Řím byl nedávno podle Tripadvisoru vyhlášen nejlepší gastronomickou destinací. Zjistěte, co dělá z italského hlavního města nejoblíbenější cíl pro milovníky dobrého jídla.
Řím se může pochlubit bohatým kulinářským dědictvím, které je hluboce spjato s tradicí, komunitou a místními surovinami. Je rodištěm oblíbených pokrmů, jako je Carbonara a Cacio e pepe, které vznikly ve 14. století. Kulinářský vliv Říma najdete dnes v kuchyních po celém světě.
Kam chodí místní
Římské trhy jsou mimo turistické trasy a umožňují nahlédnout do základů kulinářského dědictví města. Náměstí Campo de Fiori, které se nachází v centru, se denně (kromě neděle) od časného rána do 14:00 proměňuje v pulzující trh. Najdete zde širokou nabídku čerstvých produktů včetně sezónních plodin, voňavých bylinek a čerstvých květin. Návštěvníci také ocení stánky s nejrůznějšími místními sýry, jako je pecorino romano a mozzarella di bufala, které pocházejí přímo z místních farem.
Dalším místem, které podle serveru EnVols stojí za to navštívit, je Mercato Testaccio v římské čtvrti Testaccio. Chodí sem především kuchaři a restauratéři. Tržnice se může pochlubit rozsáhlým výběrem prvotřídních produktů, čerstvých mořských plodů pocházejících přímo od místních rybářů, kvalitního masa od prověřených dodavatelů a širokou škálou regionálních specialit. Mezi ně patří řemeslné těstoviny od místních výrobců, extra panenský olivový olej z vyhlášených italských regionů a vybraná regionální vína.
Nachází se zde také několik stánků, kde si můžete zakoupit hotová jídla, například sendviče a pizzu. Vezměte si číslo a počkejte, až na vás přijde řada na vynikající pizzu al taglio v Casa Manco. Požádejte o několik malých kousků, abyste mohli ochutnat více druhů.
Na sendviče si zajděte do Mordi e Vai, stánku, kde se podávají sendviče z odřezků, které jsou základem římské kuchyně. Tradice římské kuchyně quinto quarto se podle U.S.News zrodila právě zde v Testacciu. V této čtvrti se kdysi nacházela městská jatka a dělnické rodiny, které zde žily, vytvářely recepty z méně ceněných kusů masa, včetně orgánů, které byly levnější. Mnoho restaurací ve čtvrti je tímto typem kuchyně proslulých a jejich charakteristickými pokrmy jsou například trippa alla romana (dršťky na římský způsob s rajčatovou omáčkou, pecorinem a mátou) a coda alla vaccinara (dušené volské oko).
Římská kulinářská klasika
Řím nabízí nepřeberné množství možností pro ty, kdo hledají tradiční a vydatnou italskou kuchyni. Vyhlášeným favoritem zůstává pizzerie Emma, která je všeobecně oblíbená pro své výjimečné pizzy připravované tradičními ručními technikami v krbu. Alternativou je Armando al Pantheon, historická trattoria provozovaná rodinou Gargioli od roku 1961. Zde se podávají autentické rodinné recepty, včetně bestsellerů Cacao e pepe a Amatriciana.
Chcete-li najít místo, kam si místní obyvatelé chodí odpočinout u skleničky, oblíbenou restaurací zůstává L’Angolo Divino Enoteca Wine. Tato vyhlášená vinárna se může pochlubit rozsáhlým vinným lístkem s nabídkou italských odrůd. Nebo vyzkoušejte podnik La Terrazza v hotelu Eden, kde si můžete vychutnat sofistikované prostředí a zároveň jeden z nejlepších panoramatických výhledů na město.
Restaurace oceněná michelinskou hvězdou
Hledáte vrchol římské kuchyně? V restauraci oceněné michelinskou hvězdou ho najdete. Restaurace Aroma zároveň nabízí jeden z nejlepších výhledů ve městě. Menu inspirované Středomořím představuje živé chutě tohoto regionu. Mezi jeho hlavní prvky patří křupavé sole, sýr robiola, kapary a květák, těstoviny mesa francesca, topinambur „alla giudia“, kozí maso a máta peprná. To vše si vychutnáte na pozadí dramatické scenérie osvětleného Kolosea.