Více
    3.3 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Nové muzeum H. CH. Andersena vás vtáhne do pohádky

    Kdo by neznal Ošklivé káčátko? H. Ch. Andersena četlo mnoho generací. Inspiroval několik pohádek od Disneyho, například Malou mořskou vílu, Císařovy nové šaty nebo tolik oblíbený film Frozen. Nyní se můžete do jeho pohádek nechat vtáhnout v novém dánském muzeu.

    Autor dětských pohádek, prozaik a básník má nyní ve svém rodném městě muzeum, které uchovává jeho odkaz.

    H.Ch. Andersen House se nachází v Odense, Andersenově rodišti na dánském ostrově Funen. Na ploše 18 000 čtverečních stop je to jedno z největších a nejambicióznějších muzeí v Dánsku. Pro cestovatele ohromené zahradami Tivoli Gardens a zábavním parkem z 19. století v Kodani, dává výlet na ostrov, kde to všechno začalo, smysl.

    Úplně jiné muzeum

    Není to první muzeum věnované tomuto světoznámému autorovi. Do roku 2017 bylo v Odense staré muzeum, které vyprávělo Andersenův životní příběh tradičním způsobem. H.Ch. Andersen House je mnohem pohlcující: podzemní muzeum, které ožívá barvami, strukturou, zvukem a světlem. Prostor navržený japonským architektem Kengo Kumou (jehož architektonická firma stála za novým olympijským stadionem v Tokiu) mistrně mísí znaky vzdušné dánské architektury (ladná přírodní dřeva, okna od podlahy ke stropu) s poutavými uměleckými instalacemi a labyrintem zahrad.

    „Opustili jsme stará muzejní pravidla,“ říká kreativní ředitel Andersen House Henrik Lübker. „Toto muzeum muselo ztělesňovat Andersena.“ Žádný vševědoucí kurátorský hlas. Místo toho návštěvníci slyší různé postavy – Malou mořskou vílu a Ošklivé káčátko, dokonce i samotného Andersena.

    Tucet mezinárodních umělců, včetně spisovatele Daniela Handlera, skladatele Louise Alenia, výtvarnice Veronice Hodgesové, filmaře Noaha Harrise a loutkáře Andy Genta, pracovalo na pohlcujících instalacích.

    Andersen byl zvědavý člověk. Byl hubený a nešikovný, nervózní a narcistický. Talentovaný umělec koláží, známý pro svou práci s papírem, dobrodružný cestovatel po světě, který strávil téměř deset let cestováním po severní Africe a Evropě. Syn obuvníka pocházel z chudé rodiny, ale zoufale chtěl být součástí vysoké společnosti. Zemřel v roce 1875 na rakovinu.

    Andersen byl také hluboce paranoidní, zejména z ohně. Cestoval z místa na místo, aby unikl svým děsům. H.Ch. Andersen House usilovně pracuje na zachycení kreativity umělce, jeho hravosti i pochmurnosti. Najdete zde obchod se suvenýry, kavárnu, dětské centrum a epické zahrady.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.