Více
    16.3 C
    Czech
    Středa 1. května 2024

    Srovnání jednodenních skipasů: Kde najdete cenově dostupné lyžování v nejlepších evropských střediscích

    Přestože průměrná cena jednodenního lyžování v posledním desetiletí výrazně vzrostla, stále je možné najít místa, která nezruinují vaši peněženku. Tipy, kde ušetříte, přinesl server Euronews.

    Lyžování je často spojováno vysokými náklady. Přestože střediska ve Švýcarsku, Itálii a Francii mohou být drahá, existují i levnější alternativy.

    Nová studie zjistila, že průměrná cena jednodenního skipasu v celé Evropě vzrostla ze 47,40 EUR v roce 2015 na 66,46 EUR v roce 2023/24. To je nárůst o zhruba 34,8 % nad úroveň inflace, uvádí server Euronews.

    Společnost Radical Storage, která se zabývá úschovou zavazadel a lyžařského vybavení, analyzovala ceny skipasů ve 100 oblíbených evropských střediscích od roku 2015.

    Až 108 eur za den lyžování

    Asi nepřekvapí, že 9 z 10 nejdražších jednodenních skipasů mají střediska ve Švýcarsku. Žebříček uzavírá severní Itálie.

    Místa na Matterhornu, jako Zermatt, Breuil-Cervinia a Valtournenche, si účtují zdaleka nejvíce. Tam vás denní permanentka vyjde na 108,00 eur za každý den pobytu na sjezdovce.

    Dokonce i Grindelwald-Wengen, rovněž ve Švýcarsku, který je v žebříčku nejdražších na desátém místě, si účtuje 78 eur.

    Pokud se však chcete tuto zimu podívat za sněhem, možná byste měli zamířit dál a do cenově dostupnějších destinací v Evropě. Zde jsou některá z cenově nejvýhodnějších středisek a jednodenních skipasů.

    Francie: Kde jsou nejlevnější lyžařská střediska?

    Pokud vás láká lyžování v Alpách, ale Švýcarsko je mimo vaše cenové možnosti, můžete přejet do Francie. Konkrétně do střediska Espace Diamant. To je podle zjištění cenově nejdostupnější v regionu, přičemž celodenní permanentka v hlavní sezóně stojí 47,50 eur. To je o polovinu méně než v mnoha švýcarských střediscích. Navíc se nachází do 90 minut jízdy od Ženevy se snadným přístupem na stále oblíbenější Mont Blanc.

    Další francouzskou možností je Saint-Lary-Soulan. Nachází se v oblasti Pyrenejí a permanentka na jeden den lyžování stojí 52 eur.

    Srbsko: Nejlevnější lyžování v Evropě

    Pokud je pro vás cena důležitější než lokalita, můžete se rozhodnout pro lyžování v rychle se rozvíjejících střediscích východní Evropy.

    Nejlevnější jednodenní skipas v Evropě nabízí Srbsko. Ve středisku Kopaonik na jihu země vás každý den na sjezdovce vyjde na 37 eur.

    Jen o něco dražší je Bansko v sousedním Bulharsku. Město na úpatí pohoří Pirin je dobře zavedené jako lyžařské středisko. Jednodenní permanentka vás vyjde na pouhých 46 eur.

    Skandinávie: Překvapivě levné lyžování v Norsku, Finsku a Švédsku

    Skandinávii možná nemáte v hledáčku, pokud jde o lyžařská střediska. Je jich tam však spousta a mnohá jsou navíc cenově dostupná. V letošní sezóně se navíc potýkají s méně teplým počasím, což znamená, že kvalita sněhu bude pravděpodobně dobrá.

    Ačkoli je tento region známý poměrně vysokými životními náklady, ceny lyžování vás překvapí.

    Jeden den na sjezdovce ve švédském Kläppenu vás totiž vyjde na pouhých 44 eur. Tato destinace se může pochlubit skvělými recenzemi, 26 kilometry sjezdovek a převýšením mezi 340 a 655 metry.

    Přejeďte hranice do Finska a najdete největší národní středisko Levi. Za 51,50 € na den máte záruku vynikajícího sněhu. A díky výsadnímu postavení v srdci Laponska můžete dokonce zahlédnout polární záři.

    Vydejte se o něco dále na západ a objevíte norský Hafjell. Za 53 eur za denní permanentku je to skutečně špičkové středisko, které v roce 1994 hostilo technické soutěže v alpském lyžování na zimních olympijských hrách. Od té doby si svůj standard udržuje.

    Rakousko: Dobře udržované sjezdovky za nízkou cenu

    Pokud se vydáte do Rakouska, najdete hned dvě cenově velmi výhodná střediska: Tauplitz-Bad Mitterndorf a Kühtai. Stojí 48 a 52 eur na den.

    Obě možnosti jsou známé svými dobře upravenými sjezdovkami.

    Španělsko: Girona nabízí kvalitní prašan

    Španělsko možná není prvním místem, které vás napadne, když se řekne lyžování. A bohužel velká část tamních středisek byla letos postižena nedostatkem sněhu kvůli nezvykle vysokým teplotám. La Molina + Masella v Gironě si však v této sezóně udržuje špičkovou kvalitu sněhu.

    Za 53 eur na den si můžete dopřát svou oblíbenou zimní zábavu a zároveň téměř zaručeně pocítíte příjemné španělské slunce na tváři při sjezdu s úchvatnými výhledy.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.