Více
    9.1 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Chcete vidět legendárního komodského draka? Nově kvůli turistické dani zaplatíte 18x víc

    Indonésie následuje mnoho jiných zemí a zavádí turistickou daň, aby ochránila své přírodní bohatství na ostrovech Komodo. Nově tak za návštěvu komodských draků zaplatíte 250 USD (téměř 6 tisíc CZK). Informovalo o tom CNN.

    Stovky indonéských pracovníků v oblasti cestovního ruchu před dvěma týdny stávkovalo kvůli zavedení turistické daně na ostrovech Komodo. Vláda na tomto kroku trvá, neboť je v zájmu zachování přírodního prostředí jednoho z největších ještěrů na světě.

    Podle informací CNN poplatek za přístup na dva z hlavních ostrovů národního parku Komodo přes noc stoupl 18krát na 3,75 milionu rupií (252 dolarů) od 1. srpna 2022. To je skok, který podle místních pracovníků odstraší turisty a oni přijdou o příjmy.

    Indonésie je domovem asi 3 300 vzácných varanů komodských, kteří mohou dorůst až do délky 3 metrů a dokážou zabít velkou kořist jediným jedovatým kousnutím.

    Může to být sebevražda turistického ruchu

    „Krok vlády mezi námi vyvolal nejistotu,“ říká Leo Embo, turistický průvodce, který patří k jednomu z 24 místních sdružení pracovníků v oblasti turismu, které v současnosti stávkují kvůli cenám vstupenek. „Rozhodli jsme se jít do stávky, i když to pro nás znamená ztráty… Tohle může být i sebevražda,“ dodává.

    KompasTV v úterý ukázala záběry ze střetu mezi policií a demonstranty. Místní média informovala o desítkách zatčených a ministr cestovního ruchu Sandiaga Uno v pondělí vyzval pracovníky, aby vedli jednání s vládou.

    Nedotčené ostrovy v indonéské provincii Nusa Tenggara jsou na seznamu světového dědictví UNESCO a v roce 2019, před vypuknutím pandemie, přilákaly téměř 222 000 návštěvníků.

    Kontroverzní „Jurský park“

    Roční čísla se v následujících letech snížila na zhruba čtvrtinu a decimují podniky závislé na cestovním ruchu. Indonésie již dříve čelila sporům o snahy generovat příjmy z obřích ještěrů. Nejznámější je asi obrázek draka stojícího proti stavebnímu vozidlu, který vyvolal pobouření, když se v roce 2020 stal virálním na sociálních sítích. Mnohamilionový projekt v duchu „Jurského parku“ je součástí vládních plánů na podporu cestovního ruchu v národním parku Komodo. Výstavba této atrakce vyvolala otázky o dopadu na ochranu komodských varanů.

    Ostrov Komodo je jednou z rostoucího počtu destinací po celém světě, které uvalují „turistickou daň“ jako ochranu proti nadměrné turistice. Středoasijské království Bhútán zvýšilo svůj denní poplatek za návštěvu z 65 USD na 200 USD, přičemž jako faktor uvedlo ztrátu příjmů související s pandemií.

    Mezitím Benátky plánují zavést vstupní poplatek 10 EUR, což z nich udělá první město na světě, které bude vyžadovat zaplacení vstupného. Nové schéma zpoplatnění vstoupí v platnost 16. ledna 2023.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.