Více
    15.2 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Jak se slaví Vánoce v Číně

    Zatímco u nás jsou Vánoce poměrně vážným svátkem, v Číně je pojímají trochu jinak. Nejsou o narození Ježíše Krista, ale spíše o nákupní horečce, obrovských slevách a legraci. Do kostela místní chodí pro zábavu, jako na koncerty.

    V Číně je odhadem pouze 5 % populace křesťanů, což vysvětluje, proč se čínské Vánoce podobají velkému festivalu. Zároveň ale tyto svátky slaví čím dál více lidí, proto zde vznikly některé rituály, které jinde nenajdete.

    Jablko jako dárek

    Zapomeňte na pečeného krocana, kapra nebo svařené víno, v Číně je oficiální vánoční potravinou jablko. Přesněji jablko zabalené v efektním obalu. Mnoho Číňanů věří, že je tradicí dávat jablka svým blízkým na Štědrý den, přestože nikdo neví, jak tento trend vznikl. Pravděpodobně to má něco společného s homofonií mezi dvěma slovy – čínskými výrazy pro Tichou noc (ano, přesně tu vánoční koledu máme na mysli) a jablko. Ale kdo ví…

    Vánoce jsou dalším dobrým důvodem pro nakupování

    Na rozdíl od západních zemí, kde jsou na Štědrý den ulice prázdné, v Číně jsou o Vánocích ulice přeplněnější než obvykle. Všechny obchody totiž dávají obrovské slevy. Některé restaurace nabízejí i speciální vánoční jídla, ale jde spíše o komerční trik než o tradici. Zvláštním fenoménem Číny se stalo, že se západní svátky slaví jako nákupní karnevaly, ať už jsou to Vánoce, Valentýn nebo Den díkůvzdání.

    Bez „Lásky nebeské“ to nejsou Vánoce

    Romantická komedie Richarda Curtise z roku 2003, která spojuje nejzářivější britské hvězdy, je celosvětově považována za vánoční klasiku. V Číně si ji oblíbili zejména mladí lidé, kteří alespoň trochu rozumí anglicky. Každý ho viděl několikrát a pouští si ho znovu a znovu každé Vánoce.

    Do kostela pro zábavu

    Během Vánoc křesťanské církve v Číně pořádají bohoslužby, které jsou přístupné pro veřejnost. Jistě by se do kostela mohl jít kdokoliv (a jakéhokoliv vyznání) přijít podívat kterýkoliv jiný všední den, ale zájem je hlavně na Vánoce. Před slavnými kostely ve městech uvidíte dlouhé fronty. Někteří však čekají marně, protože mnoho kostelů během Vánoc pouští na bohoslužby jen omezený počet lidí.

    Stále více mladých Číňanů se vrací domů po studiu v zahraničí. Přináší s sebou západní tradice. Zároveň se v Číně usazuje čím dál více expatů. A tak se oslavy tohoto svátku začínají v poslední době trochu více podobat tomu, co známe z domova. Přesto by vás ale způsob vánočního veselí v Číně nejspíše stále trochu šokoval.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.