Více
    18 C
    Czech
    Čtvrtek 23. května 2024

    Šneci, žabí stehýnka či kohout na víně. 10 tradičních jídel, která musíte vyzkoušet v Burgundsku

    Burgundsko je zodpovědné za některá z nejslavnějších francouzských jídel. Kuchaři, farmáři a běžní obyvatelé Burgundska sdílejí nadšení nejen pro jídlo, ale i víno. Objevujte chutě tohoto kouzelného francouzského regionu.

    Boeuf bourguignon

    Boeuf bourguignon: stejnojmenný guláš z hovězího masa dušený na burgundském červeném víně, ze kterého se slintá už od 19. století. Ke křehkému masu je typická kombinace cibule, česneku, mrkve a kytice aromatických bylinek. Boeuf bourguignon se nejlépe hodí k vařeným bramborám nebo nudlím, i když je chutný i samotný.

    Pôchouse

    Rybí guláš, pôchouse, byl kdysi považován za jídlo „chudých lidí“. Příběh vypráví, že rybáři z vesnice Verdun-sur-le-Doubs našli místo soutoku řek Saône a Doubs a vytvořili pokrm ze svých úlovků a bílého vína z burgundských vinic. Tradičně se pôchouse připravuje ze čtyř druhů ryb: dvou libových (štika a okoun) a dvou tučných (úhoř a lín). Pôchouse je zdobený krutony, lardony (slanina na francouzský způsob) a bramborami.

    Coq au vin

    Legenda říká, že coq au vin, což je kohout dušený na víně, sahá až do dob starověké Galie. Jak už název napovídá, původní recept obsahoval kohouta, jehož tuhá pojivová tkáň byla údajně lepší na dušení. Moderní ztvárnění se ustálilo na používání kuřete, protože je snazší se k němu dostat. Coq au vin dosáhl mezinárodního uznání, když byl jeho recept zveřejněn v Julia Child’s Mastering the Art of French Cooking a objevil se v její kuchařské show The French Chef.

    Cuisses de grenouille

    Cuisses de grenouille (žabí stehýnka) jsou pochoutkou po celém světě, ale v posledních několika staletích jsou zvláště známé jako součást francouzské kuchyně. V Burgundsku se nejčastěji předkládají lehce smažená s česnekem a petrželkou. Podle mnohých se chuť a struktura žabích stehýnek velmi podobají kuřecímu křídlu.

    Oeufs en meurette

    Super bohaté a krémové jídlo, oeuf en meurette, se skládá z vajec pošírovaných v omáčce z červeného vína známé jako meurette. Tato typická burgundská omáčka se skládá z vepřového tuku, cibule, hub a šalotky. Pokud vynecháte vepřové, stane se z něj jedno z mála burgundských jídel vhodných i pro vegetariány.

    Poulet de Bresse

    Poulet de Bresse (kuře z Bresse) je prý jedním z nejchutnějších exemplářů drůbeže na světě. Je tak žádané, že dokonce nese status AOC (Appellation d’origine contrôlée). Kuřata tráví celý svůj život venku a živí se semeny, listy a hmyzem dané oblasti. Poté jsou krmena obilím namočeným v podmáslí, aby byla kyprá a šťavnatá. Vzhledem k tomu, že kuře je hvězda tohoto pokrmu, obvykle se podává bez složitých kombinací dalších surovin, jen s jednoduchou bílou omáčkou a zeleninou na boku.

    Šneci à la Bourgogne

    Šneci jsou na jídelníčku již po staletí. I když existuje mnoho způsobů, jak se připravují, ve verzi à la Bourgogne se nejprve vaří v bujónu. Ponechaní ve skořápce se před vložením do trouby naplní směsí másla, nasekaného česneku a petrželky. Šneci se často podávají jako předkrm na francouzských menu a nejlépe se hodí k suchému bílému vínu, jako je Chablis.

