Více
    16.9 C
    Czech
    Neděle 13. července 2025

    Nová vlaková trasa spojí od roku 2026 Prahu, Berlín a Kodaň

    Od května 2026 se cestovatelé dostanou přímým vlakem z Prahy přes Berlín až do Kodaně. Poprvé po deseti letech. Společně na tom pracují České dráhy (ČD), německá Deutsche Bahn (DB) a dánská DSB.

    Vychutnejte si Benátky jako místní. Doslova

    Benátská variace našich chlebíčků a jednohubek patří neodmyslitelně k místní gastronomii. Kam zajít při návštěvě Benátek na nejlepší cicchetti?

    Reklama

    Toto malé občerstvení má mnoho podob a tradičně se podává na stojáka ke sklence vína v dobré společnosti přátel. Vychutnejte si Benátky jako místní a zajděte do jednoho z těchto vyhlášených podniků.

    Cicchetti s tuňákem a kakaem

    Skleněná vitrína naplněná kaleidoskopem nakrájených baget potřených exotickými pomazánkami je středobodem Schiavi ve čtvrti Dorsoduro. Bar, nazývaný také „Bottegon“, začal žít jako vinný sklep na konci 19. století. Kromě desítek čerstvých cicchetti nabízí asi 25 rozlévaných vín a prodává stovky lahví z regionu Veneto, včetně vín z panství místní aristokracie. Majitelku Alessandru De Respinis najdete za pultem každé ráno, jak si povídá se svou klientelou, když připravuje chutné občerstvení.

    Když De Respinisův tchán, Sisto Gastaldi, převzal bacaro v roce 1945, jedinými nabízenými cicchetti byla nakládaná cibule napíchaná ančovičkami, mortadela, zelená paprika a vejce natvrdo. De Respinis začala pracovat v Schiavi v roce 1970 po Sistově smrti a její manžel Lino Gastaldi vstoupil do role svého otce. Rozšíření nabídky cicchetti se stalo životním posláním a majitelka začala vymýšlet vlastní chutné jednohubky ke sklenkám vína.

    De Respinis nakrájela čerstvé, křupavé bagety na kousky velikosti sousta, které byste mohli jíst dvěma prsty. Tuňák a pórek, gorgonzola a vlašské ořechy byly na vrcholu jejích prvních výtvorů. Pak její fantazii podnítily sezónní suroviny. Experimentovala s mícháním a sladěním barev a chutí, vynalézala nové cicchetti, které místní hltali.

    De Respinis, které je nyní sedmdesát, má tým potomků, kteří jí poskytují podporu, ale stále pracuje každý den od rána do oběda. Vytvořila asi 70 různých specialit, včetně svého oceňovaného tataráku tonno e cacao: tuňáka smíchaného se žloutkem, kapary, majonézou a petrželkou, poté posypaného hořkým kakaem.

    „Moje motto je podávat vždy čerstvé jídlo,“ říká De Respinis. „Na konci dne nabízíme to, co zbylo, posledním zákazníkům, nebo to sníme sami.“

    Kde (jinde) jíst cicchetti

    Projděte se uličkami na západní straně mostu Rialto ve čtvrti San Polo a narazíte na několik dobrých bacari, které podávají sortiment cicchetti v různých inkarnacích.

    Tiny All’Arco je vždy plné místních obyvatel. V pozadí slyšíte melodické benátské hlasy, které ustupují a plynou jako voda tekoucí v laguně. Mají zde desítky neustále se měnících čerstvých baget v závislosti na ročním období, ozdobené vším od krevet po prosciutto. Vychutnejte si je u malých venkovních stolečků.

    Cantina Do Spade existuje od roku 1488 a byla jedním z Casanovových oblíbených míst. V kapitole 17 svých erotických memoárů „Příběh mého života“ vypráví příběh o tom, jak on a sedm jeho přátel svedli mladou vdanou ženu v zadní místnosti Do Spade během karnevalu v roce 1745. Můžete si tu dát masové kuličky nebo grilované chobotnice a sednout si k dřevěným stolkům uvnitř.

