Více
    25.2 C
    Czech
    Úterý 26. září 2023

    Ochutnejte dánskou kulturu prostřednictvím kulinářské scény v Kodani

    Neznáte kulturu země, dokud neochutnáte její jídlo. To platí pro všechny destinace, ale zejména pro Dánsko, kde kulinářská scéna dokonale odráží historii, kulturu a geografii národa.

    Dánské království nikdy nekolonizovalo ostrovy koření a neobchodovalo s exotickými plodinami. To je jeden z důvodů, proč chutě Kodaně odrážejí kulturu jednoduchosti. V tradičních jídlech i moderní gurmánské kuchyni jsou hvězdami místní a jednoduché suroviny.

    Pro Dány je stolování venku vyhrazeno pro zvláštní příležitosti a s blízkými přáteli a rodinou. Neformální restaurace se nacházejí pouze v turistických zónách. Je to proto, že v dánské kultuře by měl být večer u večeře intimní a ceněný zážitek.

    Je běžné, že jídlo v kodaňských restauracích trvá několik hodin. K dispozici je obvykle předem sestavené menu o třech až pěti chodech s volitelným vínem nebo tvrdším alkoholem.

    Zde jsou dva způsoby, jak nejlépe zažít dánské jídlo a užít si jeden z nejlepších kulturních zážitků v Kodani.

    Tradiční dánské jídlo

    Geografie Dánska formovala dánskou stravu, takže tradiční dánská jídla se často skládají z ryb, jako je sleď nebo losos. V kodaňské kuchyni se k přípravě ryb používají jednoduché techniky. Můžete očekávat, že uvidíte ryby, které jsou uzené, nakládané nebo obalované a smažené na másle či sádle.

    Další hlavní bílkovinou je vepřové maso. Národním jídlem je stegt flæsk, křupavé vepřové maso podávané s petrželovou omáčkou a bramborami. Původní bylinky a kořenová zelenina se používají v tradiční dánské kuchyni i v národním jídle.

    Tradiční dánská jídla můžete ochutnat po celé Kodani. Jednou z nejlepších restaurací je Restaurant Puk, který se nachází v historické budově, jež byla dříve královským pivovarem.

    Pokud navštívíte Kodaň na podzim a v zimních měsících, můžete zde vyzkoušet dánské vánoční jídlo. Restaurace Puk nabízí tříchodové a pětichodové menu, takže můžete stolovat tak, jak to dělají místní o prázdninách.

    Nová severská kuchyně

    Jeden z nejlepších šéfkuchařů světa žije v Kodani. Zahájil kulinářské hnutí a čtyřikrát si vysloužil vyznamenání vlastnit ‚nejlepší restauraci na světě‘. Ale pravděpodobně jste o něm nikdy neslyšeli. Nemá zájem být celebritou nebo vytvářet vlastní kuchařskou show.

    Jmenuje se Rene Redzepi a jediné, co chce, je podávat prvotřídní jídlo v Kodani a šířit své techniky po Skandinávii. V listopadu 2004 Redzepi shromáždil kuchaře z celého regionu ve své restauraci Noma. Tam oznámil svůj ‚New Nordic Manifesto‘, odvážné prohlášení, jak předefinovat severskou kuchyni.

    Nový severský přístup k vaření zahrnuje čerstvé, jednoduché a místní suroviny, které do tradičních pokrmů vnesou moderní, gurmánskou atmosféru. Tvrdí také, že menu restaurací by se mělo měnit spolu s ročním obdobím.

    V důsledku Nového severského manifestu se severská kuchyně stala celosvětově oblíbenou. Kodaň se nyní pyšní nejvíce michelinskými hvězdami ze všech měst ve Skandinávii.

    Redzepi změnil způsob, jakým lidé jedí v Dánsku, na Islandu, ve Švédsku, Norsku a Finsku – a také to, jak vaří pro svět.

    Noma je drahá a má dlouhý čekací seznam, ale v okolí Kodaně jsou i další místa, kde můžete New Nordic vyzkoušet. Jednou z nejlepších restaurací je Restaurant Mes. Provozuje ho bývalý šéfkuchař Nomy a nabízí tří a pětichodové nové severské menu za méně než 40 eur.

    Během nového severského kulinářského zážitku očekávejte propracovanou prezentaci a možnost vyzkoušet nové ingredience, bylinky a chutě.

    Sledujte nás na sítích

    Island plánuje zavést novou turistickou daň

    Island zavádí turistickou daň, aby ochránil svou nedotčenou přírodu před nadměrnou turistikou. Účtována by měla být podle počtu nocí strávených na ostrově.

    Průjem v uličce a sedadla pokrytá zvratky: Jak se posádky letadel vyrovnávají s tělesnými tekutinami ve vzduchu?

    Při létání nejspíše většina z nás počítá s tím, že v letadle, v těsné blízkosti stovek dalších lidí, bude vystavena kontaktu s bakteriemi. Na některé zážitky se však nepřipravíte.

    8 nejkrásnějších míst v Belize

    Nedotčené pláže lemované palmami, křišťálově čistý oceán překypující mořským životem a bujná džungle skrývající tajemství starověké mayské civilizace. Není divu, že Belize je považováno za jednu z nejkrásnějších a nejzáhadnějších zemí světa.

    Cestujete do Nizozemska? Nezapomeňte ochutnat místní pivo a sýry

    Seznamte se s kulturou Nizozemska zblízka prostřednictvím vašich chuťových pohárků. Pro mnoho lidí je tato země synonymem pro sýr a pivo Heineken. Najdete tu však mnoho malých pivovarů, populárních mezi místními, které produkují tento oblíbený zlatý mok.

    Island plánuje zavést novou turistickou daň

    Island zavádí turistickou daň, aby ochránil svou nedotčenou přírodu před nadměrnou turistikou. Účtována by měla být podle počtu nocí strávených na ostrově.

    Průjem v uličce a sedadla pokrytá zvratky: Jak se posádky letadel vyrovnávají s tělesnými tekutinami ve vzduchu?

    Při létání nejspíše většina z nás počítá s tím, že v letadle, v těsné blízkosti stovek dalších lidí, bude vystavena kontaktu s bakteriemi. Na některé zážitky se však nepřipravíte.

    8 nejkrásnějších míst v Belize

    Nedotčené pláže lemované palmami, křišťálově čistý oceán překypující mořským životem a bujná džungle skrývající tajemství starověké mayské civilizace. Není divu, že Belize je považováno za jednu z nejkrásnějších a nejzáhadnějších zemí světa.

    Cestujete do Nizozemska? Nezapomeňte ochutnat místní pivo a sýry

    Seznamte se s kulturou Nizozemska zblízka prostřednictvím vašich chuťových pohárků. Pro mnoho lidí je tato země synonymem pro sýr a pivo Heineken. Najdete tu však mnoho malých pivovarů, populárních mezi místními, které produkují tento oblíbený zlatý mok.