Více
    16.9 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    16 přírodních divů v Evropě, které jste dosud neobjevili

    Evropa je neskutečně bohatá na přírodní krásy. Rajské středomořské ostrovy, pohádkové lesy a epické alpské scenérie. Nepochybně existuje spousta přírodních divů, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Nechte se inspirovat.

    Bornholm, Dánsko

    Dánský ostrov Bornholm, který se nachází jižně od Švédska v Baltském moři, se může pochlubit plážemi s pískem tak jemným, že se říká, že sám Napoleon žádal, aby mu z něj byly vyrobeny přesýpací hodiny.

    Las Médulas, Španělsko

    Neobvyklý tvar Las Médulas je výsledkem těžebních technik používaných starými Římany k těžbě zlata z hor.

    Alentejo, Portugalsko

    Pokud je Algarve nejznámějším pobřežím Portugalska, je Alentejo zcela podceňováno, navzdory svým epickým plážím a miliónu korkových stromů.

    Mullerthal Region, Lucembursko

    Lucemburský region Mullerthal, přezdívaný jako „Malé Švýcarsko“, se vyznačuje kopcovitou krajinou a malebnými vesničkami i poměrně překvapivými skalními útvary.

    Bledské jezero, Slovinsko

    Jako krajina z pohádky. Jezero Bled ukrývá malý ostrov, na kterém stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie a nic jiného. Naskočte na místní gondolu nebo loďku a projeďte se přes vodu na tento kouzelný kus země.

    Plitvická jezera, Chorvatsko

    Neuvěřitelná síť 16 jezer spojená vodopády a vodními kaskádami, je jedním z divů přírody. Tento národní park také poskytuje domov mnoha druhům rostlin a volně žijících živočichů, jako jsou medvědi hnědí, divoké kočky a orli.

    Špicberky, Norsko

    Špicberky jsou členité souostroví mezi Norskem a severním pólem. Jsou jednou z nejsevernějších obydlených oblastí na světě. Většina ostrovů je tvořena ledovci a fjordy. Poskytují domov arktickým liškám, ledním medvědům a sobům.

    Järvi-Suomi, Finsko

    Tato oblast Finska, známá také jako „finská jezerní oblast“, je domovem asi 55 000 jezer, včetně jezera Simaa, pátého největšího jezera v Evropě.

    Sedm jezer, pohoří Rila, Bulharsko

    Oblast tvoří zbytky ledovců, které kdysi pokrývaly tuto část Bulharska. Každé ze sedmi jezer leží níže než to předchozí a jsou spojeny malými kaskádovými potoky. Abyste je mohli obdivovat, musíte se připravit na špatné počasí a bouře.

    Brimham Rocks, Anglie

    Až uvidíte skalní formace v Brimham Rocks v Yorkshire v Anglii, nebudete věřit svým očím. Kombinace vodní a větrné eroze zanechala na tomto místě záhadné tvary.

    Vodopád Bigar, Rumunsko

    Vodopád Bigar je součástí řeky Mina v Rumunsku. Je zakrytý mechem a skládá se ze stovek kaskádových proudů. Hra světel a vody vytváří krásnou podívanou.

    As Catedrais Beach, Španělsko

    Pláž As Catedrais, která v galicijštině znamená „pláž katedrál“, dostala svůj název podle toho, jak byla skála v průběhu času vytvarována vodou. Ta vytvořila systém oblouků, které připomínají kostel.

    Národní park Durmitor, Černá Hora

    Největší přírodní park v Černé Hoře Durmitor, se může pochlubit nejhlubšími roklemi v Evropě podél řeky Tary. Husté borové lesy jsou domovem stovek původních druhů ptáků, savců a hmyzu. Je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO.

    Formentera, Španělsko

    Jak je Ibiza proslulá svým bláznivým nočním životem a klubovou scénou, je Formentera mnohem vychovanějším malým sourozencem. Tento zasněný středomořský ostrov je dokonalý díky svým azurovým vodám a plážím s bílým pískem.

    Đavolja Varoš, Srbsko

    Pokud si jakékoli místo vysloužilo přezdívku „Ďáblovo město“, musí stát za návštěvu. Tento neobvyklý skalní útvar v Srbsku vznikl staletým procesem eroze, který se v minulém století zrychlil v důsledku kácení lesů.

    Národní park Gauja, Lotyšsko

    Krásně zachovaný přírodní park bohatý na významné historické památky. Gauja je jedním z lotyšských národních pokladů. Vedle středověkých hradů a starověkých ruin tu najdete přírodní prameny, strmé útesy a kouzelné jeskyně.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.