Více
    31.9 C
    Czech
    Sobota 27. července 2024

    Dolomity: Váš průvodce návštěvou krásného údolí Val Gardena

    Vstávat před východem slunce uprostřed majestátních Dolomit a pozorovat, jak jejich charakteristický bílý kámen reaguje na první ranní světlo změnou barev z růžové na oranžovou a fialovou, je až nadpozemským zážitkem.

    Věděli jste, že dokonce existuje konkrétní slovo, které popisuje tento jedinečný jev v ladinském jazyce – „enrosadira“, což znamená zrůžovění?

    Pokud se chystáte na dovolenou do údolí Val Gardena v Dolomitech, zde najdete užitečné tipy pro plánování vaší cesty.

    Proč byste měli navštívit Dolomity, italsky nazývané také „Monti Pallidi“

    Dolomity, rozprostírající se v severní části Itálie, jsou ikonickým pojmem pro outdoorové nadšence i milovníky přírody, s více než 18 vrcholy dosahujícími nad 3000 metrů.

    Čas strávený na místě obklopeném asymetrickými vápencovými věžemi, širokými údolími, horskými jezery a krásnými pastvinami vám umožní být aktivní i relaxovat zároveň. Týden v horách a budete se cítit uvolnění a dobití energií.

    Není těžké pochopit, proč toto místo přitahuje tisíce turistů, horolezců a cyklistů z celého světa. Pozoruhodná ukázka nádherných alpských květin, nejlépe od poloviny června, zpěv ptáků a vrcholy nádherné scenérie vás zvou k pěší turistice.

    Kde se nachází Val Gardena

    Val Gardena je 25 km dlouhé přítokové údolí nacházející se v Jižním Tyrolsku. Bývá označováno za jednu z nejlepších turistických a lyžařských destinací.

    Začíná od Ponte Gardena a končí v pohoří Sella procházející sedlem Gardena a Passo Sella. Najdete zde krásnou směs architektury a výhledů, včetně chat v tyrolském stylu a středověkých kostelů.

    Tradiční řezbářské umění a řemesla, která vznikla ve Val Gardeně na počátku 17. století, pomohla proslavit prázdninový region daleko za hranicemi země.

    Jak se tam dostat

    Val Gardena, známá také jako Grödena, je jedním z nejkrásnějších údolí v Dolomitech. Do Dolomit se nedá dostat letecky, neboť zde není žádné letiště. Nicméně i tak je to jednoduché.

    Pokud nechcete řídit celou dálku z domova, můžete doletět na italské letiště Bergamo. Zde si můžete půjčit auto a jet 275 kilometrů do vesnice Santa Cristina ve Val Gardeně. Pokud cestujete ze severu, pak následujte trasu Innsbruck – Brennero – Chiusa.

    Vzdálenost z italských letišť do Val Gardeny:

    Milán – Val Gardena: 3h 50min

    Bergamo – Val Gardena: 3h 10min

    Verona – Val Gardena: 2h 10min

    Treviso – Val Gardena: 3h 10min

    Benátky – Val Gardena: 3h 15min

    Do Val Gardeny se také pohodlně a levně dostanete autobusem z některého z velkých italských měst. Tři italská města dobře spojená s Dolomity jsou Benátky, Verona a Milán. Autobusová doprava Cortina Express (přímá) funguje z benátského letiště Marco Polo a vlakového nádraží Benátky Mestre, zatímco letištní služba ATVO zajišťuje trasu Benátky – nádraží Mestre – letiště Benátky Marco Polo – Treviso – Cortina.

    Kde se ubytovat v destinaci Val Gardena

    Zjistit, kde se v Dolomitech ubytovat, je asi největší výzvou při plánování výletu. Val Gardena je jedním z nejlepších míst k pobytu v Dolomitech pro zimní lyžování a pěší turistiku v létě a na podzim.

    Ve Val Gardeně jsou tři vesnice: Ortisei, Santa Cristina a Selva Val Gardena. Největší z nich je Ortisei nebo Urtijëi ležící v nadmořské výšce 1236 metrů. Má největší koncentraci hotelů a restaurací. Je to ideální destinace, pokud cestujete bez auta.

    Selva Val Gardena je nejvýše položená vesnice v údolí a může se pochlubit nejmajestátnějším výhledem na hory. Je to nejbližší město k Passo Sella a Passo Gardena.

    Santa Christina je méně turistická se snadným přístupem k méně známým destinacím v přírodním parku Puez-Odle. Bez ohledu na to, kde se ubytujete, se snadno dostanete do dalších vesnic a destinací v údolí.

    Nejlepší čas na dovolenou

    Vaše rozhodnutí o tom, kdy cestovat, by mělo záviset na druhu zážitků, které chcete zažít. Pokud rádi lyžujete, jeďte v zimě. Pokud toužíte po pěší turistice, nejlepší volbou je logicky léto a začátek podzimu.

    Letní turistická sezóna trvá zhruba od poloviny/konce června do poloviny/konce září, kdy jsou otevřené horské chaty a vysokohorské stezky jsou většinou bez sněhu.

    Zimní lyžařská sezóna trvá od poloviny prosince do začátku dubna.

    Sledujte nás na sítích

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.

    1 komentář

    1. Takže vážení pozor: pokud rádi lyžujete jeďte v zimě,pokud chodíte po horách jeďte v létě.Doporučuji si tuto zásadní informací někam napsat.

    Comments are closed.