Více
    8.6 C
    Czech
    Úterý 23. dubna 2024

    Světélkující moře, podvodní lázně a delikátní kuchyně: Jak si užít dovolenou na Maledivách

    Stále slunečné Maledivy jsou domovem více než 20 přírodních atolů a asi 290 obydlených ostrovů s nebeskými plážemi a ultraluxusními hotely. Vychutnejte si tuto exotickou destinaci na maximum.

    Od lázeňských procedur u Indického oceánu a stolování v podvodní restauraci až po rybaření a jízdu na kajaku. Maledivy nabízejí spoustu atrakcí, na které budete ještě dlouho vzpomínat.

    Opalujte se na exotických plážích a plavte se žraloky

    Maledivy jsou nejvíce známé svými velkolepými plážemi. Představte si tyrkysové vody a bílé písky osvětlené purpurovým západem slunce. Teploty zde zřídka klesnou pod 25 stupňů Celsia i v zimě, takže opalování je nutností. Zaplavte si také s přátelskými útesovými žraloky, kteří se potulují v korálových atolech a lagunách. Nejlepšími místy k pozorování mořských tvorů jsou atoly Baa a Ari a potápěčská lokalita Maaya Thila. Také stojí za to se potápět v hluboké vodě a šnorchlovat mezi mantami, mořskými želvami a barakudami kolem Kuda Huraa.

    Ponořte se do maledivské kultury

    Jakmile se seznámíte s přírodními krásami Malediv, je čas prozkoumat bohatou kulturu této země. Připojte se k lidem tančícím na pláži bod beru, populární lidový tanec, nebo nastupte na tradiční loď dhoni a prohlédněte si korálové útesy. Přeskakujte z ostrova na ostrov, ale nezapomeňte se obléknout střízlivě, protože místní dodržují muslimské konvence. Nenechte si ujít Velkou páteční mešitu v islámském centru Malé, která je největší na Maledivách a jedna z největších v jižní Asii. Její velká zlatá kupole a dřevořezby jsou působivé.

    Ostrovy jsou také domovem talentovaných řemeslníků, takže prozkoumejte různé galerie a obchody s uměním a šperky z přírodních materiálů, jako jsou palmové listy, korály, dřevo, mušle a kameny. Vyhlášeným řemeslem je zde také tkaní rohoží a stavba lodí.

    Ochutnejte místní delikatesy

    Nemůžete říct, že jste skutečně zažili Maledivy, dokud nevyzkoušíte místní úžasné jídlo. Dejte si maledivské kari s tuňákem nebo garudiya (rybí polévku s limetkou, chilli, rýží, kari listy, cibulí a kokosem). Objednejte si je v restauraci u moře – nebo dokonce v podmořské – a pochopíte, proč je zde jídlo téměř rituálem. K snídani vyzkoušejte mas huni, které obsahuje tuňáka, cibuli, kokos a chilli (mořské plody jsou zde velmi důležitou součástí snídaně).

    Odpočiňte si v přímořských nebo podvodních lázních

    Lázeňské procedury jsou základním prvkem zážitku z maledivské dovolené. Není lepší způsob, jak omladit své tělo, mysl i duši než strávit celý den v některých ze zdejších přepychových lázní. Vyberte si uklidňující masáž v chatce u vody a poslouchejte vlny, zatímco se vaše svaly jeden po druhém uvolňují.

    Pokud hledáte něco ještě mystičtějšího, navštivte Huvafen Fushi, luxusní resort na atolu North Malé, kde se nachází lázně, které jsou 8 m pod hladinou. Popíjejte zázvorový čaj a nechte zkušené maséry, aby vás přivedli do stavu naprostého klidu, zatímco budete hledět skleněným oknem na pestrobarevný mořský život plující kolem.

    Objevte moře plné hvězd

    Maledivy jsou domovem fascinujících bioluminiscenčních vod, které září, jako by byly plné hvězd. Toto moře hvězd je jev, který se vyskytuje koncem léta na maledivských útesech a je způsoben fytoplanktonem zvaným lingulodinium polyedrum. Při pohybu vln vyzařuje světlo jako obranný mechanismus (podobný tomu, který používají světlušky), čímž vytvářejí tento nadpozemský efekt. Ostrov Vaadhoo na atolu Raa je nejznámějším místem, kde můžete vidět Moře hvězd v akci.

    Prozkoumejte Malé a naučte se filetovat ryby

    Tento malý ostrov s populací něco málo přes 227 000 je ve skutečnosti jedním z nejhustěji osídlených měst na zemi. Kromě výše zmíněné mešity Velkého pátku je Malé také domovem malebné mešity Old Friday (nejstarší mešita na souostroví z roku 1656) a Národního muzea, které vystavuje artefakty o historii Malediv. Projděte se po zeleném Sultan Parku a nezapomeňte na rušný trh s ovocem a rybami, kde si můžete nakoupit čerstvé produkty, včetně sušených ryb, papáje, manga a kokosu. Pokud přijedete brzy ráno, možná uvidíte přijíždět místní rybáře se svými úlovky. A když hezky poprosíte, někteří vás dokonce naučí filetovat rybu.

    Proleťte se nad Maledivami

    Do mnoha okouzlujících letovisek na Maledivách se lze dostat pouze dvoumotorovým hydroplánem. Během letu se vám naskytnou nezapomenutelné výhledy. Samozřejmě, že ne do všech hotelů se dostanete výhradně letadlem, ale i tak si můžete zarezervovat let, plachtit nad Indickým oceánem a sledovat, jak oceán naráží do korálových útesů a písečných barů a vytváří magické prstencové vzory.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?