Více
    18.6 C
    Czech
    Sobota 27. července 2024

    10 nejkrásnějších pouštních krajin na světě. Překvapí vás svou rozmanitostí

    Některé z nejzajímavějších krajin se nacházejí v nejopuštěnějších a nejsušších oblastech světa. Od nádherných polí písečných dun a obrovských ploch soli odrážejících slunce až po obrovské skalní útvary.

    Protože pouště pokrývají téměř jednu třetinu zemského povrchu, tento seznam obsahuje pouze malý výběr těchto úžasných pouštních krajin.

    Valle de la Luna

    Valle de la Luna se nachází v poušti Atacama v Chile. Tato úchvatná pouštní krajina je výsledkem staletí působení větrů a záplav na písku a kameni tohoto regionu. Velké písečné duny a kamenné útvary připomínají povrch Měsíce. Dávají regionu jméno, které v překladu znamená „Měsíční údolí“.

    Jedinečná barva krajiny způsobená tím, jak solné útvary odrážejí sluneční světlo, dělá z Valle de la Luna krásné, měnící se spektrum jasně modré, zelené, žluté a červené barvy.

    Poušť Pinnacles

    Poušť Pinnacles se nachází v národním parku Nambung v západní Austrálii. Její neobvyklé prstovité vápencové útvary mezi rozlehlými písečnými dunami vytvářejí zvláštní, mystický vzhled. S pohybem slunce tyto útvary vrhají po poušti děsivé stíny. Okolní divoké květiny zvýrazňují krásu pouště od srpna do října.

    Suchá údolí McMurdo

    S ročními srážkami pouhých 200 milimetrů podél pobřeží, a ještě méně ve vnitrozemí je Antarktida považována za největší poušť na Zemi. Nejextrémnější pouštní oblastí Antarktidy jsou McMurdo Dry Valleys. Přestože jsou údolí zasazena do ledem pokrytého kontinentu, jsou bez ledu již tisíce let.

    Drsné katabatické větry vanou pouští rychlostí až 320 kilometrů za hodinu se silou schopnou odpařit veškerou vlhkost. V důsledku toho jsou suchá údolí McMurdo považována za nejbližší ekvivalent Země k povrchu Marsu.

    Údolí smrti

    Death Valley je impozantní, rozmanitá krajina, která se rozprostírá po částech Nevady a Kalifornie. Je známá jako nejnižší, nejsušší a nejteplejší místo v Severní Americe. Údolí smrti zaznamenalo teploty až 130 stupňů. Mezi zajímavá místa patří malebná oblast Zabriskie Point a tajemné pohyblivé kameny Racetrack Playa.

    Sinajská poušť

    Sinajská poušť, která se nachází podél egyptské hranice s Izraelem, je turistickou destinací díky své náboženské historii a malebné kráse. Drsná hora kontrastující se zlatým pískem a modrou oblohou nabízí návštěvníkovi nádherný výhled na poušť. Sinajská poušť se rozvětvuje a navazuje na pláže Rudého moře, kde najdete světoznámé potápěčské lokality.

    Erg Chebbi

    Duny Erg Chebbi se nachází v saharské poušti a jsou jednou z hlavních atrakcí v Maroku. Úchvatné duny jsou vysoké až 150 metrů a člověk se v jejich stínu cítí jako trpaslík. Výlety do dun obvykle začínají z vesnice Merzouga, která se nachází na okraji oblasti.

    Poušť Nazca

    Poušť Nazca zaujímá pás podél severního pobřeží Tichého oceánu na vysoké vyprahlé náhorní plošině. Slavné obrazce se nacházejí mezi městy Nazca a Palpa. Postavy vytvořené mezi lety 200 př. n. l. a 700 n. l. tvoří jednoduché linie, ale najdete tu i stylizované pavouky, opice, ryby, lamy, ještěrky a lidské postavy.

    Linky byly vytvořeny v tak velkém měřítku, že teprve ve 20. letech 20. století, kdy peruánské aerolinky začaly létat z Limy do Arequipy, byly uznány jakožto postavy. Suché, bezvětrné a stabilní klima pouště Nazca pomohlo udržet čáry odkryté až do současnosti.

    Sossusvlei

    Mezi nejoblíbenější atrakce v Namibii patří Sossusvlei, obrovská hliněná pánev obklopená obrovskými červenými písečnými dunami. Nachází se v poušti Namib. Řeka Tsauchab protéká pouští a její vzácné záplavy zalévají vegetaci, která přežívá v jílovité půdě.

    Při východu a západu slunce se barvy písečných dun neustále mění a poskytují příležitosti pro všechny nadšené fotografy. Divoké pouštní větry neustále mění tvar a strukturu dun a vytvářejí tak neustále se měnící pouštní krajinu.

    Wadi Rum

    Údolí Wadi Rum nabízí písečné duny, pozoruhodné skalní útvary i divokou zvěř. Nachází se v Jordánsku a je oblíbenou turistickou destinací. Návštěvníci zde mohou jezdit na velbloudech či koních po poušti a utábořit se pod jasnou oblohou plnou hvězd. Milovníci dobrodružství si mohou procvičit své horolezecké dovednosti na rozlehlých skalních útvarech včetně Jabal Rum, druhého nejvyššího vrcholu v Jordánsku.

    Salar de Uyuni

    Salar de Uyuni se nachází v pohoří And v Bolívii a je největší solnou plání na světě. Solná plocha vytváří nekonečnou bílou krajinu během období sucha, ale tato oblast je nejúchvatnější v období dešťů, kdy je pokryta vodou. Odraz modré oblohy vytváří surrealistickou krajinu jako z jiného světa.

    Sledujte nás na sítích

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.