Chcete si prodloužit léto a vyrazit na dovolenou i po sezóně? Září je ideální měsíc pro cestování. Největší vedra již opadla, ceny klesly a turistická sezóna skončila. Které destinace jsou ideální pro pozdní letní dovolenou?
Kappadokie, Turecko
Let horkovzdušným balónem přes region Kappadokie ve středním Turecku je dobrodružstvím, které by měl každý cestovatel zažít. Zvláště pokud plánujete dovolenou hned po horkých letních měsících. Nebeská jízda nabízí 360stupňové výhledy na slavné vápencové věže a „pohádkové komíny“. Tohle ze země neuvidíte. Rezervujte si let včetně transferu z a do vašeho hotelu, občerstvení, plného pojištění a šampaňského na oslavu letu.
Namibie
Pokud jde o čistou přírodní krásu, jen málo zemí v Africe může soupeřit s Namibií. Namibská poušť je nadpozemskou krajinou, pobřeží koster, měnící se duny Namibského pískového moře a děsivé, sluncem zčernalé stromy Deadvlei. Nejlepší doba k návštěvě je od července do října, kdy jsou teploty přijatelné a je malá šance na déšť. Během této doby to může být trochu turisticky náročné (je to také vrcholná sezóna pozorování divoké zvěře), ale v poušti se i přesto dá lehce vyhnout davům.
Namibie navíc poskytuje spoustu možností pro dobrodruhy: jezděte na kole, vydejte se na pěší turistiku, prohlédněte si skalní obrazy v jeskyních, vyrazte na čtyřkolkách přes písečné duny, nebo se proleťte horkovzdušným balónem.
Nantucket, Massachusetts
Nantucket není jen na léto. Podzimní výlet na ostrov bude relativně tichý a bez davů, ale i tak si můžete užít stejné outdoorové aktivity jako v hlavní sezóně. Vyzkoušejte plachtění, golf, jízdu na kole a procházky k okolním majákům.
Gruzie
Malý stát na Kavkazu, který vyrábí víno déle než kdokoli jiný na světě. Kakheti je přední vinařskou oblastí v zemi, která má 4250 čtverečních mil zvlněných vinic. Kromě vína zde najdete výjimečnou místní kuchyni a levné hotely. Právě září je v této oblasti vrcholem období sklizně hroznů.
První zastávkou vaší degustační prohlídky by měl být Twins Old Cellar, rodinný provoz, kde mohou návštěvníci prozkoumat muzeum qvevri (tradiční gruzínská metoda výroby vína v hliněných nádobách) a ochutnat tři vína a chacha (silnou gruzínskou brandy). Poté jeďte asi 15 minut do gruzínské vinařské mekky, kláštera Alaverdi, prozkoumejte 104 odrůd „vinné knihovny“ a vypijte sklenici ořechového jantarového khikhvi vína.