Více
    9.1 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Modrá laguna na Islandu. Ponořte se do léčivé vody na jednom z nejromantičtějších míst

    Modrá laguna jsou geotermální lázně na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu. Je to nejoblíbenější atrakce na Islandu, která přitahuje lidi z celého světa.

    Blue Lagoon je jen patnáct minut jízdy od mezinárodního letiště Keflavík, nebo třicet minut jízdy od Reykjavíku. Nejsnáze se sem dostanete, pokud si pro svou dovolenou na Islandu půjčíte auto. Pro ostatní je možnost připojit se k některému z mnoha výletů organizovaných místními agenturami.

    Modrá laguna je nejčastěji navštěvována bezprostředně po příjezdu do země nebo těsně před odjezdem, právě pro svou výhodnou polohu poblíž letiště. Existuje jen málo lepších způsobů, jak dobít energii po dlouhém letu či akční dovolené.

    Historie Modré laguny

    Modrá laguna vznikla jako jezírko odpadní vody z geotermální elektrárny Svartsengi v roce 1976. Prvním člověkem, který se tam vykoupal, byl v roce 1981 Valur Margeirsson. Před prvním koupáním se setkal s určitým odporem, protože si lidé mysleli, že se zbláznil. Nikdo nechápal, proč se chce koupat v „modrém bahenním bazénu“. Nejen on, ale i další si brzy začali všímat neobvyklých léčivých vlastností azurových vod.

    Lidé s onemocněními jako je psoriáza zjistili, že voda okamžitě uklidňuje jejich stav. Zprávy se rychle rozšířily a v roce 1987 zde byla oficiálně otevřena první plavecká zařízení.

    Od té doby se podnik pouze rozrůstal, z otevřeného bazénu bez okolních budov na luxusní lázně, výzkumné centrum a dvojici hotelů.

    Modrá laguna dnes

    Modrá laguna má své pozoruhodné regenerační vlastnosti díky vodě bohaté na oxid křemičitý a síru. Výzkumné a vývojové zařízení na místě nachází léky a prostředky na kožní onemocnění a na stranách bazénu je zdarma k dispozici křemičité bahno, které si hosté mohou vychutnat jako obličejovou masku.

    Teplota v oblasti koupání a plavání je velmi příjemná, v průměru 37–39 °C. Součástí Blue Lagoon jsou také restaurace LAVA, Blue Café a Lagoon Spa. Můžete si tak vychutnat koktejly, delikátní jídla a procedury jako jsou masáže, aniž byste opustili prostory. Na místě jsou také sauny, páry a malý vodopád.

    Ze všech těchto a dalších důvodů je Modrá laguna považována za jedno z nejpříjemnějších a nejromantičtějších míst v zemi. Je obklopena nádhernou vulkanickou krajinou a voda samotná je neprůhledná a živě modrá. Stoupající sloupy páry jen dokreslují fantastickou atmosféru lázní.

    Návštěva

    Lázně Blue Lagoon Spa jsou otevřené po celý rok a oblíbené v každém ročním období. Vzhledem k tomu, že mají maximální kapacitu pro pohodlí svých hostů, je dobré si místo rezervovat několik měsíců předem.

    Je nutné si uvědomit, že před vstupem do laguny se budete muset sprchovat nazí na veřejnosti, aby byly dodrženy nejvyšší hygienické standardy. I když je to pro někoho nepříjemné, nahota není v islandské kultuře tabu, takže se nebojte. Nikdo se nedívá.

    Ti, kteří cestují s omezeným rozpočtem, budou překvapeni cenou vstupného. Existují i ​​další menší lázně a bazény, do kterých je vstup levnější, například lázně Fontana, Tajná laguna, přírodní lázně Mývatn a lázně Krauma. Vstup do přírodních horkých bazénů na Islandu je samozřejmě zdarma.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.