Více
    15.2 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Holi – hinduistický festival barev

    Ulice plné lidí, kteří po sobě házejí vodní balónky a práškové bravy, zábava a veselí. To je Holi – hinduistický festival barev. Nejbarevnější, nejveselejší a nejfotografovanější festival v Indii.

    Ačkoliv má svůj původ v jižní Asii, získal si Holi festival popularitu po celém světě. Pořádá se ve Spojených státech, Velké Británii i mnoha jiných zemích.

    Co je Holi?

    Holi se na indickém subkontinentu slaví po celá staletí, básně dokumentující oslavy sahají až do 4. století n.l. Znamená počátek jara po dlouhé zimě a symbolické vítězství dobra nad zlem. Každý rok se slaví v březnu a v roce 2021 vychází jeho datum na dny 28. a 29. března.

    V několika pracích staroindické literatury jsou různé zprávy o původu tohoto svátku. Podle jedné populární verze příběhu se zlý indický král stal tak mocným, že přinutil své poddané, aby ho uctívali jako svého boha. Jeho syn Prahlada byl i přes otcův zákaz horlivým oddaným hinduistického božstva Višnua. Rozzlobený král a Prahladova sestra Holika naplánovali jeho smrt v plamenech. Holika byla vůči plamenům imunní, a tak přiměla svého bratra, aby s ní vešel na hranici. Když hranice vzplanula, chlapcova oddanost Višnuovi způsobila Holiky smrt, zatímco on odešel bez úhony.

    Jak se oslavuje Holi?

    V předvečer festivalu jsou v mnoha částech Indie zapalovány velké hranice, které mají spálit zlé duchy. Na druhý den se lidé vrhnou do ulic, kde do vzduchu a po sobě navzájem házejí barevný prášek a stříkají vodu z vodních pistolí. Všechno a všichni se zbarví červenou, zelenou, žlutou a modrou barvou. Každá barva má svůj význam: červená symbolizuje lásku a plodnost, zelená znamená jaro a nové začátky. Každou chvíli někomu na hlavě přistane balónek naplněný barevnou vodou, který někdo hodil ze střechy domu. Všude vidíte rozesmáté duhové obličeje. Později během dne se rodiny sejdou na slavnostní večeři.

    Holi mimo Indii

    Holi je stále populárnější i mimo Indii. Je to díky milionům Indů, kteří žijí po celém světě. Stejně jako u Diwali, dalšího indického festivalu, se komunity s jihoasijským původem žijící v zahraničí často scházejí ke společným oslavám festivalu barev.

    „Chceme, aby byla budoucí generace spojena s naší kulturou,“ říká Minal Jaiswal, který se do Londýna přestěhoval z Bombaje v roce 2003. Jaiswal každoročně organizuje festival Holi pro londýnskou jihoasijskou komunitu. Konají se taneční představení a divadelní hry o původu Holi a příběhu o chlapci Prahladovi a jeho sestře Holice.

    Druhým důvodem přejímání festivalu Holi je atraktivita barevného veselí. To se ovšem setkává i s kritikou. Mnozí Indové si stěžují na povahu některých akcí, jako jsou například „barevné maratony“ organizované v USA a Evropě. Tyto akce ignorují náboženský význam festivalu a přeměňují ho na pouhou nevázanou párty.

    Jiní ovšem tvrdí, že přitažlivost a rozšíření Holi jsou dobré pro kulturní porozumění. Caru Das, který organizuje festivaly Holi v USA, odmítá obvinění z kulturního přivlastňování a říká, že oslavy mají zásadní význam při spojování lidí různých kultur.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.