    V další ulici je ještě starší Cantina Do Mori, založená v roce 1462, která si také nárokuje Casanovu jako bývalého štamgastu. Najdete zde místní benátské davy a lidi, kteří v této oblasti obchodují s náporem turistů. Nemají žádné jiné místo k sezení než hrst stoliček. Tmavý dřevěný interiér vyzařuje starověk, nabízí klasické cicchetti a dobrý výběr vín. Banco Giro se proměnilo z banky ze 17. století na osterii 21. století a vyniká nadýchaným domácím baccalà mantecato, benátským standardem vyrobeným z norských ryb, který se natírá na crostini, křupavé bagetky.

    Cicchetti oceněné michelinskou hvězdou

    Ristorante Local si klade za cíl posunout tradiční benátské jídlo do budoucnosti. Benedetta Fullin, 36letá majitelka, společně se svým oddaným týmem povýšila benátskou kuchyni na rockovou úroveň a za své úsilí získala michelinskou hvězdu. Místní interiér byl ručně vyroben vybranými místními řemeslníky a nabízí pouze degustační menu. To začíná neustále se měnícími cicchetti, inspirovanými dostupností čerstvých místních surovin.

    Cicchetti se neustále vyvíjejí, od odstínu starověké Campanile, přes skromné ​​kuchyně 50. let, po vynalézavé crostini ze 70. let 20. století až po „novou benátskou kuchyni“ 21. století, ale mají jedno společné: s láskou je vyrábí Benátčané.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Zapomenuté letiště u Budapešti ožívá díky malým letadlům a velké vášni

    Na jihozápadním okraji Budapešti stojí letiště Budaörs. Architektonický klenot, kde jako by se zastavil čas. Provoz tu běží od roku 1937 a hlavní budova v čistém stylu Bauhaus dodnes připomíná doby, kdy Maďarsko snilo o místě na mapě světového letectví.

    Nová vlaková trasa spojí od roku 2026 Prahu, Berlín a Kodaň

    Od května 2026 se cestovatelé dostanou přímým vlakem z Prahy přes Berlín až do Kodaně. Poprvé po deseti letech. Společně na tom pracují České dráhy (ČD), německá Deutsche Bahn (DB) a dánská DSB.

    Plavba po Nilu je nejpohodlnější cestou k egyptským pokladům

    Pro první návštěvu Egypta může být plavba po Nilu překvapivě ideální volba. Místo chaosu horkých autobusů nebo riskantních pokusů o samostatné cestování nabízí říční loď klid, pohodlí i dávku dobrodružství. A především, odemyká poklady starověkého Egypta bez zbytečného stresu.

    Nejlepší gruzínská jídla a místa, kde si je dát v Tbilisi

    Gruzínská metropole Tbilisi zažívá gastronomický boom. Jídlo tu není jen potěšením, ale také způsobem, jak uchovávat svou identitu. A vzdorovat minulosti. Kombinace vůní, chutí a tradic tu tvoří kulisu pro příběhy.

    V Kodani můžete platit dobrými skutky

    V dánské metropoli si letos přes léto opět můžete „zaplatit“ za zážitek tím, že uděláte něco dobrého pro životní prostředí. Kodaňský program CopenPay odměňuje návštěvníky, kteří se chovají udržitelně. Třeba jezdí na kole, sbírají odpadky nebo přijeli vlakem místo letadla.

    Thajsko znovu kriminalizuje konopí. Miliardový byznys se otřásá v základech

    Thajsko výrazně mění kurz. Tři roky po dekriminalizaci konopí vláda přistupuje k ostrému zpřísnění pravidel a míří zpět k jeho zařazení mezi zakázané látky. Nad miliardovým byznysem, který měl ambici změnit podobu thajského zemědělství i turismu, se stahují mračna.

    Chystáte se do Turecka či Řecka? Jak se připravit na letní požáry

    Lesní požáry na jihu Evropy jsou bohužel realitou každého léta. Tentokrát jsou však mimořádně silné. Vedra lámou rekordy, vítr sílí a půda je vyprahlá na troud. Plameny se valí Tureckem, Řeckem i částmi Francie, evakuace zasáhla tisíce lidí. Co čeká turisty, mířící do těchto zemí na dovolenou?

