Více
    15.2 C
    Czech
    Čtvrtek 28. března 2024

    Země Pána prstenů, kde se maká až 17 hodin denně. Cestování i práce na Novém Zélandu s Tomášem Šapovalovem

    Nový Zéland se po dlouhé době opět otevřel světu. A co je nejzásadnější pro české cestovatele, opět se otevřela i kvóta na Working Holiday víza pro ČR. Jak s nimi vycestovat do země Pána prstenů?

    Jaké jsou v současné době možnosti cestování či práce na Novém Zélandu nám prozradil Tomáš Šapovalov, cestovatel, odborník na Nový Zéland a autor největšího českého portálu o Novém Zélandu Visitkiwi.cz. Povídat si budeme nejen o situaci v době pandemie covidu, ale zejména o tom, proč se do této země vydat a jak naplno využít možnosti, které máme.

    Tomáši, jaké byly ty bezmála 2 roky, kdy byl Nový Zéland z důvodu covidu uzavřený?

    No, byla to rozhodně velmi nezvyklá situace. Nový Zéland podobně jako Austrálie zvolil cestu absolutní izolace. Je třeba říct, že tyto země k tomu mají na rozdíl od nás podmínky. Velmi jednoduše se mohou naprosto odříznout od zbytku světa. Novozélandská vláda reagovala na hrozbu pandemie velice rychle a z našeho pohledu velmi drastickými opatřeními.

    Na jejich způsobu řízení covidové situace jsem obdivoval, jak byly jasně definovány jednotlivé stupně, tzv. Alerty a vláda mezi nimi jen přepínala. Takže každý jasně věděl, jaká opatření se ho v té dané chvíli týkají. Nedocházelo k žádným zmatkům, kdy večer platilo to, co se ráno předtím zrušilo a naopak.

    Jaká je situace teď?

    Nový Zéland se postupně otevírá. Už před létem se obnovila možnost vycestovat většině držitelů víz a postupně do podzimu už budou moct cestovat i běžní turisté. Důležité však je, že se Nový Zéland otevřel pro držitele českých Working Holiday víz. Nejen že se obnovila víza pro všechny, kdo je dostali v roce 2020 a nemohli odjet, ale zároveň se otevřela nová kvóta! Další cestovatelé si tak o ně mohli zažádat.

    Byl o víza zájem jako v předchozích letech?

    Česká republika má přiděleno každý rok 1200 míst. V přechozích letech všechna místa zmizela za několik desítek minut. Letos byla situace velmi odlišná a kvóta se nevyčerpala ihned po otevření. Dokonce byla volná místa k dispozici ještě před pár dny, když jsem se na to naposledy díval.

    Čím je to způsobeno?

    Na tohle se poměrně těžko odpovídá, ale podle mého názoru je to z několika důvodů. Jednak se o Novém Zélandu ve spojitosti s Working Holiday vízy prakticky nemluvilo, spousta lidí také za 2 roky změnila své plány. Dalším faktorem je to, že Nový Zéland vyžaduje pro vstup na své území dokončené očkování. A věková kategorie do 35 let, které se tato víza týkají, je u nás poměrně výrazně neočkovaná.

    Pobavme se víc o samotných Working Holiday vízech. V čem jsou tak zajímavá pro mladé české cestovatele?

    Toto vízum umožňuje mladým lidem do 35 let žít, pracovat, studovat a cestovat na Novém Zélandu po dobu jednoho roku. Není vůbec složité ho získat a jde tak o nejjednodušší cestu, jak se na tak dlouhou dobu dostat na Nový Zéland a navíc tam i pracovat.

    Je těžké na Novém Zélandu sehnat práci? A v jakých oborech se mladí lidé nejčastěji uplatňují?

    Sehnat práci není těžké, koneckonců Working Holiday víza existují hlavně proto, aby mladí lidé z celého světa pokryli pracovní pozice, o které místní nemají zájem. Nejčastěji se jedná o práci v zemědělské produkci, zejména sady a podobně. Sběr jablek, třešní nebo kiwi je fyzicky velmi náročný a na místní poměry nejde o moc dobře placenou práci. Na druhou stranu, mladí cestovatelé si takto mohou vydělat poměrně dost peněz, pokud pracují intenzivně a dlouho. Není výjimkou, že se pracuje 17 hodin denně, 7 dní v týdnu. Tímhle tempem jste schopni si za 3 týdny vydělat na další 3 měsíce cestování. Vše samozřejmě záleží na vašem životním stylu.

    Cestovatelé se také často uplatňují ve službách. Restaurace, bary, hotely, tam všude se dá najít práce, stejně jako ve stavebnictví, ideálně pokud máte nějakou zkušenost. Kvalifikovaná práce se shání obtížněji, ale v některých oborech máte velkou šanci, například v IT. Platy zde jsou pak na úplně jiné úrovni.

    Nový Zéland je pověstný svou panenskou přírodou, je to stále pravda?

    Příroda je stále největším lákadlem pro turisty, o tom není pochyb. Zároveň už ale úplně neplatí, že je panensky netknutá. Nápor turistů a intenzivní chov dobytka si vybírají svou daň. Před pandemií sem jezdilo více turistů, než je příroda schopná zvládnout bez následků. Chování některých z nich zrovna nepomáhá, proto se dnes zpřísňují pravidla pro návštěvníky. Například dříve povolené volné kempování je dnes na mnoha místech omezeno a smíte přespat leda v kempech.

    Intenzivní přechod z chovu ovcí na chov hovězího dobytka zatěžuje louky a zejména podzemní vody. V důsledku globálního oteplování odtávají místní ledovce. Plošná aplikace jedu 1080 proti drobným šelmám je také velkým tématem.