    Jambon à la Chablisienne

    Jambon à la Chablisienne je kastrol, který obsahuje silné plátky ‚bílé‘ nebo pařížské šunky, jenž se připravuje v omáčce z bílého vína Chablis, crème fraîche a rajčatového koncentrátu. Často se podává s těstovinami nebo bramborami, aby nasákly veškerou zbylou omáčku.

    Gougères

    Nadýchané a slané gougères jsou kombinací světlého těsta používaného také na profiteroly a éclairs, smíchané se sýrem. Gougères se někdy podávají studené, aby doprovázely ochutnávky vín, nebo teplé, když se berou jako předkrm. Najdete je ve většině pekáren v Burgundsku a jsou také skvělou svačinou během dne.

    Sorbet au cassis

    Cassis (černý rybíz) najdete v mnoha dezertech po celém regionu. Sorbet je skvělý způsob, jak soustředit sladkou chuť malých bobulí a nabídnout něco lehkého po vydatném jídle. Crème de cassis, jeden z oblíbených burgundských likérů, tvoří součást slavného koktejlu Kir: směs crème de cassis doplněná bílým vínem. Kir často uvidíte v nabídce aperitivů.

    Sledujte nás na sítích

    Pravda o evakuaci letadla: Letuška prozradila, jak doopravdy probíhá

    Je pravděpodobné, že většina z nás se evakuovat z letadla nikdy nemusela. Ale mnozí se obávají, že by mohli muset. Letuška společnosti Delta Airlines prozradila, jak vypadá evakuace letadla ve skutečnosti.

    Gastronomie i tradiční sběr mušlí. Objevte sever Španělska trochu jinak

    Barcelona, Malaga, Sluneční pobřeží… To jsou nejznámější destinace Španělska. Zkuste však odbočit z prošlapaných turistických stezek a poznejte málo probádaný sever, jeho tradice i gastronomii.

    Nejznámější tradiční pokrmy země vycházejícího slunce

    Díky estetice krásně prezentovaných jídel a používání čerstvých a kvalitních sezónních surovin je japonská kuchyně ceněná lidmi po celém světě. Zde jsou nejlepší tradiční japonská jídla.

    Španělsko, Skotsko, Istrie: Tyto nepoužívané železniční tratě byly přeměněny na malebné pěší stezky

    Nepoužívané železniční tratě, které protínají krajinu v délce několika kilometrů, jsou ideálními trasami pro pěší a cyklisty. Zde jsou naše nejlepší tipy na železniční stezky v Evropě, od vysazeného chodníku v centru Paříže až po přeshraniční odyseu.

    Pravda o evakuaci letadla: Letuška prozradila, jak doopravdy probíhá

    Je pravděpodobné, že většina z nás se evakuovat z letadla nikdy nemusela. Ale mnozí se obávají, že by mohli muset. Letuška společnosti Delta Airlines prozradila, jak vypadá evakuace letadla ve skutečnosti.

    Gastronomie i tradiční sběr mušlí. Objevte sever Španělska trochu jinak

    Barcelona, Malaga, Sluneční pobřeží… To jsou nejznámější destinace Španělska. Zkuste však odbočit z prošlapaných turistických stezek a poznejte málo probádaný sever, jeho tradice i gastronomii.

    Nejznámější tradiční pokrmy země vycházejícího slunce

    Díky estetice krásně prezentovaných jídel a používání čerstvých a kvalitních sezónních surovin je japonská kuchyně ceněná lidmi po celém světě. Zde jsou nejlepší tradiční japonská jídla.

    Španělsko, Skotsko, Istrie: Tyto nepoužívané železniční tratě byly přeměněny na malebné pěší stezky

    Nepoužívané železniční tratě, které protínají krajinu v délce několika kilometrů, jsou ideálními trasami pro pěší a cyklisty. Zde jsou naše nejlepší tipy na železniční stezky v Evropě, od vysazeného chodníku v centru Paříže až po přeshraniční odyseu.