Více
    15.2 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Dovolená v muslimské zemi v období ramadánu

    Na světě je asi 7,6 miliardy lidí. A asi 24 % z nich (1,8 miliardy) drží v období ramadánu půst od východu do západu slunce. Každý den. Na celý měsíc. Jak se to dotkne vaší dovolené?

    Je ramadán, nejposvátnější měsíc muslimského kalendáře. Ale co když nejste muslim, a přesto chcete být ohleduplní k místním? Pokud přemýšlíte, jak si během své cesty do muslimské země v období ramadánu nepřipadat hloupě, CNN připravila malého průvodce. Je něco, co byste měli dodržovat? Odpověď je jednoduchá: Ne.

    Nicméně pokud si chcete získat plusové body u místních (a že se vyplatí, neboť ramadán není jen o půstu, následuje hodování), čtěte dále:

    Můžete klidně jíst před postícími se

    Po 30 dní ramadánu se muslimové na celém světě zdrží jídla a pití během denního světla. To neznamená, že byste měli hladovět s nimi. Opravdu to od vás nikdo neočekává.

    Nicméně snažte se neplánovat pracovní oběd

    Pokud jste v muslimské zemi za prací, zkuste schůzky neplánovat jako pracovní obědy. Ne, že by váš partner nepřišel, ale počítejte s tím, že si nic neobjedná a bude se na vás jen koukat. Což nemusí být příjemné.

    Nemusíte se postit…

    Můžete, pokud chcete vědět, jaký to je pocit. Ale pokud nechcete, ničí city tím neraníte.

    …ale můžete se přidat na Iftar!

    Iftar je přerušení půstu po západu slunce. Místí si ho opravdu umí užít. Velká společnost, hodně jídla a zúčastnit se může i nemuslim.

    Nemusíte vědět, kdy to začíná

    Ramadán není jako Vánoce nebo Den díkůvzdání, kdy každý přesně ví, na který den připadá. Termín ramadánu se mění, protože islámský kalendář je lunární. Kdy začne, záleží na tom, kdy je vidět nový měsíc. Proto se přesná data rok od roku mění.

    Chcete zajít na kafe

    Pokud máte muslimské přátele, na kafe s vámi určitě rádi zajdou. Kdykoliv. Jen v tomto období nebudou pít. A to dokonce ani vodu.

    Můžete zdravit „Ramadán Mubarak“

    Tento pozdrav znamená „Šťastný ramadán“ a uvidíte, že místní vaši snahu a respekt ocení.

    Neříkejte „Mel bych se také postit, potřebuji zhubnout“

    Ramadán o tom není. Navíc jedním z vedlejších účinků ramadánu je obezita (to je všechno to přejídání po západu slunce).

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    1 komentář

    1. Dobrý den. Děkuji za informace z období Ramadánu. Byl bych rád , kdyby mě autor ukázal , že i v této vzdálené zemi vychází takové upozornění , jak se mají tito lidé chovat u nás , až nás přijdou navštívit. Aby byly informace oboustrané.

    Comments are closed.