    Severní Korea otevřela luxusní letovisko pro 20 000 lidí. Kdo sem však bude jezdit?

    Severní Korea slavnostně otevřela nové plážové letovisko Wonsan-Kalma, které má pojmout až 20 000 lidí. Státní média hovoří o „národní chloubě“ a úspěchu Kim Čong-una. Zatím ale není jasné, kdo sem vlastně bude jezdit.

    Objevte 5 málo známých francouzských ostrovů ve Středozemním moři

    Francouzské středomořské pobřeží nabízí víc než jen známá letoviska. Kousek od pevniny čekají malé ostrovy s křišťálově čistou vodou, borovicemi a prázdnými plážemi. Bez davů, zato s atmosférou jako z pohlednice.

    Zapomenuté letiště u Budapešti ožívá díky malým letadlům a velké vášni

    Na jihozápadním okraji Budapešti stojí letiště Budaörs. Architektonický klenot, kde jako by se zastavil čas. Provoz tu běží od roku 1937 a hlavní budova v čistém stylu Bauhaus dodnes připomíná doby, kdy Maďarsko snilo o místě na mapě světového letectví.

    Nová vlaková trasa spojí od roku 2026 Prahu, Berlín a Kodaň

    Od května 2026 se cestovatelé dostanou přímým vlakem z Prahy přes Berlín až do Kodaně. Poprvé po deseti letech. Společně na tom pracují České dráhy (ČD), německá Deutsche Bahn (DB) a dánská DSB.

    Plavba po Nilu je nejpohodlnější cestou k egyptským pokladům

    Pro první návštěvu Egypta může být plavba po Nilu překvapivě ideální volba. Místo chaosu horkých autobusů nebo riskantních pokusů o samostatné cestování nabízí říční loď klid, pohodlí i dávku dobrodružství. A především, odemyká poklady starověkého Egypta bez zbytečného stresu.

    Nejlepší gruzínská jídla a místa, kde si je dát v Tbilisi

    Gruzínská metropole Tbilisi zažívá gastronomický boom. Jídlo tu není jen potěšením, ale také způsobem, jak uchovávat svou identitu. A vzdorovat minulosti. Kombinace vůní, chutí a tradic tu tvoří kulisu pro příběhy.

    V Kodani můžete platit dobrými skutky

    V dánské metropoli si letos přes léto opět můžete „zaplatit“ za zážitek tím, že uděláte něco dobrého pro životní prostředí. Kodaňský program CopenPay odměňuje návštěvníky, kteří se chovají udržitelně. Třeba jezdí na kole, sbírají odpadky nebo přijeli vlakem místo letadla.

    Thajsko znovu kriminalizuje konopí. Miliardový byznys se otřásá v základech

    Thajsko výrazně mění kurz. Tři roky po dekriminalizaci konopí vláda přistupuje k ostrému zpřísnění pravidel a míří zpět k jeho zařazení mezi zakázané látky. Nad miliardovým byznysem, který měl ambici změnit podobu thajského zemědělství i turismu, se stahují mračna.

    Chystáte se do Turecka či Řecka? Jak se připravit na letní požáry

    Lesní požáry na jihu Evropy jsou bohužel realitou každého léta. Tentokrát jsou však mimořádně silné. Vedra lámou rekordy, vítr sílí a půda je vyprahlá na troud. Plameny se valí Tureckem, Řeckem i částmi Francie, evakuace zasáhla tisíce lidí. Co čeká turisty, mířící do těchto zemí na dovolenou?

    Severní Korea otevřela luxusní letovisko pro 20 000 lidí. Kdo sem však bude jezdit?

    Severní Korea slavnostně otevřela nové plážové letovisko Wonsan-Kalma, které má pojmout až 20 000 lidí. Státní média hovoří o „národní chloubě“ a úspěchu Kim Čong-una. Zatím ale není jasné, kdo sem vlastně bude jezdit.

    Objevte 5 málo známých francouzských ostrovů ve Středozemním moři

    Francouzské středomořské pobřeží nabízí víc než jen známá letoviska. Kousek od pevniny čekají malé ostrovy s křišťálově čistou vodou, borovicemi a prázdnými plážemi. Bez davů, zato s atmosférou jako z pohlednice.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama