Více
    10.2 C
    Czech
    Čtvrtek 2. května 2024

    8 důvodů, proč navštívit Lofoty v zimním období. Vstupte do světa Disney

    Souostroví Lofoty je splněným snem každého cestovatele. Okouzluje svou divokou a nezkrotnou krásu jako z pohlednic během všech ročních období. Proč ho navštívit zrovna v zimě?

    Se svými vyčnívajícími vrcholky hor a rozmanitou divokou přírodou vedle rybářských domů a třpytivých vod fjordů jsou Lofoty snem každého dobrodruha.

    V zimě se tyto ostrovy stávají ještě kouzelnějšími. Ponořené do dechberoucího blues polárních nocí vytvářejí perfektní kulisu pro cokoli od tichých procházek až po spoustu vzrušujících aktivit. Zde je devět důvodů, proč se sem rozhodně vypravit ještě letošní zimu.

    Mírné podnebí překvapí

    Přestože se ostrovy Lofoty nacházejí severně od polárního kruhu, těší se na svou vysokou zeměpisnou šířku překvapivě mírnějšímu klimatu. Souostroví za to vděčí teplému Golfskému proudu. Díky němu moře kolem ostrovů během zimy nikdy zcela nezamrzne, což je jeden z důvodů, proč se zde místním populacím po tisíciletí daří.

    Jízda na kajaku

    Právě díky svému mírnějšímu klimatu jsou Lofoty skutečnou pokladnicí zimních vodních sportů. Pokud milujete jízdu na kajaku, jistě vás potěší, že na Lofotech můžete jezdit i v zimě. A pod světlem polární záře či za přítmí polární noci je to jedinečný zážitek.

    Surfování

    Další nečekaná vodní aktivita na Lofotech? Surfování! Ano, čtete správně. S teplotou vody, která se nikdy během celého roku nedostane mimo hranice od 5 do 14 stupňů Celsia, je surfování překvapivou možností. Samozřejmě je potřeba mít kvalitní neopren.

    Polární záře

    Zimní čas je v Norsku čas Aurory Borealis. Tato nepolapitelná tančící světla na obloze lze snáze zahlédnout během polárních nocí a Lofoty se nacházejí pod něčím, čemu se říká „ovál Aurory“. V zásadě to znamená, že zde máte více šancí zahlédnout polární záře – a dokonce je vidět odrážet se ve vodách souostroví.

    Ryby, ryby a zase ryby

    Ať už je rádi lovíte sami nebo si je jen vychutnáváte v restauraci, Lofoty vás v zimě nezklamou. Norská arktická treska, známá také jako „skrei“, je ve vodách souostroví hojná již od doby Vikingů. Velká část místní lofotské kultury se soustřeďuje na její lov, sušení za účelem prodeje a hledání vynalézavých způsobů, jak ji uvařit.

    V zimě tresky připlouvají z Barentsova moře, aby se pářily, takže pokud podniknete rybářský výlet s průvodcem, máte zaručen dobrý úlovek! Nebo můžete navštívit některou z místních restaurací a vychutnat si tradiční pokrm tørrfisk, vyrobený z místní sušené tresky.

    Lyžování a výlety na sněžnicích

    Zubaté hory, které daly těmto ostrovům jejich charakteristický vzhled, jsou potěšením k prozkoumávání po celý rok. V zimě si však můžete připadat tak trochu jako polárník, protože obvyklé davy jsou pryč a dominuje děsivé ticho sněhu. Terén je ideální projíždět s pomocí lyží nebo sněžnic — a výhledy budou prostě majestátní!

    Efekt „Frozen“

    Když v zimě navštívíte souostroví Lofoty, uvidíte, co viděli designéři Disney, když hledali inspiraci pro fiktivní království Arendelle. Elsin dům ve Frozen byl modelován podle několika míst v Norsku, přičemž hlavní inspirací byly barevné domy a impozantní vrcholky hor Lofot. Jste připraveni vstoupit do skutečného filmu Disney?

    Ledové sochy

    Svolvær na Lofotech je domovem Magic Ice Baru, neboli první stálé ledové galerie na světě. A ano, tuto jedinečnou atrakci můžete navštívit po celý rok, ale v zimě prostě působí jako pokračování zasněžené venkovní krajiny.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.