Více
    5.2 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Od největší jeskyně na světě po malé ostrovy. Důvody, proč navštívit Vietnam

    Vietnam je domovem některých z nejpůsobivějších přírodních divů světa. Od 1 600 ostrovů Hạ Long Bay po největší jeskyni na světě. Nyní podniká kroky k tomu, aby byla jeho budoucnost udržitelnější.

    „Samozřejmě se snažíme rozvíjet, ale snažíme se rozvíjet velmi udržitelným způsobem,“ říká Dinh Ngoc Duc, ředitel marketingu na ministerstvu kultury, sportu a cestovního ruchu, Vietnam Tourism. „Za prvé to znamená, že se snažíme povzbudit místní destinace, a dokonce i cestovní kanceláře, aby vytvořili balíček, který je součástí zelené dohody. To znamená udržitelný, odpovědný a na přírodě založený cestovní ruch, ale s ochranou životního prostředí,“ vysvětluje. „Naším cílem je získat více turismu založeného na přírodě.“

    Je Vietnam dobrou destinací pro ekoturistiku?

    Přilákat milovníky přírody pravděpodobně nebude pro Vietnam – zemi bohatou na biologickou rozmanitost – problém. Vedle národních parků, hor, lesů, složitých jeskynních systémů a nádherných pláží s bílým pískem je Vietnam také domovem asi 800 druhů ptáků a 270 druhů savců, včetně tuponosé opice a tygra indočínského.

    A Vietnam by rád letos přilákal stejně turistů jako v době před pandemií. „V loňském roce (2022) jsme obdrželi pouze 3,5 milionu mezinárodních příjezdů. V roce 2019 to bylo rekordních 18 milionů. Znamená to, že máme na víc. Letos nám zatím přijíždí téměř 1 milion návštěvníků měsíčně, což je velmi pozitivní signál,“ říká Duc.

    Která místa musíte ve Vietnamu vidět

    Hạ Long Bay

    Ačkoli to může být jedna z nejznámějších vietnamských destinací, nenechte se její oblibou odradit. Toto místo zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO v provincii Quảng Ninh je domovem tisíců skalnatých a zelených vápencových ostrůvků a ostrovů. Byly tvarovány více než 500 milionů let, takže je opravdu na co koukat.

    Výlet lodí je nejlepší způsob, jak vidět záliv v celé jeho kráse. Zvolte jednodenní nebo i vícedenní plavby, pokud chcete skutečně ocenit velikost a rozsah jeho zátok, jeskyní a lagun. Pokud se cítíte trochu dobrodružněji, vydejte se na kajak nebo let hydroplánem.

    Největší jeskyně světa

    Pokud hledáte dobrodružství vašeho života, pak jeskyně Hang Son Doong by měla jít přímo na začátek vašeho seznamu. Objevil ji v roce 1990 místní muž Ho Khanh. Byla prozkoumána až o 19 let později, kdy Khanh dovedl tým vietnamských a britských průzkumníků ke vchodu.

    Jeskyně je tak velká, že má svůj vlastní ekosystém, obsahuje mraky, mlhu a prales. Najdete zde největší stalagmity na světě a za slunečných dnů mohou návštěvníci pozorovat sluneční paprsky, které dopadají na její dno.

    V současné době je jeskyně přístupná pouze prostřednictvím prohlídky s průvodcem, přičemž její hlubiny může prozkoumat pouze 1000 návštěvníků ročně. Šestidenní dobrodružství přijde na 3 000 $ na osobu, ale věřte, že si ho budete pamatovat do konce života.

    Park Ba Be

    Národní park Ba Be na severu země, který se nachází mírně mimo vyšlapané cesty obvyklé turistické stezky ve Vietnamu, je dalším místem, které byste měli vidět, pokud toužíte po dobrodružství.

    Zde můžete trekovat, jezdit na kajaku, na kole nebo se vydat na plavbu lodí kolem jezer, vodopádů a jeskyní. Tato přírodní lokalita světového dědictví UNESCO je plná vzácné flóry a fauny. Je také jedním z 20 největších přírodních sladkovodních jezer na světě.

    Zarezervujte si túru nebo výlet lodí s místním průvodcem a prozkoumejte vápencové útesy, než ochutnáte místní kuchyni v jedné z vesnic rozesetých uvnitř parku.

    Ostrov Phu Quoc

    Dalším oblíbeným cílem na vietnamské turistické stezce je ostrov Phu Quoc. Leží u jižního pobřeží Kambodže v Thajském zálivu. Ostrov se v posledních letech rychle rozvíjí a pláž Sao s bílým pískem láká cestovatele z celého světa. Pokud si chcete odpočinout někde trochu v ústraní, navštivte skalnatou zátoku Ganh Dau Cape v severní části ostrova, asi 26 kilometrů od Duong Dong.

    Když budete v této oblasti, nezapomeňte se podívat na noční trh Duong Dong a ochutnat místní pokrmy z mořských plodů, včetně grilovaných chobotnic a krevet.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.