    Tohle vše vždy zmiňuji i na svých přednáškách, protože je podle mě nutné prezentovat obě strany mince. Nicméně stále bezesporu platí, že místní příroda je nádherná a jedinečná. Nový Zéland je velmi specifický. Tím, že se hlavní ostrovy rozkládají o severu k jihu, se charakter krajiny mění každých pár set kilometrů. Během jedné jízdy autem můžete vidět naprosto odlišné scenérie. Zasněžené hory dělí jen pár hodin jízdy od zlatých písečných pláží, pouštní duny jsou nedaleko deštných pralesů. Když vyrazíte ve správnou dobu a na správné místo, můžete mít sami pro sebe rozsáhlé planiny nebo kilometry horských stezek. Stejně tak ale můžete absolvovat v plné sezoně hlavní treky ve společnosti stovek dalších turistů.

    Na jak dlouho je potřeba na Nový Zéland vyrazit, aby člověk viděl alespoň to nejzajímavější?

    Tohle je velmi častá otázka a téměř vždy musím lidi přesvědčovat, aby změnili své plány. Za mě je naprosté minimum na Severní ostrov 1 týden a 3 týdny na Jižní ostrov. To se ale bavíme opravdu jen o těch nejznámějších místech a stále budete trávit dost času na cestách.

    Já osobně jsem cestováním po Jižním ostrově strávil něco přes 3 měsíce a stejně jsme nenavštívili úplně všechno. Pokud tedy nemáte alespoň měsíc času, doporučuji navštívit pouze jeden ostrov a na druhý se vrátit později. Člověk by si měl ta místa vychutnat, ne trávit hodiny v autě, vyběhnout ven, udělat pár fotek a pokračovat dál.

    Nový Zéland je neodmyslitelně spojen s Pánem prstenů. Jak často lze na odkazy na toto dílo narazit?

    Tak pokud přiletíte do Aucklandu, tak hned na letišti!

    Pán prstenů je pro Nový Zéland samozřejmě velké téma. Všech 6 filmů je vlastně obrovskou reklamou na přírodu Nového Zélandu. Bohužel pro filmové nadšence a naštěstí pro novozélandskou přírodu zde platí přísné zákony pro filmaře. Každé místo, na kterém se natáčí, je nutné opustit v původním stavu. Takže v reálu na žádné pozůstatky po natáčení nenarazíte.

    Samozřejmě najdete ikonická místa, jako je třeba Hora osudu, kterou v reálu představuje hora Mt. Ngauruhoe. Největším turistickým cílem je samozřejmě Hobitín, kde se během chvilky přenesete do kouzelného světa plného hobitů, čarodějů a dalších nadpřirozených bytostí. Filmoví nadšenci pak vyrážejí hledat místa, kde se natáčelo, podle dostupných map a seznamů lokací.

    Ty se snažíš o propagaci Nového Zélandu i tzv. offline, naživo. Pořádáš festival Zažij Nový Zéland. Jak se ti to daří?

    Festival Zažij Nový Zéland má za sebou 2 úspěšné ročníky v pražském kině Dlabačov, ale pak přišel covid a následující 2 ročníky tak proběhly pouze online. Namísto toho jsme s kamarádem Slávkem Králem a obcí Dolní Hradiště rozjeli festival Cestovatelská Střela. Ten není zaměřen na Nový Zéland, ale naopak se snažíme pokrýt co nejširší množství témat a zveme k nám ty nejznámější české cestovatele. Koná se pravidelně koncem srpna, tento rok v termínu 26. – 28. 8. v Dolním Hradišti poblíž Plzně.

    Sledujte nás na sítích

    Vyhněte se resortům a poznejte život místních na Maledivách

    Kromě luxusních letovisek existuje na Maledivách spousta příležitostí, jak navázat kontakt s místními obyvateli. A pomoci udržet peníze z cestovního ruchu v maledivských komunitách.

    Turecko místo Saint Tropez? Dvojníci oblíbených destinací vám pomohou vyhnout se davům

    V poslední době začalo mnoho cestovatelů hledat alternativy k oblíbeným turistickým destinacím. Místo přeplněných a drahých Benátek si udělejte výlet do Trevisa. Nebo nahraďte Francouzskou riviéru Tureckem.

    Obdivuhodné památky španělské Córdoby

    Andaluské město Córdoba se může pochlubit některými z nejvýznamnějších historických památek v jižním Španělsku a také každoročním festivalem chráněným organizací UNESCO. Zde je výběr toho nejlepšího, co můžete v Córdobě vidět.

    Vyhněte se resortům a poznejte život místních na Maledivách

    Kromě luxusních letovisek existuje na Maledivách spousta příležitostí, jak navázat kontakt s místními obyvateli. A pomoci udržet peníze z cestovního ruchu v maledivských komunitách.

    Turecko místo Saint Tropez? Dvojníci oblíbených destinací vám pomohou vyhnout se davům

    V poslední době začalo mnoho cestovatelů hledat alternativy k oblíbeným turistickým destinacím. Místo přeplněných a drahých Benátek si udělejte výlet do Trevisa. Nebo nahraďte Francouzskou riviéru Tureckem.

    Obdivuhodné památky španělské Córdoby

    Andaluské město Córdoba se může pochlubit některými z nejvýznamnějších historických památek v jižním Španělsku a také každoročním festivalem chráněným organizací UNESCO. Zde je výběr toho nejlepšího, co můžete v Córdobě vidět.