Více
    16.3 C
    Czech
    Středa 1. května 2024

    Nejstarší zábavní parky na světě. Vyzkoušejte tyto horské dráhy

    Dávno předtím, než Walt Disney nakreslil svůj první obrázek, byl zábavní park v Dánsku již 300 let starý. Dnes je nejstarší zábavní atrakcí na světě a stále funkční.

    Dyrehavsbakken (The Deer Pasture’s Hill) se nachází 10 km severně od centra Kodaně a byl otevřen v roce 1583. To z něj činí nejstarší fungující zábavní park na světě. Park, často známý jednoduše jako Bakken (The Hill), je druhou nejoblíbenější atrakcí Dánska s více než 2,5 miliony návštěvníků každý rok.

    Přírodní původ zábavního parku Bakken

    V roce 1583 byl v lesích oblasti známé jako Jægersborg Dyrehave objeven přírodní pramen. Obyvatelé nedaleké Kodaně se shromáždili do této oblasti, aby ochutnali čistou vodu, které byl v dánském hlavním městě nedostatek. Velké davy s sebou přivedly baviče, umělce a prodejce, čímž se zrodil nejstarší zábavní park na světě.

    Park byl na krátkou dobu uzavřen v 17. století, kdy byl využíván jako královský lovecký revír (což mu dalo dnešní název). Později byl znovu otevřen pro veřejnost králem Frederickem V. v roce 1756. Bakken byl oblíbenou destinací pro některé z nejznámějších bavičů na kontinentu a rozrostl se díky lepšímu dopravnímu spojení prostřednictvím parníků a železnic.

    Zábavní park má nyní mnoho moderních zábavních atrakcí, včetně šesti horských drah. Tivoli Gardens v Kodani brzy následovaly a jsou jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí v Dánsku a druhým nejstarším zábavním parkem na světě.

    Tivoli i Bakken jsou široce považovány za inspiraci jiných zábavních parků po celém světě. Walt Disney otevřel první letovisko Disneyland čtyři roky po cestě do Dánska v roce 1951.

    Jeden z hlavních důvodů, proč se tomuto zábavnímu parku daří dodnes, je skutečnost, že do parku lze vstoupit zcela zdarma.

    Nejstarší zábavní park v Americe

    Řada zábavních parků byla otevřena po celé Evropě již předtím, než se do toho pustila Amerika. Lake Compounce v Bristolu byla venkovní rekreační oblast založená v roce 1846. V roce 1895 bylo na pozemku postaveno kasino a brzy následovala dřevěná dráha zvaná Wildcat. Tato jízda, stejně jako známý aquapark, funguje dodnes.

    Cedar Point v Ohiu je známý jako „světové hlavní město horské dráhy“. Park je nejnavštěvovanější sezónní atrakcí v Americe a nabízí návštěvníkům světový rekord, 72 jízd. Cedar Point byl otevřen v roce 1870, což z něj činí druhý nejstarší zábavní park v Americe.

    Pokud toužíte vyzkoušet nejstarší horskou dráhu na světě, pak zamiřte do parku Lakemont v Altooně v Pensylvánii. Zábavní park byl otevřen v roce 1894 a dráha Leap-The-Dips se otevřela v roce 1902. Dřevěná horská dráha s bočním třením fungovala nepřetržitě až do roku 1985. Díky projektu renovace se znovu otevřela o deset let později.

    Nejstarší zábavní park v Asii

    Zábavní park Hanayashiki v Japonsku je nejstarším asijským zábavním parkem. Původně byl otevřen jako květinový park v roce 1853. První horská dráha byla instalována v roce 1872. Tokijská atrakce je stále otevřená, i když je dnes známější jako malá destinace vhodná pro rodiny s dětmi.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.