Více
    10.4 C
    Czech
    Pondělí 21. dubna 2025

    Šneci, žabí stehýnka či kohout na víně. 10 tradičních jídel, která musíte vyzkoušet v Burgundsku

    Burgundsko je zodpovědné za některá z nejslavnějších francouzských jídel. Kuchaři, farmáři a běžní obyvatelé Burgundska sdílejí nadšení nejen pro jídlo, ale i víno. Objevujte chutě tohoto kouzelného francouzského regionu.

    Reklama

    Boeuf bourguignon

    Boeuf bourguignon: stejnojmenný guláš z hovězího masa dušený na burgundském červeném víně, ze kterého se slintá už od 19. století. Ke křehkému masu je typická kombinace cibule, česneku, mrkve a kytice aromatických bylinek. Boeuf bourguignon se nejlépe hodí k vařeným bramborám nebo nudlím, i když je chutný i samotný.

    Pôchouse

    Rybí guláš, pôchouse, byl kdysi považován za jídlo „chudých lidí“. Příběh vypráví, že rybáři z vesnice Verdun-sur-le-Doubs našli místo soutoku řek Saône a Doubs a vytvořili pokrm ze svých úlovků a bílého vína z burgundských vinic. Tradičně se pôchouse připravuje ze čtyř druhů ryb: dvou libových (štika a okoun) a dvou tučných (úhoř a lín). Pôchouse je zdobený krutony, lardony (slanina na francouzský způsob) a bramborami.

    Coq au vin

    Legenda říká, že coq au vin, což je kohout dušený na víně, sahá až do dob starověké Galie. Jak už název napovídá, původní recept obsahoval kohouta, jehož tuhá pojivová tkáň byla údajně lepší na dušení. Moderní ztvárnění se ustálilo na používání kuřete, protože je snazší se k němu dostat. Coq au vin dosáhl mezinárodního uznání, když byl jeho recept zveřejněn v Julia Child’s Mastering the Art of French Cooking a objevil se v její kuchařské show The French Chef.

    Cuisses de grenouille

    Cuisses de grenouille (žabí stehýnka) jsou pochoutkou po celém světě, ale v posledních několika staletích jsou zvláště známé jako součást francouzské kuchyně. V Burgundsku se nejčastěji předkládají lehce smažená s česnekem a petrželkou. Podle mnohých se chuť a struktura žabích stehýnek velmi podobají kuřecímu křídlu.

    Oeufs en meurette

    Super bohaté a krémové jídlo, oeuf en meurette, se skládá z vajec pošírovaných v omáčce z červeného vína známé jako meurette. Tato typická burgundská omáčka se skládá z vepřového tuku, cibule, hub a šalotky. Pokud vynecháte vepřové, stane se z něj jedno z mála burgundských jídel vhodných i pro vegetariány.

    Poulet de Bresse

    Poulet de Bresse (kuře z Bresse) je prý jedním z nejchutnějších exemplářů drůbeže na světě. Je tak žádané, že dokonce nese status AOC (Appellation d’origine contrôlée). Kuřata tráví celý svůj život venku a živí se semeny, listy a hmyzem dané oblasti. Poté jsou krmena obilím namočeným v podmáslí, aby byla kyprá a šťavnatá. Vzhledem k tomu, že kuře je hvězda tohoto pokrmu, obvykle se podává bez složitých kombinací dalších surovin, jen s jednoduchou bílou omáčkou a zeleninou na boku.

    Šneci à la Bourgogne

    Šneci jsou na jídelníčku již po staletí. I když existuje mnoho způsobů, jak se připravují, ve verzi à la Bourgogne se nejprve vaří v bujónu. Ponechaní ve skořápce se před vložením do trouby naplní směsí másla, nasekaného česneku a petrželky. Šneci se často podávají jako předkrm na francouzských menu a nejlépe se hodí k suchému bílému vínu, jako je Chablis.

    Jambon à la Chablisienne

    Jambon à la Chablisienne je kastrol, který obsahuje silné plátky ‚bílé‘ nebo pařížské šunky, jenž se připravuje v omáčce z bílého vína Chablis, crème fraîche a rajčatového koncentrátu. Často se podává s těstovinami nebo bramborami, aby nasákly veškerou zbylou omáčku.

    Gougères

    Nadýchané a slané gougères jsou kombinací světlého těsta používaného také na profiteroly a éclairs, smíchané se sýrem. Gougères se někdy podávají studené, aby doprovázely ochutnávky vín, nebo teplé, když se berou jako předkrm. Najdete je ve většině pekáren v Burgundsku a jsou také skvělou svačinou během dne.

    Sorbet au cassis

    Cassis (černý rybíz) najdete v mnoha dezertech po celém regionu. Sorbet je skvělý způsob, jak soustředit sladkou chuť malých bobulí a nabídnout něco lehkého po vydatném jídle. Crème de cassis, jeden z oblíbených burgundských likérů, tvoří součást slavného koktejlu Kir: směs crème de cassis doplněná bílým vínem. Kir často uvidíte v nabídce aperitivů.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Fidži zavádí „happy hour“ pro přírodu. Turisté místo drinku pomáhají

    Fidži přichází s novým konceptem udržitelného cestování. Místní turistická centrála zavedla iniciativu Loloma Hour, která motivuje návštěvníky, aby během dovolené věnovali jednu hodinu dobrovolnickým aktivitám. Místo klasické „happy hour“ nabízí příležitost pomoci přírodě i místním komunitám.

    Lanzarote se vzpamatovává ze záplav. Jak mohou ovlivnit vaši dovolenou?

    Silné deště a záplavy narušily minulý víkend život na Lanzarote. Oblíbený kanárský ostrov zasáhla bouře Olivier, která zaplavila ulice, ochromila dopravu a přerušila dodávky elektřiny v některých hotelech. Přestože se situace zklidňuje, cestovatelé by měli zůstat obezřetní.

