vody, ale i poznáváním země, na jižním konci se rozprostírá město Ženeva, které stojí za návštěvu. Navíc, někde přece musíte koupit pravou švýcarskou čokoládu a proč ne právě tady.

    Německo – jezero Königsee

    Obklopeno horským masivem je jezero Königsee v Bavorsku, které se velmi podobá norským fjordům. Jezero je hluboké až 190 metrů a má úžasně průzračnou vodu díky svému ledovcovému původu. Z Schönau Königssee vyjíždějí na okružní plavbu výletní lodě, využitím této možnosti se Vám naskytne kouzelný pohled do krajiny. Jezero je po svém obvodu obklopeno příkrým pohořím, i když některá mapy ukazují turistickou pěšinu, není lehké cestu zdolat.

    Rakousko, Německo, Švýcarsko – Bodamské jezero

    Na hranicích těchto tří zemí se rozprostírá Bodamské jezero. Patří k nejčistším vodním plochám v Evropě a se svou rozlohou 571 km2 nabízí dostatek prostoru pro všechny, kteří se k němu na dovolenou vydají. Kolem jezera je spousta cyklostezek a pokud Vás kolo omrzí, můžete zkusit vodní sporty jako například windsurgfing nebo potápěčské kurzy. Mimo jiné je zde možné navštívit například květinový ostrov Mainau (německá část).

    Slovinsko – jezero Bled

    Na severozápadě Slovinska se nachází jezero ledovcového původu – Bled. Jedná se o jedno z nejteplejších alpských jezer, díky termálním pramenům v jeho severovýchodní části. Lodní doprava Vám umožní výlet na Blejski Otok s poutním kostelem panny Marie a staroslovanským hřbitovem, který panuje téměř na všech fotografiích, které jezero vyobrazují. Můžete také navštívit Bledský hrad tyčící se nad jezerem.

    Skotsko – jezero Loch Ness

    V neposlední řadě je potřeba zmínit všemi známé skotské jezero Loch Ness. Pokud máte rádi trochu tajemna a záhady, jistě byste jej měli navštívit, třeba se právě Vám podaří spatřit Lochnesskou příšeru. Především je zajímavá krajina kolem jezera, vzhledem k tomu, že je zde poměrně studená voda není jezero pro letní rekreaci úplně TOP.

    Nechte se inspirovat a naplánujte si trochu jinou dovolenou. Až ostatní uvidí Vaše fotky s okouzlujícími scenériemi, které zde můžete zachytit, budou Vám závidět. Koupat se v jezeru, ze kterého vidíte zasněžené vrcholky Alp je mnohem zajímavější než pobyt u moře, kde je hlava na hlavě.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.