Více
    5.2 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Lahodné občerstvení, které najdete pouze v Benátkách

    Požádejte Benátčana, aby definoval cicchetti. Dostanete tolik odpovědí, kolik existuje různých druhů těchto jednohubek. Ve městě, kde se všichni pohybují pěšky nebo na lodi, je mlsání cicchetti při sklence vína zvaného ombra a klábosení s přáteli v baru zvaném bacaro základní součástí života v Benátkách.

    „Cicchetti jsou lepidlo, které drží Benátky pohromadě,“ říká výrobce masek Sergio Boldrin z Bottega dei Mascareri. „Je nemožné jít z práce, aniž byste se cestou domů zastavili na skleničku a svačinu, setkali se s přáteli a dozvěděli se novinky dne.“

    Cicchetti mohou zahrnovat vše od mořských tvorů napíchnutých na párátka a smažené masové kuličky zvané polpette až po barevné pomazánky namazané na plátky bagety zvané crostini. Tradičně je jíte ve stoje u baru nebo hned za dveřmi. Důležitý je rituál pití a svačiny v příjemném prostředí. Nejde o pouliční jídlo, které by se dalo sníst na procházce městem.

    Cicchetti jsou levné, stojí asi 1 – 5 EUR, v závislosti na ingrediencích. Každé cicchetto je stejně kreativní jako jedinec, který jej vynalezl. To umožňuje vyrazit na giro de ombre, tour po bacaros a mít tak šanci ochutnat duši Benátek.

    Jak se zrodili cicchetti

    Stejně jako mnoho benátských tradic se místní konzumace cicchetti v průběhu desetiletí proměnila, ale rituál zůstává stejný. V italštině slovo „ombra“ znamená stín. Podle legendy před staletími prodavači se svými vozíky prodávali víno na náměstí svatého Marka ve stínu Campanile (obří zvonice), aby víno zůstalo chladné.

    Benátčané neradi pijí nalačno. A tak se zrodily „cichéti“, o nichž se věří, že pocházejí z latinského „ciccus“, což znamená „malé množství“. Počáteční nabídka byla jednoduchá sousta jako vařená chobotnice nebo natvrdo uvařené vejce s ančovičkou. Zařízení zvaná „bàcari“ se vyvinula tak, aby sloužila ombre a cicchetti. Říká se o nich, že jsou inspirovány starým benátským výrazem „far bàcara“ neboli „oslavovat“. To je termín, který se sám o sobě mohl vyvinout z Baccha, římského boha vína a potěšení.

    V Rialtu, někdejším sídle mezinárodního obchodu na úpatí světoznámého mostu, obchodníci provozovali své obchody ve stínu kostela San Giacomo di Rialto (známého místně jako San Giacometo), vedle Banco Giro, úvěrové banky. Cicchetti spláchnuté ombrou byl typ rychlého občerstvení, které obchodníci jedli, když nebylo času nazbyt. Nebo alespoň tak se příběh vypráví.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.