    Jednosměrky a kontroly bot. Co vás letos čeká v Cinque Terre

    Turistická sezóna v italském Cinque Terre začne zpřísňováním pravidel. Úřady zavedou jednosměrný provoz na vytížených úsecích stezek a budou kontrolovat, zda mají návštěvníci vhodné boty.

    Na tyhle pláže už se jen tak nedostanete. Sardinie zavádí tvrdá pravidla

    Máte v plánu se během dovolené na Sardinii opalovat na vyhlášené pláži Tuerredda? Letos už nestačí jen přijet a rozložit si ručník. Budete si muset udělat online rezervaci přes speciální aplikaci.

    Itálie rozdala pokuty za předražené vstupenky do Kolosea. Agentury odíraly turisty

    Turisté, kteří si chtěli užít atmosféru slavného římského Kolosea bez zbytečných příplatků, často narazili. Standardní vstupenka byla prakticky nesehnatelná — a to ne náhodou. Italské úřady nyní zakročily a udělily pokuty šesti cestovním agenturám, které měly zneužívat systém prodeje vstupenek. Celková výše sankcí je zhruba 20 milionů eur.

    Nejnebezpečnější část letu? Není to ve výšce 12 kilometrů

    Představa, že největší riziko číhá v letadle vysoko nad zemí, je hluboce zakořeněná. Ve skutečnosti ale odborníci na letectví upozorňují na úplně jiné fáze letu – a právě ty jsou podle statistik nejkritičtější.

    Bývalé plicní sanatorium se mění v ruiny. Kdysi se tu léčil Hitler, teď sem jezdí turisté

    Jen hodinu cesty od Berlína se nachází bývalý komplex sanatorií Beelitz Heilstätten, původně určený pro pacienty s tuberkulózou. Kdysi se tu s válečným zraněním léčil Adolf Hitler. Polorozpadlé a zarostlé budovy jsou dnes cílem turistů, které sem láká jejich temná minulost a pochmurná atmosféra.

    Proč navštívit Šibenik, jedno z nejstarších měst Chorvatska

    Toužíte po klidnější dovolené u moře v Chorvatsku? Šibenik vás mile překvapí. Tohle město na dalmatském pobřeží má své kouzlo, bohatou minulost a atmosféru, kterou zatím nezničil turistický ruch. I když není tak proslulý jako Split nebo Dubrovník, o to víc potěší svou autentičností.

    Fidži zavádí „happy hour“ pro přírodu. Turisté místo drinku pomáhají

    Fidži přichází s novým konceptem udržitelného cestování. Místní turistická centrála zavedla iniciativu Loloma Hour, která motivuje návštěvníky, aby během dovolené věnovali jednu hodinu dobrovolnickým aktivitám. Místo klasické „happy hour“ nabízí příležitost pomoci přírodě i místním komunitám.

    Lanzarote se vzpamatovává ze záplav. Jak mohou ovlivnit vaši dovolenou?

    Silné deště a záplavy narušily minulý víkend život na Lanzarote. Oblíbený kanárský ostrov zasáhla bouře Olivier, která zaplavila ulice, ochromila dopravu a přerušila dodávky elektřiny v některých hotelech. Přestože se situace zklidňuje, cestovatelé by měli zůstat obezřetní.

    Jednosměrky a kontroly bot. Co vás letos čeká v Cinque Terre

    Turistická sezóna v italském Cinque Terre začne zpřísňováním pravidel. Úřady zavedou jednosměrný provoz na vytížených úsecích stezek a budou kontrolovat, zda mají návštěvníci vhodné boty.

    Na tyhle pláže už se jen tak nedostanete. Sardinie zavádí tvrdá pravidla

    Máte v plánu se během dovolené na Sardinii opalovat na vyhlášené pláži Tuerredda? Letos už nestačí jen přijet a rozložit si ručník. Budete si muset udělat online rezervaci přes speciální aplikaci.

    Itálie rozdala pokuty za předražené vstupenky do Kolosea. Agentury odíraly turisty

    Turisté, kteří si chtěli užít atmosféru slavného římského Kolosea bez zbytečných příplatků, často narazili. Standardní vstupenka byla prakticky nesehnatelná — a to ne náhodou. Italské úřady nyní zakročily a udělily pokuty šesti cestovním agenturám, které měly zneužívat systém prodeje vstupenek. Celková výše sankcí je zhruba 20 milionů eur.

    Nejnebezpečnější část letu? Není to ve výšce 12 kilometrů

    Představa, že největší riziko číhá v letadle vysoko nad zemí, je hluboce zakořeněná. Ve skutečnosti ale odborníci na letectví upozorňují na úplně jiné fáze letu – a právě ty jsou podle statistik nejkritičtější.

    Bývalé plicní sanatorium se mění v ruiny. Kdysi se tu léčil Hitler, teď sem jezdí turisté

    Jen hodinu cesty od Berlína se nachází bývalý komplex sanatorií Beelitz Heilstätten, původně určený pro pacienty s tuberkulózou. Kdysi se tu s válečným zraněním léčil Adolf Hitler. Polorozpadlé a zarostlé budovy jsou dnes cílem turistů, které sem láká jejich temná minulost a pochmurná atmosféra.

    Proč navštívit Šibenik, jedno z nejstarších měst Chorvatska

    Toužíte po klidnější dovolené u moře v Chorvatsku? Šibenik vás mile překvapí. Tohle město na dalmatském pobřeží má své kouzlo, bohatou minulost a atmosféru, kterou zatím nezničil turistický ruch. I když není tak proslulý jako Split nebo Dubrovník, o to víc potěší svou autentičností.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama