Více
    15.1 C
    Czech
    Neděle 28. dubna 2024

    Polární záře k vidění i na jihu! Rok 2024 bude z hlediska pozorování rekordní

    Honba za polární září obvykle znamená podniknout výlet do vzdálených destinací, jako je Island nebo sever Norska. Letos se však nebeský úkaz objeví pro mnohé blíže k domovu. V roce 2024 bude polární záře nejsilnější za posledních deset let.

    V jižní Evropě by polární záře mohla rozzářit oblohu v magických obrazech, jakých jsme byli svědky v listopadu 2023.

    Co je polární záře

    Jako polární záře se označují zářivé červené, zelené a purpurové pruhy světla na obloze. Jsou způsobeny interakcí částic přicházejících ze Slunce, známých jako sluneční vítr, s atmosférou planety.

    Když tyto částice dorazí k Zemi, jsou odváděny magnetickým polem naší planety směrem k polárním oblastem. To znamená, že na severní polokouli je tento jev obvykle pozorovatelný pouze za polárním kruhem.

    Proč je polární záře někdy viditelná i jižněji?

    V listopadu loňského roku se noční obloha od jižní Anglie až po Slovinsko rozzářila purpurovou a fuchsiovou barvou díky neobvykle silnému úkazu polární záře. Den před touto událostí pozorovali astronomové velkou erupci na povrchu Slunce, takže v následujících dnech byl předpovídán nárůst geomagnetické aktivity.

    Polární záře se obvykle vyskytují v pásmu zvaném prstenec (o průměru asi 3 000 kilometrů) se středem na magnetickém pólu, vysvětluje britská meteorologická služba. Příchod koronálního výronu hmoty (CME), výronu plazmatu a magnetického pole z nejsvrchnější vrstvy sluneční atmosféry, může způsobit rozšíření prstence.

    Tím se polární záře dostane do nižších zeměpisných šířek. To způsobí, že světla jsou viditelná i ve Velké Británii a jižněji v Evropě, jak se stalo v roce 2023, vysvětluje server Euronews.

    Éterickou oblohu, rozzářenou senzační škálou barev, zachytili fotografové až v Apulii v Itálii a ve Střední Makedonii v Řecku.

    Barevná paleta světel závisí na tom, které molekuly plynů jsou zasaženy a kde se v atmosféře nacházejí, protože se uvolňuje různé množství energie v podobě různých vlnových délek světla.

    Kyslík vydává zelené světlo, když je zasažen ve výšce asi 100 kilometrů nad Zemí. Ve výšce 160-320 kilometrů však vytváří zcela červené polární záře, což je vzácný pohled. Dusík způsobuje modrou záři, avšak když se nachází výše v atmosféře, má záře fialový odstín.

    Proč je polární záře letos silnější?

    Pokud jste polární záři propásli doma nebo na dovolené, nezoufejte. Vaše šance, že ji uvidíte, jsou letos stále vyšší než obvykle. Platí to zejména kolem březnové a říjnové rovnodennosti.

    Je to proto, že Slunce je stále aktivnější, což se projevuje jasnějšími polárními zářemi. Každých 11 let se magnetické pole Slunce zcela převrátí. V době, kdy se blížíme k tomuto vrcholu v roce 2024 nebo 2025, došlo k dramatickému nárůstu „slunečních skvrn“, měřítka toho, jak je Slunce aktivní.

    Polární záře je tak v současné době silnější než kdy jindy za posledních deset let. Ideální doba pro rezervaci výletu na sever, abyste ji viděli v celé její kráse.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.