Více
    15.1 C
    Czech
    Neděle 28. dubna 2024

    Tyto srbské národní parky jsou snem milovníků přírody

    Srbsko se sice zatím na mapu hlavního proudu cestovatelů nedostalo, nicméně milovníci přírody ho už objevili. Vyrazte prozkoumat některý z jeho divokých národních parků.

    Národní park Đerdap: Za sjížděním řeky, historií a výlety na lodích

    Národní park Đerdap se rozprostírá podél řeky Dunaj a představuje nádhernou krajinu soutěsek, roklí a starobylých pevností.

    S rozlohou 636 kilometrů čtverečních je největším národním parkem v Srbsku. Jeho stejnojmenná soutěska Đerdap je jednou z největších soutěsek v Evropě a nabízí návštěvníkům spoustu outdoorových aktivit.

    Začněte prohlídkou pevnosti Golubac, středověké pevnosti, která se tyčí na vrcholu skalnatého výběžku s výhledem na Dunaj. Projděte si její labyrint chodeb, vyšplhejte na její vysoké cimbuří a představte si bitvy, které kdysi zuřily v jejích zdech.

    Chcete-li si prohlédnout přírodní divy Đerdapu zblízka, objednejte si výlet lodí k Železným vratům, řadě impozantních soutěsek a skalních útvarů, které Dunaj vyhloubil během tisíciletí. Podívejte se na strmé skály, které se tyčí stovky metrů nad řekou, a pozorujte vzácné druhy ptáků a divokou zvěř v této nedotčené divočině.

    Národní park Kopaonik: Za lyžováním, pěší turistikou a divokou přírodou

    Národní park Kopaonik se nachází v srdci Srbska a je největším pohořím v zemi. Také jedním z nejlepších míst pro lyžování. Kopaonik se svými zasněženými vrcholky, hustými lesy a alpskými loukami nabízí mnoho celoročních outdoorových aktivit. Od lyžování a snowboardingu až po pěší turistiku a jízdu na horském kole.

    Vydejte se na sjezdovky v lyžařském středisku, kde jsou k dispozici působivé sjezdovky pro všechny úrovně dovedností. Ať už jste zkušení profesionálové, nebo se na sníh vydáváte poprvé, každý si tu najde svah pro sebe.

    V létě se park promění v ráj pěších turistů. Síť stezek vede k panoramatickým vyhlídkám, kaskádovým vodopádům a klidným horským jezerům. V rozmanitých ekosystémech parku můžete pozorovat vzácné druhy rostlin a zvířat, včetně rysů, vlků a orlů skalních.

    Horský národní park Šar: Za kulturním dědictvím i horami

    Horský národní park Šar zahrnuje rozsáhlé území divoké přírody a tvoří přirozenou hranici mezi Makedonií a Srbskem. Je plný drsné krásy a tvoří domov nejrůznějších rostlin a živočichů, kteří obývají jeho rozmanitá stanoviště. Žije a roste tu více než 1 500 druhů rostlin a nepolapitelných divokých zvířat. Pozor na medvědy hnědé, orly a více než 147 druhů motýlů.

    Kromě horské krajiny nabízí pohoří Šar i spoustu historie a kultury. Oblast je osídlena již tisíce let, důkazy o lidském osídlení pocházejí z dávných dob. V celém parku můžete spatřit středověké pravoslavné kostely, kláštery, opevnění a tradiční vesnice, které nabízejí pohled na bohaté kulturní dědictví oblasti. Je snadné pochopit, proč byla tato historicky významná oblast nominována do programu světového dědictví UNESCO.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.