Více
    24.1 C
    Czech
    Sobota 27. července 2024

    Španělsko, Skotsko, Istrie: Tyto nepoužívané železniční tratě byly přeměněny na malebné pěší stezky

    Nepoužívané železniční tratě, které protínají krajinu v délce několika kilometrů, jsou ideálními trasami pro pěší a cyklisty. Zde jsou naše nejlepší tipy na železniční stezky v Evropě, od vysazeného chodníku v centru Paříže až po přeshraniční odyseu.

    Jen ve Velké Británii jsou stovky železničních stezek a desítky dalších v zemích po celé Evropě. Tyto zelené stezky, které podporují pomalé cestování a poznávání přírodních zajímavostí a venkovských oblastí, se osvědčily jako důležitá iniciativa v oblasti ekoturismu.

    Přírodní rezervace na španělské stezce Via Verde de la Sierra

    Španělsko protínají tisíce kilometrů Vías Verdes, což v překladu znamená „zelené cesty“. Nejzajímavější železniční stezkou je Via Verde de la Sierra (neboli Zelená stezka Sierry), 38 kilometrů tratí protkaných hornatou krajinou jižního Španělska.

    Trasa spojuje vesnice Puerto Serrano a Olvera podél nepoužívané železnice Jerez-Almargen a nabízí snové výhledy na pohoří Cádiz a řeku Guadalete. Cestou projíždíte přírodní rezervací Peñón de Zaframagón, kde žije velká kolonie supů bělohlavých, a přes závratné viadukty.

    Kdysi opuštěná nádraží Puerto Serrano, Coripe a Olvera byla zrekonstruována a nyní jsou provozována jako restaurace a turistické ubytovací zařízení.

    Objevte tajný zelený pás Paříže podél Coulée verte René-Dumont

    Jedna z nejméně očekávaných evropských železničních stezek se táhne přímo srdcem Paříže. Coulée verte René-Dumont (vysázený chodník) vytvořila v roce 1993 vizionářská dvojice, krajinářský designér Jacques Vergely a architekt Philippe Mathieux.

    Zelený pás dlouhý 4,7 kilometrů kopíruje zastaralou železniční trať, která vedla z centra města k pevnosti na předměstí ve Vincennes. Poblíž západního konce stezky se parková cesta zvedá 10 metrů nad okolní terén a prochází přes vyvýšený viadukt. V obloucích pod ním najdete řadu obchodů s výrobky specializovaných řemeslníků.

    Z centra města k moři po Edinburské nevinné železnici

    K železnici Innocent Railway se můžete připojit na úpatí jednoho ze sedmi edinburských kopců. Těsně pod Artušovým sedlem, které samo o sobě představuje úchvatné stoupání s dechberoucím výhledem na město, začíná nepoužívaná trasa 518 metrů dlouhým tunelem dolů.

    Stezka lemovaná stromy pak prochází parkem Holyrood a přírodní rezervací Bawsinch a pokračuje až k pobřeží, většinou v příjemném klesání. Než se vydáte na cestu zpět do kopce, dejte si zmrzlinu nebo šálek čaje v jedné z elegantních kaváren podél plážové promenády v Portobellu.

    Na železniční stezce Parenzana Rail Trail projedete třemi zeměmi

    Cestovatelé, kteří touží po delším dobrodružství, se mohou vydat pěšky nebo na kole mezi Itálií a Chorvatskem po železniční stezce Parenzana. Trasa začíná v severovýchodním italském městě Terst, prochází Slovinskem a končí v chorvatské Poreči.

    Kdysi se jednalo o úzkokolejnou železnici, která v letech 1902-1935 přepravovala víno, olivový olej, sůl a cestující a spojovala 33 měst. S touto historií se můžete seznámit prostřednictvím značení umístěného podél trasy.

    Zhruba 60kilometrová trasa dnes vede kolem historických stanic, multimediálního muzea, hospůdek s tradičními istrijskými jídly a malebných odpočívadel. Na trase překonáte kobaltově zbarvené ledové potoky, ponoříte se do hustých borových lesů a přejdete monumentální viadukt.

    Sledujte ztracenou řeku přes anglický Peak District

    Třináctikilometrová stezka Manifold Way je stezka pro pěší a cyklisty ve hrabství Staffordshire v anglickém přírodně bohatém okrese Peak District. Po uzavření železnice v roce 1934 byla jako jedna z prvních ve Velké Británii přebudována na pěší stezku, která byla otevřena v roce 1937.

    Mírná trasa překonává řeky Manifold a Hamps po sérii 27 malých mostů. V létě se řeka Manifold tajemně ztrácí v podzemí u Whetton Mill, kde je také nezbytná zastávka na tradiční místní čaj. Cestou můžete prozkoumat Thor’s Cave, přírodní jeskyni hluboko ve vápencové skále, a na dně údolí pozorovat flóru a faunu.

    Sledujte nás na sítích

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.

    17 KOMENTÁŘE

    1. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation.
      My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off
      topic but I had to share it with someone!

    2. Aw, this was a really nice post. Finding the time and actual effort to make a top notch article… but what can I say… I hesitate a lot and
      don’t seem to get nearly anything done.

    3. Hey are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world
      but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding
      expertise to make your own blog? Any help would
      be greatly appreciated!

    4. Hello there! This post couldn’t be written any
      better! Reading this post reminds me of my good old room mate!
      He always kept talking about this. I will forward this post to him.
      Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

    5. Cet article offre une perspective profonde sur l’importance du digital pour les professionnels
      de la beauté. Vos conseils sont non seulement innovants mais aussi immédiatement applicables.

    6. Having read this I thought it was really informative. I
      appreciate you finding the time and energy to put this content together.
      I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting.
      But so what, it was still worth it!

    7. Hello there! Quick question that’s totally off topic. Do you know
      how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing
      from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve
      this issue. If you have any suggestions, please share.

      Cheers!

    8. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
      Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care for such information much.
      I was seeking this certain information for a long
      time. Thank you and good luck.

    9. I feel this is among the most significant info for me.
      And i am satisfied studying your article.

      However should observation on few basic
      issues, The web site style is wonderful, the articles is actually
      great : D. Just right activity, cheers

    Comments are closed.