Více
    16.3 C
    Czech
    Středa 1. května 2024

    Pro milovníky vína: Vyrazte v době sklizně k sousedům do Rakouska a Německa

    Dožínky, otevřené sklepy, vinařské stezky a ruční sběr hroznů. Vyrazte za hranice k sousedům, podívat se, jak vypadá sezóna sklizně vína v dosud málo objevených vinařských destinacích.

    Pro země s vinařským dědictvím je každoroční sklizeň hroznů skvělým obdobím roku. Evropské vinařské oblasti ožívají akcemi, které předvádějí regionální dědictví a místní produkty, a slavnostmi, které znamenají konec léta.

    Kdy vyrazit? Obecně pro Evropské vinařské regiony platí, že polovina září až polovina října je sázkou na jistotu, pokud chcete vidět oslavy sklizně v plném proudu. Přesný termín sklizně se obvykle vyhlašuje v létě.

    Jižní Štýrsko, Rakousko

    Sklizeň je nejlepší čas k návštěvě jižního Štýrska, části „Zeleného srdce Rakouska“. Region produkuje jedny z nejlepších ostrých bílých vín, kterými je Rakousko známé. Výlet po jihoštýrské vinné stezce vás odmění dechberoucími výhledy, spoustou maloměstských vinařských festivalů a vynikajícím místním jídlem.

    Region je známý svými aromatickými bílými víny jako Gelber Muskateller a Chardonnay nebo Morillon. Sauvignon Blanc ale bezpochyby vyhrává degustační show.

    70 kilometrů dlouhá vinná cesta začíná u Ehrenhausenu a vine se malebnými městečky, kolem příjemných vinných taveren, až se dostane na konec poblíž Leutschachu. Trasu je snadné sledovat a nejlépe ji prozkoumáte během několika pomalých dní (ideální je, pokud máte vlastní auto). Úchvatná scenérie připomíná Toskánsko se svěžími zvlněnými kopci a vinicemi překypujícími ovocem.

    Všichni se v době sklizně naladí, vychutnají si pečené kaštany a stürmské víno – první lis sezóny. Navštivte Leibnitzský festival vína na konci září a přenocujte v jednom z buschenshanků poblíž Gamlitzu. Podávají vlastní vína spolu s barevnými studenými mísami, které přetékají uzeným masem, sýry a místními specialitami.

    Údolí Rýna, Německo

    Údolí Rýna je nejznámější vinařskou oblastí Německa. Rozkládá se podél strmých břehů řeky Rýn, která teče mezi Mohučí a Düsseldorfem. I když se v regionu vyrábí několik druhů vína, mezinárodní uznání si získal pro svá fantastická bílá vína vyrobená z hroznů Reisling.

    Ryzlink rýnský je jedním z nejstarších vín pocházejících z Německa a je známý pro své lehké, aromatické tělo s tóny citrusových plodů. Jako všestranné víno se dá snadno spárovat s mnoha jídly a je základem každé německé kuchyně. Při prozkoumávání okouzlujících měst regionu narazíte na spoustu sezónních a celoročních vináren, kde můžete ochutnat místní nápoje.

    Vzhledem k vysoké kyselosti hroznů bývají sklízeny brzy na podzim. Během období sklizně ožívají města podél Rheingau festivaly a je běžné, že místní i návštěvníci vyrazí do podzimních vinic, aby pomohli se sklizní.

    Jednou z nejlepších věcí, které můžete během sklizně udělat, je najít malou a skrytou vinárnu, kde si vychutnáte tradiční dožínkovou pochoutku z nového vína a cibulového koláče (Federweiße und Zweibelkuchen). Nové víno je sladké víno, které teprve začalo kvasit, s asi 5 % objemu alkoholu. Je to lehký nápoj, který se dobře hodí ke slanému, robustnímu cibulovému koláči.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.